StoryEditorOCM
ZanimljivostiAnđa Jelavić

Kandidatkinja za Šibensku grandecu u svojoj školi 'kuje' zlatne košarkašice

Piše Katarina Rudan
28. veljače 2018. - 13:39

Anđa Jelavić, proslavljena je košarkašica i aktualna izbornica hrvatske seniorske ženske košarkaške reprezentacije. Članica je stručnoga savjeta za žensku košarku, te koordinator svih mlađih dobnih uzrasta. Nakon uspješne sportske karijere 2016. godine otvorila je u Šibeniku školu košarke za djevojčice pod nazivom "Akademija Anđa Jelavić", na koju je izuzetno ponosna. Svojom školom košarke promovira taj sport među djecom i mladima te radi na razvoju ženske košarke, zbog čega se i našla u društvu deset kandidatkinja za "Šibensku grandecu 2018".

Rođena je 1980. godine u Tomislavgradu, u susjednoj Bosni i Hercegovini, a u Šibeniku živi 15-ak godina. Na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završila je stručni studij za izobrazbu trenera, smjer košarka i odlučila se okušati i u radu s mladima. Tu nije stala, već se odlučila na daljnje školovanje i na istom fakultetu pohađa specijalistički studij - kondicijska priprema sportaša.

U bogatoj sportskoj karijeri igrala je za najbolje hrvatske i ponajbolje europske klubove. U seniorskoj košarci igrala je više od 18 godina te nastupala na 23 službena FIBA događaja. To se odnosi na klupska natjecanja – FibaCup, Euroleque Women i nastupe za nacionalnu reprezentaciju, od mlađih dobnih do seniorske kategorije. Osvajala je brojne trofeje i osobna priznanja, kako u zemlji tako i u inozemstvu.

- Kruna moje karijere zasigurno su Olimpijske igre u Londonu 2012. godine. Cijelu svoju karijeru igrala sam za reprezentaciju Hrvatske i dugi niz godina bila kapetanica. Tijekom 20 godina nastupa u raznim reprezentativnim selekcijama nikada mi nije palo na pamet otkazati nastup u nacionalnom dresu - kaže Anđa. Otvaranje vlastite škole košarke za djevojčice bio je za nju normalan slijed nakon završetka košarkaške karijere.

- To je za sada škola za djevojčice od šest do dvanaest godina i u radu s njima vodi me isključivo ljubav prema košarci. Raditi s djecom velika je odgovornost i obveza, ali kad nešto volite, ne može vam biti teško. Jednostavno - volim raditi sa svojom djecom - govori Anđa i dodaje da uz to pomaže i u radu mlađih selekcija KK Vodice.

Na pitanje koliko je njezina akademija značajna za razvoj ženske košarke u Šibeniku i razmišlja li o odlasku u veću sredinu odgovara.
- Za razvoj ženske košarke vrlo je bitno da se što više bivših igračica uključuje u rad s mladima kako bi što više pridonijeli razvoju ženske košarke općenito. Što se moje škole košarke tiče, mislim da su djeca, kao i roditelji, jako zadovoljni odnosom i radom u akademiji. Na pitanje o odlasku u veću sredinu mogu odgovoriti da sam cijeli život živjela u velikim sredinama i moj je stav da ako ozbiljno radite neki posao, nije bitno gdje živite - veli Anđa.

Među brojnim priznanjima na nacionalnoj i europskoj razini koje je Anđa primila za svoje bogate sportske karijere, nalaze se i nagrade lokalne i regionalne zajednice u kojoj živi. Najboljom sportašicom grada Šibenika proglašena je 2004. i 2005. godine, najboljom sportašicom Šibensko-kninske županije 2004. i 2005. godine. Vijest o tomu da je zbog svojeg rada i rezultata koji pridonose razvoju zajednice, u ovom slučaju sportskog duha i razvoja ženske košarke, kandidirana za Šibensku grandecu, ugodno ju je iznenadila.

- Svako priznanje i kandidatura za tako prestižnu nagradu svima znači mnogo. Kako meni osobno, tako vjerujem i svim ostalim kandidatkinjama. Mislim da je to jedna dobra akcija u kojoj se promoviraju žene koje puno dobroga daju društvu, a malo toga se često spominje u medijima - rekla je Anđa.

16. travanj 2024 09:49