StoryEditorOCM
ZanimljivostiPetar Vlahov

Kad sve ovo završi- pravac u Šibenik i u odjeći ću se baciti u more iz kojeg neću izlaziti ‘dvi ure vrimena’

Piše Marija Lokas
6. travnja 2020. - 09:30

Reporterski posao na terenu, i to u najtežim uvjetima, za Petra Vlahova, urednika i voditelja HTV-ove emisije ‘Studio 4’, doslovno se podrazumijeva. Iza njega su godine iskustva, a kriza oko koronavirusa podsjetila ga je na novinarske početke u vrijeme Domovinskog rata.

- Poruke svakako treba poštivati, no postoje zanimanja u ovakvim izvanrednim prilikama koja se moraju obavljati. U taj posao svakako spada i novinarstvo. Posao koji nosi profesionalne izazove, ali i izloženost. Tako nešto u sličnim okolnostima već sam radio na početku svoje karijere u Domovinskom ratu 90-ih godina pa me ova situacija na neki način vratila u to vrijeme.

Zato mi nije teško priviknuti se na ovaj terenski tempo jer tako sam nekoć radio u rodnom Šibeniku. Tempo jest nešto zahtjevniji u kombinaciji s terenskim radom i radom u studiju. Sve se stigne, a pravodobna informacija za građane je najvažnija na kraju dana - kaže Vlahov.

Sjajan posao

Jedan od zahtjevnijih zadataka bilo mu je izvještavanje s ulica Zagreba koji je pogodio razoran potres.

- Iznimno mi je drago što je moj informativni program, moj HRT, taj dan napravio sjajan posao i što su građani od jutra mogli pratiti i dobivati sve relevantne informacije o ovoj kataklizmi. Cijela ekipa, na čelu sa šeficom Katarinom Perišom, napravila je lavovski posao, no istaknuo bih tu i druge kolege: Tomislava Cerovca, Kornata Vilovića, realizatora Čizmića i druge kolege koji su se to jutro stavili na raspolaganje i krenuli na Prisavlje - napominje Vlahov.

Dodaje kako nitko zdravog razuma ne može ne biti u strahu za vlastito zdravlje i zdravlje svoje okoline, pa ni on sam nije iznimka, posebno jer je svakodnevno izložen, te se štiti i pokušava umanjiti mogućnost zaraze.

- Prije svega, ne samo ovih dana, vodim brigu o fizičkom zdravlju, jačanju imuniteta i konzumaciji zdravih namirnica. U mojoj prehrani dominiraju riba, povrće i mediteranske namirnice. Neizostavna higijena. Kao i svi u ovim prilikama, više pranja ruku, socijalna distanca. Nastojim boraviti više na zraku, naravno ne u ‘čoporu’ - objašnjava.

Bez obzira na rizik zbog posla, zasad nije imao potrebu za ekstremnom samoizolacijom. - Svakodnevno radim s kolegama prema posebnom protokolu. Privatno se krećem i živim s bliskim ljudima pa nema problema. Uostalom, uvedene mjere ograničile su socijalne kontakte koji se ne mogu ostvariti, bez obzira na naše želje - kaže Vlahov.

Laptop i priprema

U cijeloj novonastaloj situaciji Vlahovu se malo toga bitno promijenilo.

- Ustajanje u 5.30, malo tjelovježbe, doručak i odlazak na posao. Emisiju ‘Studio 4’ uživo radim od 8 do 15.30. Poslijepodne ručak, sada u vlastitom aranžmanu, a ne u restoranu, potom kućni trening u trajanju od dva sata. A na večer sjedanje za laptop i priprema za sutrašnju emisiju, to se protegne tri do četiri sata.

Nakon toga spavanje. Ukratko, vojnički red, rad, disciplina. Ako želite pripremiti kvalitetnu emisiju, morate to temeljito raditi s kolegama urednicima. U ovim uvjetima iznimno je bitno imati psihofizičku stabilnost i umanjiti utjecaj stresa. Novinarski rad tijekom rata i iskustvo jako mi pomažu - priča.

Svakodnevne navike teško je nadomjestiti, no potrebno se, kaže, s vremena na vrijeme odmoriti od vijesti. Ali, mnoge stvari mu nedostaju.

- Pogledam dobar dokumentarac, šetnja u prirodi savršeni je ispušni ventil, kao i druženje u obitelji. No, nedostaju mi i roditelji u Šibeniku i moja Dalmacija, ne znam jesam li ikada ovoliko dugo bio onemogućen skočiti do mog Šibenika. Ne mogu se naviknuti da ne odem s prijateljima na ručak ili večeru u omiljene restorane. Teretana u Petrinjskoj.

Kao i svima, životna rutina i navike koje ćemo, kad sve ovo prođe, više cijeniti i, vjerujem, biti puno bolji ljudi, s više empatije i osjećaja jedni za druge. Ako to tako na kraju bude, onda ova izolacija i izazov neće biti uzaludni za sve nas - smatra Vlahov.

Kraj ove krize teško je predvidjeti, može se, kaže, trajanje eventualno uspoređivati s Kinom.

- Recimo da bi moguće smanjenje krize moglo biti početkom ljeta. Mislim da nam je zbog glave najbolje živjeti iz dana u dan i biti strpljivi jer drugog izbora realno nema - iskren je.

Bistra glava

Građanima tek može poručiti da zadrže bistru glavu te, ako mogu, s vremena na vrijeme, držeći se preporuka stručnjaka i Stožera, borave u prirodi.

- Život u potpunoj izolaciji ne može biti u potpunosti zdrav. No, najvažnije je da zadrže vjeru u sebe i svoju obitelj jer samo tako mogu izići još bolji i jači iz ovog nepravednog rata - poručuje Vlahov.

Kad ovo sve završi, u glavi već ima zacrtan plan.

- Prvo ću zahvaliti dragom Bogu što nam je omogućio da iz svega izađemo bez golemih žrtava. Naravno, pravac u Šibenik i u odjeći ću se baciti u more iz kojeg neću izlaziti ‘dvi ure vrimena’ - zaključuje.

18. travanj 2024 23:03