StoryEditorOCM
Zanimljivostisvjetlo je život

I ove godine bit će obilježen dan kada su Šibenčani dobili javnu rasvjetu na izmjeničnu struju; Ovo je kompletan program

Piše Šibenski.hr
25. kolovoza 2022. - 13:47

Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada Šibenika i ove godine obilježavaju 28. kolovoza, dan kad su 1895. godine Šibenčani dobili javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. Program sedme po redu manifestacije „Light is Life“ na konferenciji za medije predstavili su danas zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole i autor projekta Zoran Lučić Luca.

„Kada nešto ima potporu Grada Šibenika, onda smatramo da to i vrijedi, što je definitivno slučaj s ovom manifestacijom koja je zaživjela i kod domaćih ljudi, ali i kod turista. Riječ je originalnoj priredbi koja predstavlja spomen onome što je Šibenik“, kazao je zamjenik gradonačelnika Mileta.

Direktor TZ grada Šibenika dodao je kako manifestacija postala prepoznatljiva te je prešla lokalne okvire, a i ove godine spremljen je bogat program.

Autor izložbe Zoran Lučić Luca istaknuo je kako je program ove godine posvećen zaštiti mora te će cijela priredba biti u znaku plave boje. Instalacije će biti postavljene 27. kolovoza, dok će glavni događaj biti 28. kolovoza, na datum kada je svjetlo od izmjenične struje došlo u Šibenik.

„Plavim svjetlom osvijetlit će se dva UNESCO-va spomenika: katedrala sv. Jakova i tvrđava sv. Nikole. Također, u plavo će biti osvijetljen i Muzej grada Šibenika, grb sv. Mihovila, odnosno Gradska knjižnica Jurja Šižgorića, samostan sv. Frane te hotel Krka“, kazao je Lučić Luca.

Duž obale bit će postavljene svjetlosne 2D instalacije riba koje simboliziraju srdelu na kojoj se Dalmacija othranila, odnosno ona će simbolizirati život u moru. Također će i rasvjeta na rivi, odnosno na obali dr. Franje Tuđmana svijetliti plavim svjetlom. Na rivi će biti smješteno i „Plavo stablo“, svjetleći spomenik Nikoli Tesli, kao i 3-metarski klečeći čovjek i 3-metarske stolne lampe.

„Na sam dan manifestacije, 28. kolovoza, u 20.20 sati na rasporedu je koncert Big benda Vodice na plutajućoj bini, u 22 sata će biti vatromet u plavoj boji sinkroniziran na pjesmu „Bodulska balada“, a u 22.05 sati DJ duo HCAC ispred Muzeja grada Šibenika svirat će na tri metra visokoj Teslinoj zavojnici. Također, jedrilice će u plavom svjetlu jedriti lukom, a morska vila će plesati u plavom plaštu“, poručio je autor Lučić Luca.

20. travanj 2024 09:19