StoryEditorOCM
ZanimljivostiJunior Challenge

Hrvatica vodi na Facebooku, Amerikanac na YouTubeu: naša 14-godišnja genijalka Ema je vrlo blizu osvajanja moćne stipendije

Piše Šibenski.hr
21. rujna 2022. - 14:19

Završilo je glasanje za ulazak u finale u finale globalnog natjecanja mladih znanstvenika Breakthrough Junior Challenge.

Prema rezultatima koje smo provjerili sat vremena nakon završetka glasanja, 14-godišnja Ema Donev iz Ivanić Grada na Facebooku ima 91 tisuću, a na YouTubeu 70 tisuća lajkova.

S druge strane je mladi fizičar iz Amerike Abel, s kojim je Ema ovih dana bila u napetoj završnici, sat vremena nakon završetka glasanja ima oko 85 tisuće lajkova na Facebooku i 73 tisuću lajkova na YouTubeu.

Službeni rezultati još nisu objavljeni, a brojni lajkovi su stigli nakon završetka roka glasanja koje je po našem vremenu bilo u 9 i 15 sati. Zasigurno će biti odstupanja kada se glasovi službeno budu zbrajali, ali Ema ima dobre izglede za pobjedu.

Podsjećamo, Ema je osvojila cijelu Hrvatsku svojom znatiželjom, znanjem, inicijativom i životnom željom da postane astrofizičarkom, a pratili smo je ovih dana kada je bila samo na korak do toga da uđe u finale globalnog natjecanja mladih znanstvenika Breakthrough Junior Challenge.

Doduše, još uvijek je na korak do svoga cilja, al je barem napetost glasanja gotova.

Ema je zahtjevnom prijavom sama odradila sve što je mogla jer je stručni žiri upravo njezin rad odabrao među 30 najboljih od čak 2400 prijava kandidata iz cijelog svijeta, a prema pobjedi je u ovoj fazi natjecanja mogli su je odvesti isključivo naši lajkovi na Facebooku i YouTubeu.

U finalu koje će se održati u San Franciscu, poznati svjetski znanstvenici odabrat će - pobjednicu ili pobjednika koji će osvojiti stipendiju za željeni fakultet u iznosu 250.000 dolara, kao i renovaciju škole koju pohađa u vrijednosti 100.000 dolara.

Pobjednica ili pobjednik će odabrati i učitelja koji ga je inspirirao te potaknuo interes za znanost, a učitelj će biti nagrađen s čak 50.000 dolara.

15. travanj 2024 23:38