StoryEditor
Zanimljivostisjajan uspjeh

Hotelijeri postali odlični vinari: ‘Didin San‘ obitelji Slamić iz Tisnog dobio priznanje ‘Srebrni hrvatski pjenušac‘

Piše šibenski.hr
24. studenog 2021. - 18:42
Dane Slamić s buteljom nagrađenog šampanjcaarhiv/Ante Baranić/Cropix

Cuvée Prestige plešivičkog vinara Drage Kurtalja najbolji je pjenušac pozivnog ocjenjivanja The Flute Stars, koje su u Esplanade Hotelu Zagreb organizirali Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino. Na dosad najveće ocjenjivanje hrvatskih pjenušaca najznačajniji proizvođači iz svih 12 vinorodnih podregija, od Podunavlja do Srednje i Južne Dalmacije, poslali su 53 bijela, ružičasta te crvena, odnosno crna pjenušava vina proizvedena tankovskom i klasičnom metodom. Vina su ocjenjivali su enolog mr. Franjo Francem, sommelieri Jelena Šimić Valentić (Pupitres), Darko Lugarić (restoran Tač) i Silvio Dedić (Esplanade Zagreb Hotel) te direktor Međunarodnog festivala vina i gastronomije Vino.com Ivan Dropuljić.

Kurtaljev bijeli pjenušac od chardonnaya i crnog pinota odležao je čak 62 mjeseca u boci na kvascima i "za koplje" pobijedio ispred još dva bijela Plešivičanca. To su Blanc de Blancs 2016. Brut nature, pjenušac od chardonnaya vinarije Korak, te Three Stars Brut od chardonnaya, rajnskog rizlinga i starih plešivičkih sorti iz tri vinograda vinarije Jagunić. Obitelji Kurtalj, Korak i Jagunić doslovce su susjedi pa tri najbolja pjenušca ne samo da su iz podregije Plešivica, nego i iz sela po kojem je dobila naziv. Osvojili su priznanje "Zlatni hrvatski pjenušac", koje je zaslužio i Blanc de Moi 2016. porečke Lagune od malvazije i bijelog pinota.

Srebrni hrvatski pjenušci su Barun Elegance krašićke vinarije Barundić od sorte manzoni, Didin San obitelji Slamić iz Tisnog (trbljan, debit, pošip i maraština), Blanc de Blancs, još jedno izvrsno vino obitelji Jagunić, kao i Vuglec Extra Brut od chardonnaya i mješavine sorata uobičajenih u Hrvatskom zagorju vinarije Vuglec iz mjesta Škarićevo nedaleko od Krapinskih toplica.

Priznanja "Brončani hrvatski pjenušac" zaslužili su Maximo Brut Kutjeva d.d. od graševine, pjenušci Kota 267 od chardonnaya te Kota 235 od chardonnaya i bijelog pinota vinarije Kota iz Gornje Batine pokraj Zlatara, Misal Prestige od chardonnaya, crnog pinota i malvazije obitelji Peršurić iz Pršurića nedaleko od Višnjana te Jazz, pjenušac od graševine i rizlinga vinarije Josipović iz Bekteža pokraj Kutjeva.

Najbolji ružičasti pjenušac je Princeps od frankovke Iločkih podruma, a Biser Žlahtine Kuće vina Ivan Katunar iz Vrbnika najbolje je pjenušavo vino proizvedeno tankovskom metodom.

- Jako veseli što su među najbolje ocijenjenima i pjenušci iz Podunavlja, Slavonije te Dalmacije, vinorodnih područja koja po pjenušavim vinima baš i nisu poznata, a još više ujednačena kvaliteta svih uzoraka pristiglih na ocjenjivanje. Ocjene za čak 27 od 53 pjenušca su unutar pet bodova pa su o priznanjima odlučivale i druge decimale - rekli su organizatori ocjenjivanja Ana Rogač i Ivo Kozarčanin.

item - id = 1145759
related id = 0 -> 1135478
related id = 1 -> 1122932
24. studeni 2021 19:39