StoryEditorOCM
Zanimljivostima kakav bakalar

Hobotnica iz pećnice meka k‘o pamuk: ne treba vam peka, jedino trostruko umakanje!

Piše T.S.M.
23. prosinca 2023. - 11:40

Mnogi ove godine odustaju od preskupog bakalara i traže mu ukusne alternative, pa su najednom, umjesto recepta za bakalar bjanko i bakalar na brujet, na cijeni savjeti za pripremu crnog rižota, punjenih liganja, gregade i drugih specijaliteta od morskih namirnica. A što kažete na jednu lijepu hobotnicu ispod peke?

E, ali ‘ko će dat‘ peku? Pa ni ne treba vam. Imate pećnicu? Sasvim dovoljno! A hobotnica može biti iz "leda". Zapravo, to je čak i poželjno.

Hobotnica iz pećnice

Sastojci:

1 hobotnica
10-ak cherry rajčica
4 krumpira
3 režnja češnjaka
1 luk
šaka maslina bez koštice
100 ml maslinovog ulja
100 ml bijelog vina
grančica ružmarina
sol, papar

Priprema:

Hobotnicuodledite u hladnjaku pa je uhvatite za glavu i tri puta kratko uronite u proključalu vodu. Kad joj se krakovi zakovrčaju, ubacite je u vodu i prokuhajte 20-ak minuta. Procijedite je i malo ohladite, a dio vode sačuvajte.

Narežite luk i krumpire, pa polovicu poslažite u nauljenu posudu u kojoj ćete peći hobotnicu. Ubacite i češnjak. Hobotnicu posolite i stavite na krumpire kracima prema gore pa je pokrijte drugom polovicom krumpira i cherry rajčicama koje po želji možete prerezati i maslinama. Posolite i prelijte s malo ulja te zalijte vinom i s otprilike 100 ml vode u kojoj se kuhala. Dodajte ružmarin i malo papra.

Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva najmanje četrdeset i pet minuta i pecite poklopljeno, a u zadnjih četvrt sata otkrijte i podignite temperaturu na 200 stupnjeva, okrećući s vremena na vrijeme hobotnicu i krumpir.

Hobotnica je gotova kad joj se pipci lako odljepljuju s krakova. Na kraju pečenja izvadite posudu iz pećnice i ostavite da odstoji par minuta prije posluživanja.

28. travanj 2024 06:30