StoryEditorOCM
ZanimljivostiVIDIMO SE DOGODINE

Grašo, Josipa Lisac, Lorde, Bajaga, Bare... Održati koncert na Mihovilu postalo je stvar prestiža!

Piše Toni Veljača
10. listopada 2022. - 17:38

Koncertom ŠPD “Kolo” i Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske, koji se održao posljednjeg dana rujna, završila je koncertna sezona na najljepšoj ljetnoj pozornici na našoj obali, Tvrđavi svetog Mihovila. Deveta sezona koncertnih zbivanja na “Mihovilu”, vrijedi napomenuti, bila je najdulja do sada, i baš kao prijašnje – itekako je ispunila očekivanja.

Za svačiji ukus

U proteklih gotovo pet mjeseci, “Mihovil” je ugostio brojne domaće, regionalne, ali i strane zvijezde. Od Josipe Lisac, Hladnog piva, Bare, Nine Badrić, do Bajage, Jacka Savorettija te Lorde, koja je po našem skromnome mišljenju, svojim dvama nastupima, obilježila koncertnu sezonu pod šibenskim nebom.

Održati koncert na “Mihovilu”, kroz godine, postala je stvar prestiža. Barem za domaće estradnjake. Iako, a to se dokazuje iz godinu u godinu, Šibenik postaje privlačna destinacija i brojnim svjetskim zvijezdama. Za to najveća zasluga ide ekipi iz Tvrđave kulture, javne ustanove koja upravlja trima šibenskim utvrdama.

image

Lorde je imala najbolji nastup prošlog ljeta

Nikša Stipaničev/Cropix

Ali, da ne bude zabune, nije se na “Mihovilu” samo sviralo. Zidine tvrđave su ovo ljeto, osim glazbenicima, bile dom plesačima te sportašima. Naime, u drugoj polovici svibnja, “Mihovil” je bio obilježen sportskim događanjima. Igrala se košarka u sklopu Otvorenog prvenstva Hrvatske u 3x3 košarci te trčao polumaraton “4 Tvrđave”. Rekli bismo, za svakog ponešto.

Aktivno u ‘Arsenu’

– Ova, deveta sezona na pozornicama šibenskih tvrđava bila je najdulja do sada. Krenuli smo još 30. travnja s koncertom u prvoj Noći tvrđava, a završili već tradicionalnim svečanim koncertom našeg “Kola” i Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske u povodu blagdana svetog Mihovila i Dana grada. Za nama je gotovo 70 događanja u 155 dana, a osim glazbenih, scenskih i filmskih, kao podnaslovima većine naših događanja, ove godine na tvrđavama je bilo i sporta – kazala nam je ravnateljica Javne ustanove Tvrđava kulture, Gorana Barišić Bačelić, pritom istaknuvši, da je broj posjetitelja koji je pohodio događanja na glavnim šibenskim atrakcijama, premašio očekivanja.

image

Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik

Nikša Stipaničev/Cropix

– U Šibeniku smo imali čast ugostiti čak trideset tisuća posjetitelja večernjih događanja iz cijele Hrvatske, ali i sa svih strana svijeta, ponajprije na duplim koncertima Lorde i King Gizzard & Lizzard Wizard i na premijernom nastupu u Hrvatskoj koji je održala britanska zvijezda talijanskih korijena Jack Savoretti. Sve ovo potvrđuje da je Šibenik doista jedna od najpoželjnijih kulturnih destinacija u Hrvatskoj – kazala je Gorana Barišić Bačelić.

I dok je Tvrđava svetog Mihovila bila zadužena za glazbu, Tvrđava Barone, se i ove godine, pretvorila u ljetno kino na otvorenome. Tijekom dva i pol mjeseca održavanja, na ljetnom kinu bilo je prikazano ukupno 25 naslova iz domaće europske i svjetske nezavisne produkcije.

Zakoračivši u listopad, fokus većine kulturnih, glazbenih i filmskih događanja seli se u Kuću umjetnosti Arsen, koja je i ovo ljeto, naglasimo, imala doista bogat program.

– Nije “Arsen” mirovao tijekom ljeta, bilo je tu niz radionica, festivala, ali i izložba Vatroslava Kuliša. Naš program ide punom parom dalje i zimi. U “Arsenu” nas u listopadu čekaju koncerti, filmovi, radionice i još puno toga, a naveliko smo počeli i s pripremama za sljedeću, desetu jubilarnu sezonu na tvrđavama – zaključila je ravnateljica Tvrđave kulture.

20. travanj 2024 17:48