StoryEditorOCM
ZanimljivostiŠIBENSKI GLOBTROTER

Goran Gogo Subašić, glazbenik iz grupe Feniks i svjetski putnik zabrinut je: "Gdje god otputujem, dogodi se zlo!"

Piše Petar Mikuličin
Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
4. svibnja 2019. - 17:18

Šibenski globtroter Goran Subašić ponovno jaše! Popularni Gogo nedavno se vratio sa svoje posljednje avanture. Ovoga je proljeća destinacija bila jugoistočna Azija. Subašić je u dva mjeseca putovanja obišao Tajland, Mijanmar i Šri Lanku. Ne, doduše, tim redoslijedom. Šri Lanku, malu otočnu državu nedaleko od Indije, posjetio je prvu i umalo izbjegao teroristički napad.
- Ne znam je li slučajnost ili ne, ali to je već peti, šesti put da se nešto ružno dogodilo u zemlji gdje sam boravio, neposredno nakon moga odlaska. Lani su islamisti ubili bicikliste u Tadžikistanu, prije toga su u Maroku dekapitirali dvije djevojke iz Norveške u istom selu u kojemu sam i ja boravio. U Egiptu je nedugo poslije moga boravka ubijen Tomislav Salopek. Sada sam na Šri Lanki prolazio pokraj lokacija gdje su bili postavljeni detonatori... Razmišljam da prestanem putovati. Možda onda više neće biti terorističkih napada!? - (polu)ozbiljno će Goran Subašić, čovjek koji još nije zagazio samo na tlo Antarktike.
Gogo je obišao više od osamdeset zemalja svijeta. Neke je, poput Tajlanda, posjetio više puta.

Seks-turizam

- Nekoliko je razloga zašto Tajland privlači ne samo mene, nego sve više svjetskih turista. Prije svega, siguran je. Barem zasad. Ima pregršt egzotičnih plaža, otoka, izvrsna je točka za ljubitelje ronjenja, što ja jesam, a idealan je i za partijanere, što ja, također, jesam! Turistički je "bum", međutim, donio i loše stvari. Jednu od najpopularnijih pješčanih plaža, Maya Beach, Tajlanđani će uskoro zatvoriti zbog onečišćenja. Naravno, rast turista donio je i rast cijena. Partija se i dalje. No, nema više zabava do kasno u noć. Policija je počela uvoditi red - kaže nam Gogo, koji, kako kaže, "putuje sam, ali na putovanjima nije usamljen".
U Bangkoku vjerojatno nećete doživjeti zabavu kakvu su imali Bradley Cooper i ekipa u filmu "Mamurluk". No, neke stvari, ipak, promaknu i policiji - kaže šibenski pustolov.
- Seks-turizam je tamo i te kako izražen. No, treba paziti da umjesto sa zgodnom Tajlanđankom ne završite s ladyboyjem. Njih ima k'o u priči! Neki su ljepši i od misica! Drogu na ulici nećete nabaviti jer su kazne rigorozne. No, zato potpuno legalno možete doći do ritalina u apoteci. Riječ je o kombinaciji kokaina i "speeda". Slično je, recimo, u Iranu s alkoholom. Ako te uhvati moralna policija, čeka te zatvor i osamdeset udaraca bičem. No, u suprotnom se možeš, kao ja, triput napiti na privatnoj zabavi, s curama u minicama! One, naime, dođu u burkama, a onda se presvuku u najizazovniju odjeću i obuku štikle - otkriva nam Goran nevjerojatne detalje sa svojih putovanja.

Svi pijani

Tajland je, što se Goge tiče, stavljen "ad acta". Tamo se više nema namjeru vraćati. No, i te kako ga je zaintrigirala Šri Lanka.
- Na Šri Lanki me dočekao toplinski udar. S naših desetak Celzijevih stupnjeva stigao sam na tamošnjih 35! Uz strašnu vlagu. Zemlja je to koja ima predivan krajolik i ljude. I to nije fraza. Ja u Francuskoj, recimo, nisam upoznao pristupačnog čovjeka! A na Šri Lanki su turistkinji, koja je izgubila novčanik i dokumente, ne samo pomagali u potrazi, već su joj ponudili smještaj, hranu… Zato sam ljut kada vidim da na društvenim mrežama nema poruka podrške Šri Lanki, fotografija u bojama njihove zastave nakon terorističkih napada... Kada se tako nešto dogodi u Parizu, onda drukčije reagiramo - ističe Gogo Subašić.
Ostatak dvomjesečnog lutanja Šibenčanin je proveo u Mijanmaru. I tu azijsku državu preporučuje svima, kojima je avantura u krvi.
- Tamo sam boravio u vrijeme kad su slavili njihovu novu godinu. Riječ je, zapravo, o "Water festivalu" koji traje pet dana. I tih pet dana ništa ne radi. Samo se slavi. I polijeva vodom. To rade i djeca i starci. I nitko se ne smije naljutiti. Najlakše je vatrogascima koji sve zalijevaju šmrkovima! Za to vrijeme alkohol teče u potocima. Tih pet dana su svi pijani k'o zemlja! S obzirom na to da ja pivo zovem društvenim ljepilom i ručkom, a "mojito" desertom, lako sam se prilagodio. Doduše, malo sam pretjerao, pa sam i policiju polijevao vodenim šmrkom. Prvo su se naljutili, a onda sam im objasnio da sam se šalio, pa su me odveli na večeru - smije se Gogo.

Himalaja kao Perković

Nakon petnaest godina skitanja po svijetu priznaje da po prvi put osjeća lagano zasićenje.
- Nemam više onaj prvi, adrenalinski "hit". Sad mi je otići na Himalaju kao da idem do Perkovića! Češće mi nego prije pofali vlastiti zahod, krevet, burek od sira… No, i dalje osjećam putnički PTSP. To je onaj osjećaj sjete, žala zbog povratka kući. Povratka u kolotečinu. Na putovanjima se fizički izmorim, izgubim kilograme, izgorim od sunca, ali su ona nevjerojatan odmor za glavu - priznaje naš sugovornik.
A čim se vratio s turneje po jugoistočnoj Aziji, popeo se na pozornicu. Posljednjih je dana zatrpan nastupima sa svojim bendom, Feniksima. Na dan, kad smo razgovarali, imali su probe čak sedam sati. Vikendi su rezervirani, uglavnom, za svadbe.
- Radimo pojačano, jer sada imamo više vremena, s obzirom na to da u svibnju u Šibeniku nema pirova. Pripremamo se i na promjenu u bendu. Odlazi nam dugogodišnji klavijaturist Dražen Marković. Iris, Siniša, Vicko i ja čekamo novoga člana. A ja sam trenutačno još u procjepu između Mijanmara i pirova! Ni na nebu, ni na zemlji. S mislima na novo putovanje po Južnoj Americi - ne odustaje Goran Gogo Subašić.

25. travanj 2024 18:29