StoryEditorOCM
ZanimljivostiOBRAČUN TRILJOM KOD OK KORALA

Franka Baranović i Antonio Šunjerga, šibenski dizajneri, 'roditelji' su nesvakidašnjih odmorišta na Zlarinu, Brodarici i Donjem polju: Biciklisti zalijevajte klupu, pa guštajte u - hladovini! (FOTO)

6. svibnja 2018. - 14:53

Dogovorili smo s dizajnerima susret kod OK klupe za bicikliste u Jadrtovcu, a da asocijacija na istoimeni koral i dvoboj na Divljem zapadu u vrijeme maršala Wyatta Earpa bude potpuna, obračunali smo se u partiji trilje, gotovo zaboravljene igre poznate još od antike.

Franka Baranović i Antonio Šunjerga iz dizajnerskog studija "Idearium", autori ove inovativne klupe, zapravo biciklističkog odmorišta po narudžbi Grada Šibenika (OK=Odmorište-Klupa) ugravirali su eto, drevnu trilju na jasenove letvice svoga proizvoda i dakako, niti na kraj pameti nisu im bili nikakvi revolveraški obračuni kod njihova OK odmorišta.

Jedino miroljubovi i prijateljski susreti, te je osim poprišta za nadmetanje u zabavnoj igri iz djetinjstva današnjih djedova, ova klupa smišljena da se na njoj, kao za stolom, u najboljoj volji obračuna s komadićem pancete ili pečenom kokoši iz torbaka. I s umorom u nogama, jer se može prileći u poluležećem položaju, dok bicikl stoji s prednjim kotačem uglavljenim u jedan od pet-šest stalaka također integriranih u ovu konstrukciju.

Visoki i vitki

No, do kraja posebnom i neobičnom ovu klupu čini jednostavni sustav za prikupljanje vode i navodnjavanje "kap po kap" kojim je opremljena, jer je prema projektnom zadatku, sastavni dio odmorišta koje vizualno podsjeća na klupu jedno stablo, mlada pinija (Pinus pinea) posađena da danas-sutra umornim namjernicima pruži hlad.

Na ono što uporno neće dalmatinski šumari, podsjećaju dizajneri. Ta pinija ili pinjol, sredozemna vrsta bora, Franki Baranović već duže vrijeme ne da mira zbog svoje ljepote i korisnosti. Naročito otkako češće putuje Italijom, gdje je pinjola mnogo i dominiraju okolišem, onako lijepi, vitki i visoki sa svojim krošnjama poput kišobrana, a još više otkako su Dalmaciju lani poharali neviđeni požari te se opet javno postavlja pitanje alepskoga bora koji vatru najviše hrani, a šumari ga unatoč tome, nepopustljivo opravdavaju "kao pionirsku vrstu".

- Drvo smo tako imali i prije nego što smo uopće znali kako će klupa izgledati ni da ćemo na njoj raditi. Ili je najprije bio pesto genovese, u koji se stavlja ukusna, jestiva sjemenka pinjola, kao u fritule - smije se Franka i dodaje kako smo dosad, umjesto uvijek istih argumenta o alepskom boru u Dalmaciji već desetljećima mogli imati velike nasade pinija, prihod od sjemenki, upotrebljivo drvo, terpentin i sigurno, puno manje požara. Španjolci kod sebe uzgajaju tri četvrtine svjetske proizvodnje, zar i mi nismo mogli biti dio toga?

Nismo, očito, osim pokojeg usamljenog pinjola ako i njih nije progutala vatra. No, zato smo zajedno sa šumarima stigli do apsurdne "dozvole za šparoge" u Dalmaciji, a dizajneri su osmislili OK klupu prijateljsku prema prirodi u podnaslovu, makar s jednim pinjolom kod svake kao porukom. Ima ih deset uz biciklističke staze na području grada, od čega su četiri na Zlarinu, a šest ih je postavljeno u Donjem polju i na Brodarici u sklopu projekta ukupne vrijednosti oko 213 tisuća kuna. Ministarstvo turizma sufinanciralo je ovaj projekt sa 135 tisuća iz Fonda za razvoj javne turističke infrastrukture, izvijestila je gradska uprava.

- "Zabrijali" smo na 15 ideja i došli do ove klupe koja je razigranih linija i forme, kao da je i sama u pokretu. Ipak je to oprema biciklističkih staza, a izveli smo ih u tri boje: sivoj, bijeloj i šik tirkiznoj, tiffany plavoj - opisuju Franka i Antonio. Ova potonja boja odlično se uklapa u suhu travu ili šaš - napominje Franka, a drvene letvice koje prekrivaju okvir od pocinčanog željeza izrađene su od trajnog kuhanog jasena impregniranog lanenim uljem u tamnijem štihu drva.

Zaštićena patentom

Franka je, inače, posvećena dizajnu namještaja i interijera, dok je Antonio specijalizirao industrijski dizajn. Oboje su završili Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a Idearium su utemeljili zajedno, potkraj prošle godine i ovo odmorište njihov je prvi proizvod. Upravo su toga jutra kada smo razgovarali, svoju klupu zaštitili patentom.

- Funkcioniramo odlično, kritični smo jedno prema drugom, korigiramo se, bez ikakvog laskanja. Razvijamo usporedo još nekoliko dizajna i upravo je idealno da razmišljamo o konceptima raznorodnih stvari tako da nema zasićenja - govori Antonio, do jučer freelancer koji je nakon povratka iz Zagreba poslije 12 godina u Šibeniku dosad radio na dizajnu vitrina Muzeja samostana sv. Frane, na Tvrđavi Barone, grafičkim rješenjima za Međunarodni dječji festival i angažiran je u projektu palače Galbiani...

Franka, osim mnogobrojnih rješenja za privatne naručitelje, od javnih projekata potpisuje dizajn recepcije Raspršenog hotela Šibenik i stalno je inspirirana, govori, miskroskopskim strukturama iz prirode, poput kože morskoga psa, ili oblika i rasporeda stanica u kakvom listu, budući da nema boljeg dizajnera od prirode, jedino je treba slijediti.

No, kako nastaju zamisli u Ideariumu? Prvo se, objašnjavaju, koliko je potrebno dugo sastaju u "atelieru" gdje svatko doslovce govori svašta, nabacuje ideje od kojih se, nakon prosijavanja u "studiju" izrađuju skice i modeli. I naposljetku, kada se definitivno odluče, tada u "laboratoriumu" sazovu pametne ljude, nasmijao se na to Antonio, da im kažu drži li vodu rješenje za koje su se odlučili. Tako je, u suradnji šibenskih snaga, kooperanata iz različitih struka koje ju i proizvode nastala ova klupa s pečatom i porukom, jer je mogla biti i nešto sasvim običnoga.

Ništa bez ludosti

- Nas je teško pratiti nemate li ponešto ludosti - veli Franka, a Antonio dodaje kako dobar dizajn, sviđao se nekome ili ne, mora imati karakter i vlastiti otisak. A klupa, kako se vidi, ne mora biti zelene boje, konstatiraju u šaljivom tonu.

Zalijevajte klupu da bi drvo uspjelo, moglo bi biti neizrečeno geslo ovog naročitog odmorišta. Zato, dragi biciklisti i svi drugi namjernici, nakon što se obračunate s pancetom i umorom, višak vode samo izlijte bilo gdje po letvicama, pa će ona slobodnim padom dospjeti do 50 litarskog spremnika na najnižoj točki, a odatle do pinjola. Bit će suše, a stablo zaslužuje da se ponese makar pola litre vode više nego što ste smjerali. Uzgojite sami svoj hlad, kap po kap - i gradite karakter na ovom odmorištu s karakterom, ne čekajući da to obave komunalci iz "Zelenoga grada" i kiša!


Pobijedili na natječaju za ABC centar
Najvažnije je dobiti priliku, iskazati se, te se nadamo da će gradska uprava i dalje angažirati dizajnere na sličnim projektima. Svatko danas misli da može sam sve iznijeti, a onda se razočaraju, jer finalni brend na kraju tako ne ispadne, govore Franka i Antonio. Navode primjer jedne zagrebačke tvornice namještaja, koja je nakon tavorenja uspjela i izvan zemlje tek kada je angažirala dizajnerski tim.
Njihova OK klupa dio je urbane opreme i već su za tržište razvili nekoliko inačica. Zamišljena je zapravo, kao mjesto susreta i može se izvesti i bez sustava navodnjavanja, a na ovogodišnjem MDF-u predstavit će je također u izvedbi dječjeg igrališta, s dodanom konstrukcijom za igru. Idearium je inače, ovih dana pobijedio na natječaju za dizajn interijera županijskog Adriatic business centra (ABC) u krugu TLM-a koji će se ustanoviti iz europskog Fonda za regionalni razvoj.

24. travanj 2024 01:18