StoryEditorOCM
ZanimljivostiSkraćuje vrijeme

Francuska raznatra testiranje na COVID-19 iz sline, ali samo kod osoba sa simptomima

Piše Branimir Periša
18. rujna 2020. - 21:25
NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 18: People receive food outside of a Brooklyn mosque and cultural center on September 18, 2020 in New York City. The center distributes food from local food banks and charities to anyone in need and usually sees up to 2000 people during a distribution, a number that continues to rise with New Yorker's needs. The number of people going hungry in the five boroughs has risen sharply during the COVID-19 pandemic and city officials have said that up to 2 million New Yorkers currently face food insecurity. Spencer Platt/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==Spencer Platt

Testiranje iz sline možda će se primjenjivati u Francuskoj u otkrivanju infekcije novim koronavirusom, ali samo kod osoba koje imaju simptome, navodi se u mišljenju Visokog ureda za zdravstvo (HAS) objavljenom u petak.
Vlasti se nadaju da će se testiranjem iz sline smanjiti vrijeme testiranja na covid-19 koje u Francuskoj trenutačno predugo traje.
Ministar zdravstva Olivier Veran početkom rujna je priznao da se to vrijeme produljilo ("u prosjeku" je 3,5 dana, rekao je) i da se "u Parizu i drugdje čeka u redu", ali je dodao da će se dostupnost testova poboljšati za "dva do tri tjedna".

HAS, naprotiv, ne preporučuje testiranje iz sline kod osoba koje nemaju simptoma i kod kojih bi se "previdjelo više od 75 posto" infekcija, rekla je Dominique Le Guludec, predsjednica Visokog ureda za zdravstvo na virtualnoj tiskovnoj konferenciji.
Testiranjem iz sline otkriva se prisutnost genetskog materijala novog koronavirusa. Postupak je brži, jednostavniji i manje neugodan od testiranja koje se sada provodi (RT-PCR) i kod kojega se pacijentu duboko u nos uvodi štapić.
Za test iz sline treba "pljunuti u cijev" i donijeti uzorak u laboratorij, dodaje Le Guludec.

20. travanj 2024 12:32