StoryEditorOCM
ZanimljivostiBeer craft festival

Dođite u Bilice na pravo pivo; Moći ćete kušati čak 20 vrsta

13. srpnja 2018. - 11:01

Drugi po redu Craft Beer festival u Bilicama i jedini takav od Zadra do Dubrovnika, izuzev slične, ali daleko skromnije manifestacije ograničene na prostor jednog splitskog kafića, ove će godine u biličkoj uvali Stubalj okupiti 11 hrvatskih malih pivara i proizvođača specijalnog, craft piva. Organizatori festivala, Općina Bilice i bilička Turistička zajednica, najavljuju dobru zabavu svima koji 27. i 28. srpnja dođu u Bilice. Očekuju i da će biti više posjetitelja negoli prošle godine, jer su reakcije bile jako dobre, a festivalom su, uz ljubitelje piva, bili oduševljeni i sami izlagači.

– Imidžu našeg festivala svakako je pridonijelo i zanimanje koje su pokazali brojni mediji. Kada su nas nazvali iz Zmajske pivovare iz Zagreba, koji su predvodnici revolucije craft piva u Hrvatskoj i pitali hoćemo li i ove godine organizirati festival, to nam je bio pokazatelj da smo na dobrom putu. Lani smo imali i dvije pivovare iz Češke, ali ovaj put pozvali smo isključivo naše domaće, hrvatske pivare. Znamo u kakvoj je situaciji naše gospodarstvo, pa zašto ne bismo pomogli i promovirali domaće proizvođače – objašnjava Matija Bajlović, jedan od organizatora.

U dva dana koliko traje festival, Biličani i njihovi gosti moći će kušati 20 vrsta piva, a uz Zmajsku pivovaru, iz Zagreba stiže i pivovara Pulfer, zatim Razum iz Samobora, Međimurski lepi dečki iz Čakovca te Šibenska pivovara čija su piva posjetitelji imali priliku probati i prošle godine. Od novih izlagača tu su Pivovara 022, također iz Šibenika, splitski Tap B kojem će to biti dalmatinska premijera, Bošnjak pivovara iz Nove Gradiške, Pivovara 8 iz Zadra čije tamno pivo fermentira na dubini od 18 metara kod otoka Silbe, te Mlinarica iz Zagreba.

– Na festival nam dolazi i Kampanjola eko bira iz Svetvinčenta koji svoje pivo proizvode od ječma i hmelja bez upotrebe pesticida – istaknuo je Bajlović.

U glazbenom dijelu nastupit će "Crvena jabuka" i "Gustafi", dok će se "Pleteri iz Rijeke na pozornicu penjati obje večeri.
Craft Beer festival važna je sastavnica biličkog kulturnog ljeta koje počinje idućeg tjedna tradicionalnim Susretom klapa. Bilice, podsjetio je načelnik Josip Čaleta Car, doživljavaju snažan turistički uzlet, pa osim mora i sunca gostima valja pružiti i druge sadržaje.

– Bilice bilježe, moglo bi se reći, stopostotni rast. Prije tri godine imali smo 17.000 noćenja i 20 iznajmljivača, a lani se taj broj popeo na 53.000 noćenja i 113 iznajmljivača. Zato i radimo na kulturnom ljetu, a nakon klapa, 22. srpnja slijede Prukljanski gušti, dok će se Ribarska noć, jedinstvena po tomu što mi gostima umjesto srdela i gavuna nudimo orade i brancine, održati 2. kolovoza. Biličko kulturno ljeto završava velikom feštom 14. kolovoza na kojoj će nastupiti grupa "Legende" i Jasmin Stavros – zaključio je Čaleta Car.

19. travanj 2024 10:04