StoryEditorOCM
ZanimljivostiNeobična šetnja gradom

Divovski kokot Zvonimira Vile izazvao oduševljenje na ribarnici, prodavačice s banaka pohrlile slikati se s neočekivanim ulovom (FOTO + VIDEO)

28. ožujka 2019. - 20:33

Prizor za stati i gledati: četiri metra dugačak i 50-ak kilograma težak kokot "prošetao" se šibenskim ulicama. Kroz Kalelargu do katedrale, pa niz stube i duž cijele rive, pokraj zgrade Županije i štekata brojnih kafića, kokot se na kolicima, posebno izrađenim za tu prigodu, provozao, a malo su i ga i nosili, tamo gdje je teren to zahtjevao, sve do glavne gradske tržnice i peškarije gdje mu je autor,  zagrebački umjetnik sa šibenskom adresom Zvonimir Vila, odredio privremeno boravište.

-Ja sam autor ove skulpture i ovo nema nikakve veze s mojim nedavnom molbom - stripom koji sam uručio Gradskom  parkingu nakon što mi je pauk odnio  auto. Umjetnik se mora znati izražavati u svakvoj formi, a ovo je sada skulptura od umjetnih materijala, Inače, riba je uhvaćena u akvatoriju oko Cavtata, oko otočića Mrkan. Ulovila ga je moja djevojka Nikolina Jemo. Noćima je vadila ovogo kokota, a na ribarnicu je završio jer tu i pripada i jer smo željeli napravati galeriju od ribarnice. Tu će ostati dok se ne proda - poručio je Vila.

I dok je divovski kokot neometano prošao Kalelargom i rivom, ne izazivajući preveliko uzbuđenje niti čuđenje ljudi na štekatima, ili su se takvim pravili kao da su takve skulpture svakodevna pojava na šibenskim ulicama, pravo oduševljenje izazvao je na tržnici.

Znatiželji nisu mogle odoljeti niti prodavačice s banaka. Na trenutak su zaboravile svoj posao i dotrčale do kokota kojeg je Vila sa svojim pomagačima na kratko parkirao ispred ulaza u ribarnicu. Dobro se zabavljajući rado su pozirale ispred kamera i fotoaparata, snimale se mobitelima... Val oduševljenja nastao je kada je kokot unesen u ribarnicu i stavljen na jedan od banaka. U društvu sa kašetama srdela koje su dominirale u ponudi, kokot je unio dodatno veselje, pa su se oko njega okupili i neki poznati Šibenčani poput dugogodišnje voditeljice Međunarodnog dječjeg festivala Jasenke Ramljak i njezinog kolege bivšeg ravantelja Galerije sv. Krševana Pavla Roce. Tu se vrzmao i šibenski odvjetnik i stečajni upravitelj Ivan Rude, a pridružio im se i ravantelj Glazbene škole Ivana Lukačića Rudolf Vučić.

- Što je ovo? Dosta mi je perforamnsa. Bio sam sada u Zagrebu na prosvjedu protiv dodjele počasnog dokotrata Milanu Bandiću. Naravno da sam prosvjedovao protiv. Moj je transparent bio onaj "Uzmite pečenu janjetinu, a ne doktorat" - dobacio je Vučić.

Nastali metež privukao je pozornost i jedne bakice koja je na trenutak ostavila blitvu, salatu, selen i petrusimen koji je prodavala... Došla je, kaže, vidjeti što se tu događa, ali je viđenim na kraju bila razočarana.

-A, ovo nije prava riba! Ovo je nako...

Onako ili ovako, Vilin Kokot,svakako neće završiti ni u čijem loncu! Nakon šibenske ribarnice gdje su mu društvo pravile prave morske ribe, završit će na zidu izmišljene galerije u klubu Azimut, izložen pogledu i na veselje svih gostiju.

A kako je to danas izgledalo, pogledajte OVDJE

26. travanj 2024 08:20