StoryEditorOCM
ZanimljivostiGRAD SRETNIH LJUDI

Da biste bili alkar, morate se roditi u Sinju, a da bi dobili na lotu, morate biti – Šibenčanin.

Piše Zdravko Pilić
16. veljače 2020. - 09:10
Prodajno mjesto Hrvatske lutrije, u Ulici Ante Starčevića 2, na kojem je uplaćen dobitni listić od 4,6 milijuna kuna Nikša Stipaničev/hanza mediaNiksa Stipanicev/Cropix

Da biste bili alkar, morate se roditi u Sinju, a da bi dobili na lotu, morate biti – Šibenčanin

Društvene mreže potresla je u petak navečer informacija kako je dobitnik “Eurojackpota” u iznosu od 4,6 milijuna kuna iz Šibenika, a sretni listić uplatio je na adresi Ante Starčevića br. 2.
Za Šibenčane koji tradicionalno “ratuju” s adresama, to je u zgradi bivše “Kornatke”, preko puta Gospe vanka Grada, kojoj sretni dobitnik može zapaliti barem svijeću. Jer, to je u Krešimirovu gradu već treći dobitak u kratko vrijeme. Naime, nema ni dvadesetak dana da je građanin NN, nepoznat netko, ali isto tako iz Šibenika, 24. siječnja, isto tako na “Eurojackpotu” izvukao dobitak od 624 tisuće kuna, a sretni dobitnik uplatu je izvršio na “Petrolu”. Nekoliko dana prije, 21. siječnja, opet u Šibeniku, pola milijuna kuna na tzv. “plutajućem Bingu” zaradio je sretnik koji je uplatio listić na adresi Velimira Škorpika 23, na prodajnom mjestu “Hrvatske lutrije”.

Benefit članstva u EU

Šibenčani su, sudeći prema ovom, očito rođeni pod sretnom zvijezdom i nema sumnje da bi u 2020. godini lako mogli ponijeti titulu “Najsretnijeg hrvatskoga grada”. Već vidimo kako u Turističkoj zajednici grada Šibenika direktor Dino Karađole zadovoljno trlja ruke i smišlja turističke slogane “Usreći se u Šibeniku” ili “Okušajte svoju sreću u Šibeniku”... A ne bi bilo loše – “Prenoćite i vi pod sretnom zvijezdom”. Brendirat ćemo se pod sloganom “Šibenik – grad sretnih ljudi!”. Tri krupna dobitnika u mjesec i pol dana. A godina je tek počela...
Za šibenskoga gradonačelnika dr. Željka Burića bit će to još jedan znak da se u Šibeniku dobro radi, jer “sreću treba zaslužiti”. Ne dolazi ona sama od sebe. Za oporbeni SDP i njegove šibenske čelnike, Joška Šupu, Zorana Restovića i Franka Vidovića, bit će to, pak, sasvim suprotno, jasan dokaz da Šibenik ne ide u dobrom smjeru, jer se građani mogu obogatiti samo “igrama na sreću”. Od svog poštenog rada i truda – ne!
Za predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ovo će biti još jedan benefit hrvatskog ulaska u EU.
– Kako bi mi, molim vas lijepo, dobili europski jackpot, a da nismo ušli u EU?! Dapače, događa se to upravo u godini u kojoj Hrvatska predsjedava tom istom Unijom. Rekao bih, nimalo slučajno!
Tako da svi oni koji su se dosad pitali kakve mi koristi imamo od Bruxellesa, odnosno što je to Hrvatska dobila od EU-a imaju jasan odgovor – barem je Šibenik dobio europski jackpot! I to, kad se zbroje ova dva recentna dobitka – treći je Bingo – u iznosu većem od nekih pet milijuna kuna! Ne treba ni sumnjati kako će i te milijune domaća politika dodati na sumu od 1,7 milijardi kuna na koliko je prije neki dan u Šibeniku, na proslavi tri desetljeća HDZ-a, premijer procijenio vrijednost dosad realiziranih ili ugovorenih projekata iz EU fondova u Šibeniku i županiji. Tako da se naši benefiti od CROENTERA već sad penju na 1,705 milijardi kuna.

Mirna starost

Na koncu, vratimo se na početak, moglo bi profitirati i šibensko rodilište. Ako vam se dijete u njemu rodi velike su mogućnosti da bi mogao postati milijunaš. Barem statističke.
A to je za prosječnog Hrvata jedini način da, na legalan način, zaradi neke pristojne novce! I osigura mirnu starost. Ufati se u HZMO puno je beznadnije nego u “Hrvatsku lutriju”!•

26. travanj 2024 13:24