StoryEditorOCM
Zanimljivostiza šopingholičare

AliExpress ide u zaborav, Hrvati su ‘poludjeli‘ za ovom online trgovinom; pripazite s prvom kupnjom, ima velikih varki

Piše Vanesa Tenžera
2. veljače 2024. - 08:20

Ploveći bespućima interneta, teško je da se ne odoli brojnim oglasima kojima smo bombardirani, a koji, gle čuda, baš reklamiraju nešto o čemu smo malo čas s prijateljem govorili (ne, niste jedini, i niste to umislili), tim teže što je cijena željenog, primamljivog proizvoda, u većini slučajeva i do nekoliko puta manja od onih koje susrećemo u dostupnim nam trgovinama. 

Ukoliko ste jedan od onih na čija vrata poštar kuca češće no rodbina, zasigurno ste u određenom periodu života bili "žrtvom" shopping groznice Ali Expressa. 

AliExpress je platforma za online kupnju koja nudi širok izbor proizvoda po pristupačnim cijenama. Osnovan je 2010. godine i u vlasništvu je Alibabe, kineske multinacionalne tvrtke koja se fokusira na e-trgovinu i računalstvo. AliExpress je jedna od najvećih svjetskih internetskih kompanija. Jedna od ključnih značajki AliExpressa je njegova konkurentna cijena, s mnogo proizvoda koji se nude po znatno nižim cijenama od onih koje nude trgovci na malo.

 Platforma također nudi program zaštite kupaca, koji bi trebao omogućiti povrat ili zamjenu za artikle koji nisu kao što je opisano ili ne stignu.

No čini se da hegemoniju koju je više od desetljeća,kad je riječ o globalnoj e-trgovini, imao AliExpress, iz ruku kineske kompanije polako ali sigurno otima nova platforma za povoljnu internet kupovinu, za kojom su Europljani načisto poludjeli.

Nova platforma na tronu

Temu je relativno novo internetsko tržište koje je izazvalo velike prevrate u industriji e-trgovine. Pokrenuo ga je PDD Holdings u srpnju 2022., izravno povezuje kupce i prodavače. Unatoč svojoj relativno novoj prisutnosti, uspio je privući veliku bazu korisnika, prvenstveno zbog svoje konkurentne cijene i korisničkog sučelja. Iako je Temu sjedište u SAD-u, većina njegovih prodavača su Kinezi, što ga čini istaknutim igračem na kineskom tržištu. 

Obje platforme nude širok raspon proizvoda po konkurentnim cijenama, što ih čini popularnima među kupcima diljem svijeta. Međutim, postoji nekoliko ključnih razlika između Temua i AliExpressa koje vrijedi razmotriti prije kupnje.

image

Temu nudi ponudu povodom Valentinova, sniženje do 90%

Screenshot/temu/

Temu cilja na potrošače koji paze na troškove s naglaskom na niske cijene. Temu općenito blisko surađuje s dobavljačima kako bi osigurao da svi proizvodi zadovoljavaju stroge standarde. Proizvodi na Temu općenito su 10 do 50 posto jeftiniji od AliExpressa, a mnogi artikli imaju cijenu ispod 10 USD. Međutim, ovaj ultra jeftini model često dolazi nauštrb kvalitete proizvoda. Mnogi korisnici Temu prijavljuju da su primili neispravne artikle ili artikle loše kvalitete koji ne odgovaraju fotografijama proizvoda. Temuova politika povrata također je komplicirana, što kupcima otežava dobivanje povrata novca za nezadovoljavajuće artikle.

No, baš kao i Ali Express, Temu je mučen pritužbama na kvalitetu proizvoda, kašnjenjem ili neisporukom i krivotvorenom robom, između ostalog. Mnoge recenzije kupaca žale se na nedostatak podrške od AliExpressa za probleme i povrate. 

Manje cijene, brža dostava

Temu prevlast nad AliExpressom može velikim djelom zahvaliti bržoj dostavi. Što se tiče dostave, i AliExpress i Temu nude više opcija. AliExpress nudi standardnu (15 do 45 radnih dana) i premium dostavu (7 do 15 radnih dana). Standardna dostava je "besplatna" - to jest, njezina je cijena već uračunata u cijenu proizvoda - ali koristi sporije načine prijevoza, dok vrhunska dostava nudi bržu dostavu po cijeni.

Međutim, podaci o praćenju na AliExpressu često se ne ažuriraju na vrijeme. Prodavači imaju ograničenu kontrolu nad vremenom i načinima dostave, budući da kupci biraju medij i način dostave.

image

Artikl na Temu: rezač luka 

Screenshot/temu/

Temu također nudi standardnu i ekspresnu dostavu. Standardna dostava ne zahtijeva dodatnu premiju i traje 7 do 15 dana, dok ekspresna dostava košta oko 15 eura za narudžbe ispod 150 eura i obično traje 5 do 10 dana. Temuova otprema se prati i pruža preciznije ažuriranje statusa u stvarnom vremenu. Osim toga, Temu nudi kredit za otpremu od 5 eura ako isporuka premaši predviđeno vrijeme. Iako obje platforme nude slične metode dostave, Temu prednjači s bržim i pouzdanijim uslugama dostave.

Lako i s povratom

U usporedbi s AliExpressom, Temu nudi i bolju politiku povrata, prihvaćajući povrate do 90 dana nakon isporuke. Kupci mogu proizvod temeljito pregledati i vratiti ako ne ispuni njihova očekivanja. Temu također pruža zaštitu kupca preuzimajući punu odgovornost za paket od slanja do isporuke. Obje platforme imaju slična pravila povrata, ali Temu-ov dulji rok povrata daje prednost.

Temu nudi politiku povrata u roku od 30 dana za sve proizvode, što kupcima pruža mir pri kupnji. AliExpress također nudi program zaštite kupaca koji omogućuje povrat novca ili zamjenu za artikle koji nisu kao što je opisano ili ne stignu.

image

Artikl na Temu: pomoć u kućanstvu 

Screenshot/temu/

Kupnja nosi određene rizike

 Temuove cijene toliko su niske da ćete poželjeti baciti sve u košaricu i odmah odjaviti. Ali budite oprezni, jer je Temu svoju web stranicu gamificirao skočnim prozorima koji nude popuste, žetone za prikupljanje i satove za odbrojavanje zbog kojih se čini da vrijeme ponuda ističe. Dakle, ako tražite zabavan i pristupačan način kupnje na mreži, Temu bi mogao biti savršeno mjesto za vas! Samo zapamtite da pripazite na munjevite ponude koje obećavaju dodatne uštede i budite svjesni mogućih rizika povezanih s kupnjom na web mjestu.

Ukoliko je vaše "scrollanje" u nedogled prekinuo Temuov oglas s prikazom izvrsnog seta kistova za šminku, ili otkačenih i apsurdno povoljnih tapeta, neke stvari ipak valja znati prije no što podignemo kažiprst i odlučimo se na kupnju. Temu je povezan s nekoliko rizika kojih bi korisnici trebali biti svjesni.

image

Artikl na Temu: kućna rasvjeta

Screenshot/temu/

Prema stručnjacima za kibernetičku sigurnost, Temu prikuplja mnogo informacija od svojih korisnika, uključujući osobne podatke kao što su ime, adresa, telefonski broj i profili na društvenim mrežama, kao i podatke o pregledavanju i GPS lokaciju. Ukoliko vas ne brine ni rizik od curenja vaših osobnih podataka, možda će vas zabrinuti neetično poslovanje kompanije, obzirom da je Temu nažalost poznat po prodaji proizvoda koji su napravljeni prisilnim, ali i dječjim radom u vrlo teškim uvjetima.

Kako prepoznati prevaru

Iako je Temu legitimna web stranica, neki prodavači na platformi mogu sudjelovati u prijevarnim aktivnostima. Premda iznos kojeg ćete potrošiti, neće biti pozamašan, valja cijeniti svaki cent, i promisliti o onome što kupujemo. Kako biste izbjegli razočaranje pri otvaranju paketa, bilo bi dobro obratiti pažnju na ove znakove:

Nerealne cijene: Temu je poznat po tome što nudi proizvode po nevjerojatno niskim cijenama. Ako se cijena čini predobra da bi bila istinita, vjerojatno je.

Proizvodi loše kvalitete: Neki su kupci prijavili da su dobili proizvode niske kvalitete ili krivotvorene proizvode. Valja promisliti je li cijena previše niska (gotovo pa nerealna) za određeni proizvod. 

image

Artikl na Temu: muške tenisice 

Screenshot/temu/

Nema provjere robne marke: Tehnički proizvodi na Temuu nisu robne marke osim ako nemaju plavu kvačicu na popisu proizvoda. Do sada, jedine tehnološke robne marke s plavim čekovima na Temuu su Xiaomi i Lenovo. Stoga valja obratiti pozornost na podrijetlo proizvoda.

Negativne ocjene: Ovaj korak je najbitniji, i gotovo će vas uvijek sačuvati od kupnje lošeg proizvoda. Recenzije proizvoda uvijek se nalaze ispod oglasa, a među njima, mnogo je recenzija korisnika koji su dostavljeni proizvod fotografirali, stoga obratite pažnju na to kakav su proizvod zaprimili drugi - odgovara li opisu i fotografijama na oglasu. Ako ima mnogo negativnih recenzija, najbolje je izbjegavati prodavača 

Uvijek je dobra ideja biti oprezan kada kupujete na mreži i istražiti prije kupnje. Dok surfate Temuom u potrazi za "blagom" po pristupačnoj cijeni, zapamtite - ako se ponuda čini predobra da bi bila istinita, vjerojatno jest. 

27. travanj 2024 16:31