StoryEditorOCM
Zanimljivostilažne vijesti

Ovo su samo neke od ‘fejk‘ vijesti koje su poharale internet u 2023.: prevarili ste se ako ste povjerovali

Piše Mozaik SD
26. prosinca 2023. - 17:49

U svijetu postoji bezbroj lažnih vijesti. Mnoge su opasne, ali neke su jednostavno apsurdne, bizarne i smiješne. Tim DW-a za provjeru činjenica odabrao je najbizarnije lažnjake godine, a ovo su neki od njih.

1. Ne, ovaj video ne prikazuje Volodimira Zelenskog kako pleše trbušni ples

Od početka ruskog napada na Ukrajinu u veljači 2022. kružilo je mnogo lažnih informacija o obje zemlje. Sam ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski često je meta fake news kampanja. Kao u ovom slučaju: ovaj video navodno prikazuje Zelenskog kako pleše uz ritmove trbušnog plesa u pripijenom, svjetlucavom zlatnom kostimu. Istraživanje DW-a pokazuje: Video je deepfake u kojem je predsjednikovo lice kompjuterskom tehnikom postavljeno na tijelo plesačice.

image
Facebook

2. Ne, viralna fotografija korištenih kondoma koji se čiste i prodaju kao novi nije iz Kenije

Jedna fotografija prikazuje desetke nečega što izgleda kao korišteni kondom. U nekoliko objava na Facebooku početkom godine pisalo je da je šest studenata iz Kenije uhićeno jer su čistili rabljene kondome i prodavali ih kao nove.

Tvrdnja je lažna, kao što pokazuje obrnuta ili retroaktivna pretraga slike, tehnika kojom se može ustanoviti kada i gdje je neka fotografija prvi puta objavljena. Prema izvještaju iz 2020., gotovo 324 000 iskorištenih kondoma zapravo je očišćeno i preprodano ne u Keniji, već u Vijetnamu. I to ne od šest studenata, nego iz male tvornice u toj zemlji.

image
Facebook

3. Ne, rendgenski snimak ne pokazuje živog žohara u prsima

“U državnoj bolnici u Keniji pacijent je snimljen rendgenom i rečeno mu je da mu je živi žohar u prsima, napisali su razni korisnici Facebooka u svibnju 2023., objavljujući navodnu rendgensku sliku s ogromnim žoharom u prsima. Ali slika je fotošopirana, kao što pokazuje obrnuto pretraživanje slika. To pokazuje da je originalna rendgenska snimka objavljena na radiološkoj web stranici - i na njoj se ne vidi žohar.

image
Facebook

4. Ne, Joe Biden nije nosio pelene na ovoj fotografiji iz lipnja 2023.

Američki predsjednik Joe Biden ima 81 godinu – i opetovano se tvrdi da je prestar za svoju dužnost. U lipnju 2023. nekim je zemljama kružila navodna fotografija na kojoj kleči na podu s pelenom koja mu viri iz hlača. Ali slika je manipulirana, kao što pokazuje pretraživanje izvora slika. Zapravo, Biden je pao na ceremoniji u Akademiji američkih zračnih snaga u lipnju 2023. – ali brojni video zapisi i fotografije pada pokazuju da nije nosio pelenu. Slikovni materijal je montiran i time manipuliran.

image
Twitter

5. Ne, ova TikTokerica nije dobila parnicu zbog porođaja bez njenog pristanka

Još 2022. TikTokerica Kass Theaz snimila je video u kojem tvrdi da tuži roditelje jer je nisu pitali za dopuštenje želi li roditi. Dobila je ovu parnicu, rekla je u drugom videu u lipnju 2022. U studenom 2023. taj je video ponovno obišao svijet, dobio tisuće novih klikova i sada ima više od 3,5 milijuna pregleda. Njezini joj roditelji sada moraju platiti 5000 dolara odštete svaki mjesec.

image
Tiktok

Komentari ispod videa pokazuju da joj mnogi korisnici vjeruju – no riječ je o satiri u što se brzo možete uvjeriti ako malo bolje pogledate popularni TikTok nalog. Na njenom profilu stoji da je riječ o satiričnom prikazu, piše DW.

02. svibanj 2024 09:15