StoryEditorOCM
ZanimljivostiPukla ljubav

'Nakon srebrnog pira razveo sam se radi mlađe': proćakulali smo s našim poznatim novinarom o velikom zaokretu u karijeri

13. svibnja 2018. - 13:07

Zoltan Kabok, nogometni reporter na Šubićevcu. Hrabri šibenski novinar u okupiranom Jajcu. Kabok među ISIL-ovcima. Zoltan u politički vrućem Sarajevu. Bilo kuda Kabok svuda! Kao u nezaboravnoj reklami za nekad silno popularni dječji bombon Kiki. Sve to bilo je vezano za uzbudljivi i raznovrsni posao zagrebačkog Dalmatinca na HRT-u.

A onda je osvanula pomalo iznenađujuća vijest: Kabok je potpisao ugovor s RTL-om! Uz malu poplavu špekulacija, jer Kaboka je prosječan televizijski gledatelj smatrao zaštitnim znakom Hrvatske radiotelevizije. Ili, kako nam reče jedan novinarski veteran: „Zoltan je za HRT bio kao mali krokodil za majicu marke Lacoste“!

- Želim u startu odbaciti određene špekulacije koje su se pojavile u javnosti nakon što sam objavio da odlazim s Hrvatske radiotelevizije. Razlog moje selidbe u drugu televizijsku kuću isključivo je profesionalne prirode. Jednostavno, u novom i nadasve ambicioznom projektu RTL-a vidio sam i sebe. Međutim, još je važnije da su oni u njemu vidjeli mene. Bit će mi drago ako budem od pomoći mojoj novoj redakciji. Nešto iskustva ipak imam – pomalo skromno je otvorio našu ćakulu Zoltan Kabok, novo lice RTL-a.
 
Odluka u pet minuta

Makar se u nekim ranijim intervjuima između redaka dalo iščitati da Zoltan nije najsretniji atmosferom među HRT-ovcima, posebno želi demantirati tvrdnje da se odluka o transferu na RTL „kuhala“ dugo.

- Ne, nije to trajalo pretjerano dugo. Gledajte, možete mjesecima razgovarati i dogovarati se s nekim, ali ako nema kemije, onda je sve uzalud. A mislim da sam s ljudima s RTL-a „kliknuo“ na prvu. Oko detalja naše suradnje dogovorili smo se, vjerovali ili ne, u svega pet minuta – otkrio nam je iskusni reporter.

I u Kabokovu slučaju vrijedi ona stara „nije u šoldima sve“.
- Ma, ona uvijek vrijedi. Novi posao znači, prije svega, nove izazove i novo dokazivanje. Ne moraš biti nadobudni mladić da bi letio za novim izazovima. A šoldi su, baš kako sugerira popularna pjesma Mladena Grdovića, trenutačno u drugom planu – ističe Kabok profesionalne razloge transfera.

Za Zoltana Kaboka se često znalo čuti da nije na istoj liniji s dijelom urednika na HRT-u, pa prelazak na konkurentski RTL predmnijeva da bi mu uređivačka politika njegove nove dalekovidnice trebala više odgovarati.

- Ne znam zašto mi ne bi odgovarala!? Svatko tko može, hoće i zna raditi može i mora pronaći svoje mjesto pod suncem, ma kakva god bila uređivačka politika. Ovo je za mene posve novo profesionalno iskustvo. A, pretpostavljam, i za moje nove kolege na RTL-u – raduje se Zoltan kao neki tinejdžer novim izazovima.

Kabok je kao reporter HRT-a prošao bojišnicu u Domovinskom ratu, izvještavao je o Pustinjskoj oluji u Iraku, djelovanju ISIL-a u Siriji, pratio „Narančastu revoluciju“ u Ukrajini… Gledateljima je najpoznatiji po vanjskopolitičkim prilozima pa je logično da bude glavni RTL-ov adut u budućem razdoblju upravo na tom terenu.

- I na RTL-u ću pratiti najvažnije vanjskopolitičke i unutarnje političke događaje. S naglaskom na europski jugoistok. Tu se, ipak, ćutim kao kod kuće. I to već više od petnaest godina. Naučio sam na „region“, kako taj dio Europe i bivše države najradije zovu kolege iz susjednih, istočnih zemalja – smije se Zoltan.

Zoltan je s nacionalne dalekovidnice otišao baš u godini u kojoj je proslavio „srebrni pir“. Naime, Kabok je za HRT bio vezan točno 25 godina. „Dres“ momčadi s Prisavlja nosio je još od vremena kad je kao mladi i nepoznati, ali hrabri i prkosni šibenski ratni novinar umalo stradao u bijegu iz sa svih strana okupiranog Jajca. Ono „dres“ i nismo spomenuli tako slučajno, jer je prije srpske agresije Kabok kao sportski reporter bio više okupiran agresivnim obranama na (nogometnom) travnjaku i (košarkaškom) parketu.
 
Lito ide

- Nemojte očekivati od mene da kažem da na Prisavlju nije bilo puno lijepih trenutka. Na HRT-u sam radio s prekrasnim ljudima, u izrazito radnoj atmosferi. Guštao sam u svakodnevnom druženju na terenu. Znate, čovjek ne može pobjeći od sebe i svoje prošlosti. Ja sam dijete HRT-a. Tamo sam nadogradio novinarski zanat. No, ta sam vrata sada zatvorio. Ona su iza mene. Kako bi rekla naša šibenska nevista Gabi Novak, pamtim samo sretne dane! Sve ostalo neka ostane iza tih vrata – više zakopčan nego emotivan je naš sugovornik.

Novi adut RTL-a smatra da je svaka promjena dobrodošla. No, svaka promjena ne znači nužno i promjenu nabolje…
- Sve ovisi o čovjeku i njegovoj moći prilagodbe. Mene je na RTL-u dočekala sjajna, mlada novinarska obitelj. Istina, još se uhodavam. Taj proces će potrajati, ali sam siguran da će, kao i u sportu, spoj mladosti i nešto iskustva donijeti sjajne rezultate našem programu – silno vjeruje Zoltan u svoj iskorak.

Zoltana Kaboka mnogi hvale i zbog pravilnog izgovora standardnog hrvatskog jezika, ne znajući da privatno priča kao tipičan Dalmatinac. Neovisno o tome što je rođen u vojvođanskom Apatinu, na Dunavu. Kao da nikad nije otišao iz svojih Vodica i Šibenika, gradova Zoltanova srca, kojima se uvijek vraća.

- Ka' i uvik, u Vodice i Šibenik stižem na lito! A ono je jako blizu. Zbog poslovnih obveza će moj odmor ovoga puta trajati nešto kraće. No, trudit ću se, kao i uvijek, da ga iskoristim na što bolji način. Jedva čekam ponovno baciti đir po šibenskoj rivi, guštati u banjadi u mojim Vodicama – za kraj će Zoltan Kabok.

Kabok kao Bruce Wilis

Da su kolege na RTL-u gotovo s oduševljenjem dočekali Zoltana Kaboka kao novu akviziciju govori i (polu)ozbiljna reakcija novinara Borisa Miševića.
- Još da nam u lipnju stigne Bruce Willis, bit ćemo zaista kompletni – izjavio je Mišević, ciljajući na to da je Kabok na istočnim bojišnicama, iz sigurnosnih razloga, i sam oblačio pancirku.

Hvali ga i punac

Zoltan je oženio Šibenku Anu Škalić, te kompletirao obitelj s dva sina. Ne hvale ga samo televizijske kuće već i punac Ante, umirovljeni profesor matematike, koji, za razliku od mnogih, hvali svoje zetove.
- Dobra su mi oba zeta, ne mogu se potužiti. I Zoltan i Sreten – kazivao nam je Ante. Drugi je zet košarkaški sudac, Dubrovčanin Sreten Radović.
 
 

16. travanj 2024 16:30