StoryEditorOCM
LifestylePAŽNJA!

Zmije su i dalje aktivne, budite posebno oprezni zbog poskoka! U najvećoj opasnosti su djeca i psi

Piše VauMijau
18. listopada 2022. - 16:19

Voditelji projekta Staze.hr, interaktivne karte svih planinarskih staza i domova u Hrvatskoj, na svojoj su Facebook stranici objavili važno upozorenje za sve one koji ovih dana odlaze u planine. Premda je vrijeme prekrasno i mnogi uživaju u boravku na otvorenom, valja znati da stvari u prirodi nisu uobičajene, piše VauMijau.

- Zbog visokih temperatura, poskok (Vipera ammodytes) je i dalje jako aktivna, van svog regularnog ciklusa zimskog sna. Jednostavno je pretoplo i dalje, i zmije su i dalje aktivne.

Doznali smo da je na Mosoru psa ugrizao poskok, pa želimo upozoriti sve koji nas prate na ovu opasnost, koja je i dalje aktivna.

Molimo vas, budite pametni, ne idite gdje ne treba, držite se staza, životinje na povodac i budite dovoljno glasni dok hodate.

Situacija u kojoj trebate protuotrov je nepotrebna situacija, budite oprezni i mudri - napisali su.

U najvećoj opasnosti od zmija su djeca i psi. Ovi gmazovi osjete vibracije u tlu - odrasla osoba dovoljno je teška da proizvodi dovoljnu buku dok se kreće, pa zmije pobjegnu. No, djeca i psi su lagani, zbog čega su oni ti koji najčešće nastradaju.

16. travanj 2024 13:07