StoryEditorOCM
Lifestylemarija gverić

Zgodna Drnišanka zvijezda je društvenih mreža: osvaja stilom ali i šalom na račun jedne svoje osobine

Piše Tea Sumić Miletić/STIL
10. listopada 2022. - 20:16
Marija Gverić, po profesiji pedagoginja i sociologinja, za sebe kaže da je ljubiteljica mode, fotografije, dobrih knjiga, prirode i rituala dugog ispijanja kave@merigveri

Minimalizam, jednostavnost i elegancija. Tako nekako bismo mogli opisati stil naše sugovornice i stilske inspiracije za rujan, Marije Gverić. Njeni je pratitelji znaju kao merigveri na Instagramu, gdje nam je i zapela za oko. Ova crnokosa Drnišanka, visoka 184 cm i uvijek besprijekorno odjevena, savršeno utjelovljuje sve naše modne potrebe pred nadolazeću sezonu. Jer, iako smo je uživali gledati u ljetnim kombinacijama kojima uvijek daje svoj pečat, šarenim haljinama i kompletima na prugice, Meri, da je zovemo po njenom instagram imenu, ipak oduševljava izdanjima za nešto hladnije dane - kaputi do gležnja, elegantna odijela i pletenina čine nam se kao njezini aduti.

Po profesiji pedagoginja i sociologinja, za sebe kaže da je ljubiteljica mode, fotografije, dobrih knjiga, prirode i rituala dugog ispijanja kave. Otkrila nam je da je na njen stil utjecao i studij u Zadru, a pitali smo je gdje nastavlja pronalaziti inspiraciju.

- Moji kvadrati na profilu su ispunjeni svakodnevicom gdje u kaosu dana uhvatim vremena i za sliku. Inspiraciju pronalazim u gradskim prizorima i na društvenim mrežama gdje volim baciti pogled na profile djevojaka koje pratim - kaže nam Meri te priznaje da se ispred objektiva našla - slučajno.

- Davne 2016. godine kad sam kupila novi mobitel počela je merigveri instagram priča. Obožavam fotografiju, tako da su prve slike na mom profilu bile upravo slike prirode i meni lijepih stvari. Nekako spontano i neplanski sam se i ja pronašla ispred objektiva i to je nekako samo od sebe krenulo...

Bi li za sebe rekla da si full time influencerica i što to znači u Hrvatskoj?

- Ne bih se svrstala u kategoriju full time influencerice jer uz moj dnevni posao moj Instagram profil dođe još uvijek kao hobi i kutak gdje mogu pokazati svoju kreativnu stranu. Rekla bih da full time znači da isključivo zarađuješ od društvenih mreža.

Imaš li koji savjet za nekoga tko od početka pokušava izgraditi karijeru na društvenim mrežama?

- Svakome tko pokušava započeti svoju priču na društvenim mrežama savjetovala bih da budu autentični i kreativni te da se nikako ne obeshrabre sa sporim početkom. Na kraju se trud i upornost isplate.

Što Marija može potvrditi i iz svog iskustva. Njen profil danas prati gotovo deset tisuća ljudi, a osim mode, tu je i skincare, haircare, makeup... Standardne lifestyle stavke koje idu u paketu s lijepim odijevanjem.

No balansiranje života "influencerice na pola radnog vremena" s ostalim obvezama sigurno je utjecalo i na stil.

- Gledajući svoj stil vidim promjenu koja je došla završetkom fakulteta i ulaskom u poslovni svijet. Rekla bih da njegujem minimalizam koji uvijek naginje casual stilu. Volim jednostavne klasične stvari koje mogu kombinirati više sezona.

Koliko okruženje utječe na tvoj stil? Kako se po tvom mišljenju općenito oblače Hrvatice/Dalmatinke…

- Stil odijevanja najčešće orijentiram prema prigodi i raspoloženju. Rekla bih da se Hrvatice znaju jako dobro odijevati i da prate modne trendove.

Možeš li izdvojiti nekog stranog ili domaćeg influencera/influencericu čiji ti je stil oduvijek bio inspiracija? 

- Od domaćih influencerica jako volim stil Marije Čamber, Julije Vodopije i Ive Babić, a od stranih influencerica istaknula bih Matildu Djerf i Claire Rose Cliteur.

No osim na Instagramu gdje publiku inspirira dnevnom dozom mode, Marija je odnedavno aktivna na TikToku za koji svi koji ga koriste znaju da ipak zahtijeva jedan drugačiji pristup.

- Dugo sam se opirala tom trendu, ali platformu TikToka sam tek odnedavno krenula aktivnije koristiti. I TikTok i Instagram zahtijevaju planiranje i kreiranje sadržaja za publiku što samo po sebi donosi veći obujam posla i zahtjeva puno više kreativnosti. Još uvijek mi je najveći fokus Instagram, a na TikTok profil gledam kao na produženi dio mog profila gdje volim pomoću kratkih videa prikazati svoju svakodnevicu i meni drage stvari...

Vidjeli smo da se na TikToku često šališ na račun toga što si jako visoka – koliko to utječe na tvoj odjevni stil?

- Jako često utječe. Hlače, haljine i suknje su najčešći problem. Premalo ili prekratko! Kad pronađem nešto što je između toga, odmah kupujem (smijeh). Otkriće su mi brendovi na Zalandu koji imaju tall verziju odjeće i odmah znam da ću dobiti realnu veličinu koja će mi odgovarati.

Koji ti se nadolazeći trendovi za jesen nikako ne sviđaju, a koje jedva čekaš ukomponirati u svoj stil?

- Nikako mi se ne sviđa povratak low jeans trenda. Zauvijek ću ostati vjerna visokom struku! Oduševljena sam povratkom balerinki koje jedva čekam ukomponirati u svoj stil...

26. travanj 2024 09:10