StoryEditorOCM
LifestylePARE ILI DAROVI

Žena za pričest nećakinji želi dati 100 eura, napale je druge majke: ‘To je previše‘, ‘Kupi joj nešto, a ne novac‘

Piše Šibenski.hr
9. travnja 2023. - 15:40

Jedna žena je u grupi ‘Mamine tajne, anoninme i javne‘ upitala za savjet.

- Suprug i ja idemo na prvu svetu pričest necakinji. Koliko je danas dovoljno u novcu da se da prvopričesniku? Kakva su vaša iskustva s obzirom da je prvo koljeno, najbliži mogući rod?

Znam da svatko daje koliko može, u novcu nije problem, ali me zanima konkretno koliko vi dajete i smatrate da je dovoljno - navela je žena.

A onda su uslijedili odgovori:

- "Kud je ovaj svijet otišao. Djetetu od 9 godina davati 100 eura Ja sam prije 20 godina dobila srebrni lančić i narukvicu za prvu pričest i to mi više znači nego novac... Novac se potroši u roku keks... A lancic recimo ostane kao trajna i sentimentalna vrijednost i uspomena. Danas, kako je krenulo, auti i kuće će se poklanjati"

- "100 eura i neka sitnica za uspomenu, tipa mali buketić"

image

F B

- Mi smo dali 50 eura i neki parfem, tek toliko da nije samo kuverta. A parfem je nekih 20 eurea, sasvim dovoljno"

- "Dijete će taj dan dobiti najveći mogući poklon koji čovjek može primiti, a to je sam Krist! I to tako treba djetetu objasniti. Ako već šaljete djecu na vjeronauk i na sakramente, odgajajte ih u vjeri da znaju zašto nešto rade.

A onda je kuverta manje važna. Naravno da dijete treba darivati i da se dijete i tome veseli, ali pretjerivanjem s materijalnim poklonima miče se fokus s onog najbitnijeg. Mislim da je za prvopričesnika sasvim dovoljan poklon 30-50€ i to od najužeg kruga obitelji"

image

F B

- "Ovisi gdje živite i kakvi su običaji... 100 eura za prvu pričest je previše. Toliko se za krštenje daje ili eventualno za krizmu..."

- "Kad su bile kune ja bi dala 200kn i kupila neku lijepu srebrnu narukvicu s djetelinom ili naušnice.I to je to. Može nakit nosit kad poraste"

- "Ja osobno ne bih više od 30 eura, pa kome pravo, kome krivo"

- "100€???? Pa tko ima te novce danas? I za 50 bi se zamislila... To se sve u paradu pretvorilo"

- "Mi smo nećakinji prošle godine za Sv.pricest kupili tablet sa bluetooth tipkovnicom jer joj je trebao, pitali smo nju što želi, novce nismo davali, ali je poklon bio 250€ mogli smo pa smo kupili. Ali u biti date koliko možete"

image

F B

18. travanj 2024 12:11