StoryEditorOCM
LifestylePROLJETNA ADVENTURA

Zabava za ekipu pod rascvjetanim lumbrelama: ‘Gastronomija je umjetnost, a u Šibeniku se jako dobro razvija‘

Piše Branimir Periša
3. lipnja 2022. - 15:51

Još nitko nije napisao pjesmu "Kad lumbrele procvjetaju", no to ne znači da kišobrani ne cvjetaju, i to kao razigrana dekoracija na ovogodišnjem, drugom po redu šibenskom Spring festivalu. Više od 200 bijelih lumbrela rastvoreno je i ovješeno iznad glava posjetitelja u srednjem dijelu Perivoja Roberta Visianija koji će do subote, kada se festival zatvara, opet postati mjestom izlazaka, zabave i druženja uz dobru uličnu hranu, pića, slastice i diskretnu feel good glazbu.

"Festina Lente", "Yum", "Pjat", "Lola", "Munita", "Šuši" i "Osvit", nazivi su sedam ugostiteljskih lokala smještenih u drvenim kućicama, Šibenčanima poznatima s njihove prosinačke Adventure na dobrom glasu u cijeloj zemlji.

– Lani smo sa Spring festivalom išli odmah poslije zaključavanja zbog epidemije korone, a imali smo spreman festival i preklani. Međutim, virus se već razmahao, tako da ga nismo ostvarili – kaže Suzy Josipović Redžepagić, direktorica festivala. Očekivala je da će, kako je najavila, ovaj put okupiti dosta OPG-ovaca iz šibenskog kraja s lokalnim proizvodima: pršutare, maslinare, uljare… te za njih osigurati donji dio Đardina.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Gdje ste OPG-ovci?

Međutim, malo ih se odazvalo i do kraja ovogodišnjeg Spring festivala bit će ih najviše troje.

– Dijelom zato što su prodali svoje proizvode, što mi je drago, a dijelom i zato što im se teško organizirati jer nemaju radnika. Neki moraju raditi na zemlji, neki dočekuju goste na svojim OPG-ovima… Šteta, ponavljam, zato što je cilj predstaviti lokalne proizvođače i nadam se da ćemo onda uspjeti dogodine i produžiti šibenski Spring festival na 10 dana, kao što radimo u Zagrebu, a prije toga i na sličnom festivalu u Splitu – ističe Suzy Josipović Redžepagić.

Hrana je glavna poveznica svih tih manifestacija te je raznovrsna, originalna ponuda i ove godine na izboru posjetiteljima. Kozice u tempuri, loptice s piletinom i ribom, azijska kuhinja – gyoze i spring role, riblja marinada i roast beef u chiabatti, riblje i mesne plate, a nadasve je primamljiva i kotlovina s ramstekom i povrćem pod zanimljivom skraćenicom PO-KO-RA (povrće, kotlovina, ramstek). Baš sam se trudila, kaže Suzy, da ponuda bude raznovrsna, ni kod koga jednaka, s neuobičajenim, a opet jela u street food kategoriji.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix

– Prvi put kod nas u street food ponudi imamo coxinhe (košinje) od piletine s domaćim umacima sweet chili i aioliem – pohvalila se direktorica Spring festivala.

– Šibenik mi je odavno usred srca, to je moj drugi grad poslije Zagreba – kaže ova poduzetnica koja godinama ljetuje u Primoštenu. I dodaje da se grad strelovito razvija, naročito u kulturnom smislu te sve što je zadnjih godina postignuto s revitalizacijom tvrđava i programima koji se na njima odvijaju neminovno se odrazilo na gastronomiji.

– Gastronomija je također umjetnost i jako se razvija u Šibeniku. Imate jako dobre restorane i svi oni stalno podižu ljestvicu kvalitete. Tako i ja želim razvijati ovaj u naravi, street food festival: da iz godine u godinu bude sve boljih kulinarskih ostvarenja i dobre zabave. Ne želim priređivati koncerte na kojima će se gužvati stotine ljudi, nego dobru, diskretnu glazbu uz koju se može razgovarati i družiti. Za to su ove godine odgovorni saksofonist Boris Plazibat aka Chuck Borris, a nastupit će i poznati DJ Marco Cole, Nikki Peducci, DJ DBart i DJ Paleolitik.

Slatka katedrala

Poanta je u điru gradom, poslijepodnevnom i večernjem od 17 do 23 sata i jutarnjem, u subotu od 11 sati – kaže Josipović Redžepagić.

Uvježbanom oku bivše manekenke nisu promakle lijepo uređene šibenske dame. Zajedno smo ih promatrali sa šentade u Đardinu dok su nadirale – kako bi rekao pjesnik – u večernji đir Đardinom.

– Volim raditi gradski festival, to je u prvom redu priredba za Šibenčane, a tek potom za turiste. I jako mi je drago što se Spring festival uspoređuje s Adventurom uoči Božića i Nove godine, pa su ga sami Šibenčani lani prozvali proljetnom Adventurom – zadovoljna je Suzy Josipović Redžepagić.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Kada smo već kod grada, gradskoga i Adventure, tada je teško zaobići Antoniju Drezga i Alu Klarića, životne i poslovne partnere koji u svojoj slastičarnici "Yum", u srcu Šibenika na "trgu četiri kafića", prave mala remek-djela slastičarstva, među njima i slatku katedralu svetog Jakova. Za Spring festival ovaj put šire izbor i na slane jelovnike, pa osim slastica nude i tortilje s različitim nadjevima.

– Ma to je još rebatajica od prošle Adventure. Tada smo prvi put izišli s tim jelom, ali pod drugim nazivom. Ne kao "Yum", nego "Sam u kućici" – objašnjava Ale Klarić moguću zabunu oko "Yumova" alter ega.

A do njega je Mili Mitrović Matić otvorio kućicu na kojoj je poznati natpis "Osvit", u počast slavnom gradskom kafiću Ćiće Urema na obali, gdje je i Mili, danas u poslu s brodskim prijevozom svojedobno bio konobar. Spring festivalu Mili naprosto nije mogao odoljeti, pa je za tu prigodu napravio dobar izbor točenih piva, koktela i vina već čuvenih lokalnih vinara. U "Osvitu" se kao barmen brusio i Tino Bačelić, u ovoj prigodi pripomoć mladim snagama, Milijevu sinu Marinu i Filipu Mikulandri.

– Eto prijatelju – govori mi Tino namigujući, treba se vratiti za šank makar za nekoliko dana, kada nema mlađih. I nema – dodaje ozbiljno Mili, da bismo na kraju zaključili da je dobro dok je još kakav poslić na leđima starijih. A što da nam još na leđa stave teret demografske obnove!?

– U tom slučaju, moglo bi se lipo zabušavati! – zaključena je diskusija i zabava za ekipu i ekipe razmještene ispred kućica mogla je početi, kao nekad u "Osvitu". Na to i cilja šibenski Spring festival, proljetna Adventura pod rascvjetanim lumbrelama.

image

Ponuda u 'Osvitu'

Nikša Stipaničev/Cropix
30. travanj 2024 22:51