StoryEditorOCM
Lifestyleriječ stručnjaka

Vrijeme je za ljetne gume: zimske nisu više obvezne, evo i razloga zašto ih treba zamijeniti

16. travnja 2019. - 10:44

Od 15. travnja u Hrvatskoj više nije obvezna upotreba zimske opreme u prometu. Međutim, neki se vozači ipak ne opredjeljuju na zamjenu zimskih guma.

Goodyearovi stručnjaci savjetuju upotrebu ljetnih guma i ističu njihove osjetne prednosti kod izdržljivosti u usporedbi sa zimskim gumama. Kod viših temperatura ljetne gume jamče veću sigurnost, poboljšanu upravljivost i prianjanje te manju potrošnju goriva.

Odabirom pravih guma i odgovarajućom brigom za njih znatno se utječe na osobnu sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Stoga se preporučuju ljetne gume bez obzira na broj kilometara koje prelazimo s dolaskom toplijih dana, a zimske da pravilno uskladištimo do sljedeće sezone.

Zimske su gume naime zbog višeg postotka dodane silike osjetno mekše od ljetnih i posljedično se bolje ponašaju na temperaturama do sedam Celzijevih stupnjeva. Ako se međutim na njima vozi ljeti, počinju se pregrijavati, stvrdnjavaju se i gube svoje značajke.

Istodobno se u takvim situacijama u usporedbi s ljetnim gumama značajno povećava habanje i potrošnja goriva. Da bi zimske gume do sljedeće sezone zadržale svoja svojstva, osim pravilne upotrebe ključno je i pravilno skladištenje.

Goodyearovi stručnjaci savjetuju da se gume čuvaju na tamnom, suhom i hladnom mjestu. Gume s naplatcima se objese na nosače ili ih se složi jednu na drugu (najviše četiri gume), a gume bez naplataka se čuvaju usporedno u uspravnom položaju.

Kao što se može zaključiti iz naziva, ljetne i zimske gume namjenski su prilagođene za vožnju u određenim vremenskim uvjetima i stoga se razlikuju po vanjskoj konstrukciji i kemijskom sastavu gumene mješavine. Zimske gume na gaznoj površini imaju dodatne lamele koje osiguravaju bolje prianjanje u snijegu i ledu.

Ljetne gume međutim imaju veće i kruće blokove gazne površine koji se u zavojima i pri skretanju manje savijaju. Takav koncept gumama osigurava bolje prianjanje i upravljivost te kraći zaustavni put, koji u kritičnim situacijama može biti od odlučujućeg značaja.

Razlika u dužini zaustavnog puta između zimske i ljetne gume kod temperatura iznad 15 Celzijevih stupnjeva može iznositi i do sedam metara u korist ljetne gume, što je gotovo petina zaustavnog puta suvremenog automobila s brzinom 100 kilometara na sat do zaustavljanja.

Cjelogodišnje gume su, kao što njihov naziv kaže, namijenjene upotrebi tijekom cijele godine i u svim uvjetima. One su svojevrstan kompromis, što znači da u pravim zimskim ili ljetnim uvjetima nemaju jednako dobra svojstva kao zimske, odnosno ljetne gume.

26. travanj 2024 14:57