StoryEditorOCM
LifestyleKULINARSKI SAMIT

Vrhunskim hrvatskim kuharima servirana ‘murterinska marenda‘: tingul od domaćeg pivca, janjeći gulaš, luganige... Provjerite što je još bilo na meniju

Piše MARIO VUKSAN
6. studenog 2021. - 19:03

Rijetko se kad na jednom mjestu može naći toliko kulinarskog znanja, vrhunskih hrvatskih kuhara pa i Michelinovih zvjezdica i preporuka kao što je to bilo u srijedu u Murteru, na godišnjoj Skupštini Udruge „Jeunes Restaurateurs“ Hrvatska.

Tamo se po ozbiljnim pitanjima Udruge ali i druženju članstva nakon naporne sezone okupila gotovo cjelokupna današnja prva podstava hrvatske gastronomije danas: od zagrebačkog „Dubravkina puta“ i Daniele Gajski, preko Istrana i Kvarnerana među kojima su bili, primjerice, Zdravko Tomšić, chef „Drage di Lovran“ i Ivana Badurine iz restorana „Badi“, pa Tee i Stivena Vunića iz mošćenićke „Zijavice“, Borisa Šuljića, vlasnika novaljskog „Boškinca“, Saše Begana i Mate Nižića iz zadarske „Foše“ do Rudolfa Štefana iz šibenske Konobe „Pelegrini“…

Domaćin ovog kuharskog samita bio je predsjednik „JRE“ Hrvatska Murterin Vjeko Bašić, vlasnik i chef Konobe „Boba“ koji je svojim kolegama prije same skupštine priredio, i to usprkos jakom jugu i kiši, iznenađenje, murterinsku marendu na otvorenom, s nogu… Pomogli su mu prijatelj i kolega sad već slavni Ante Božikov Dupin iz kornatske uvale Opat i Ivo Šikić, vlasnik najpoznatije mesnice u Murteru koja na istom mjestu radi još kraja 19.st., pa betinska „Kuća kruva“ sa svojim foccaciama i pogačama od raznih vrsta brašna, šibenska Vinarija „Baraka“, ali i drugi Bašićevi Murterini.

Za razliku od maštovitih i inventivnih kreacija koje hrvatski chefovi stvaraju i poslužuju u svojim restoranima njima su Bašić i društvo pripremili golu, ali izvrsnu i zapravo savršenu težačku tradiciju kraja u koji su stigli: veliku teću tingula od domaćeg pivca s gljivama, janjeći gulaš s bižima (ili žgvacet), doduše i veliku terinu tartar bifteka, ali i kobasice koji su samo i isključivo tipične za Murter i šibenski kraj: luganige mesnice „Šikić“ za koje postoji samo jedan, uvijek isti tajni recept. Jer, odlične luganige pune, peku ili kuhaju u juhi i maneštrunima i drugi šibenski mesari i bonkulovići, ovdašnji je gastro fetiš, ali svaki pazi na svoju tajnu… Iz iste su mesnice stigle na roštilj i krvavice ili, kako ih ovdje zovu, kulenice, s kukuruznim brašnom i kombinacijom začina koje ih čine drugačijim od onih koje se proizvode u ostatku svijeta, kad se prođe most u Tisnom.

Okupljenom društvu vrhunskih kuhara ova je murterinska marenda i mala jutarnja murterinska fešta, vidjelo se to po očima i osmjesima, odlično sjela. A možda im je usput sjevnula i kakva nova zgodna kulinarska dosjetka koju će već sljedećeg ljeta nacrtati na pjatu u svom restoranu.

18. travanj 2024 06:24