StoryEditorOCM
Lifestylestreaming preporuke

Veliki vodič kroz božićne filmove i serije: donosimo 30 blagdanskih hitova koje morate pogledati

Piše Đenada Kučković/JL
23. prosinca 2021. - 19:30

Zapravo je jasno da ćete prije ili kasnije ubaciti u stari DVD-player stari DVD iz popucale kutije, s već pomalo izlizanim slovima - Zapravo ljubav. Nema prosinca bez tog filma. No, gledati Hugha Granta kako mrda kukovima u svojem uredu, šećer je na kraju, završna doza u mjesecu predoziranja filmovima blagdanske tematike.

Prije toga, za uranjanje u svečarsko, dobro raspoloženje koje nam je potrebnije no ikad (posebno onaj dio s mirom ljudima dobre volje), materijala ima kao u priči, i klasike i novih uradaka.

Svake godine kažemo kako "nikad ranije" nisu krenule reklame za kraj godine, kako "nikad ranije" nije Mariah Carey zapjevala što je jedino što želi za Božić. I "nikad ranije" nisu se počeli gledati prigodni filmovi. Da se tradicija ne prekine, tako je i ove godine. Dok smo još naveliko trošili grozni studeni grozne 2021. na streaming platformama počeli su se gledati "božićni filmovi" i probijati u kategorije najgledanijih na Netflixu, Amazonu i HBO GO.

Tako su se na top listi Netflixa, znatno prije 1. prosinca, visoko pozicionirala dva nova filma, Dvorac za Božić i Dječak zvan Božićnjak, a na Amazonu je na prvom mjestu bio Grinch (verzija s Benedictom Cumberbatchom iz 2018. godine), dok se stari Vilenjak drži šestog mjesta. A blagdanski lineup tek se popunjava na većini platformi, pa će zasigurno biti još iznenađenja i potencijalnih. Izvukli smo iz tog obilja neke filmove (i serije) koji bi mogli zadovoljiti glad za ovim žanrom.

Najnovija ponuda s hit potencijalom

Božić u osamdesetima (8-bit Christmas) HBO GO

Za ovaj film koji nas vodi u kasne 80-e, u vrijeme kada desetogodišnji Jake Doyle, kao i svi klinci, želi da mu djedica donese Nintendo Entertainment System. I sve će učiniti da se to dogodi. Kritičari kažu da ih film u kojem glumačku ekipu predvodi Neil Patrick Harris podsjeća na kultne Gooniese i predviđaju mu visoko mjesto na svim listama najboljih božićnih filmova u posljednjih dvadeset godina.

Dvorac za Božić (The castle for a Christmas) Netflix

Da bi izbjegla skandal, etablirana spisateljica putuje u Škotsku. Tamo se zaljubljuje u jedan dvorac, ali i sukobljava s grintavim vojvodom, vlasnikom dvorca. Brooke Shields i Cary Elwes zvijezde su, kako kritika kaže pravog blagdanskog filma s minimumom klišeja, dobre prilike za laganu zabavu uz dvoje zgodnih glumaca srednje dobi koji pokazuju da zaljubljivanje nije rezervirano samo za milenijalce.

Dječak zvan Božićnjak (Boy called Christmas) Netflix

Britansko-francuska fantasy-avantura temeljena na knjizi istog naslova Matta Haiga iz 2015. godine brzo se penje na listi najgledanijih sadržaja Netflixa. Gledateljima i kritici sviđa se topla priča o važnosti obitelji i nade. Mladi Nikolas, tragajući za svojim ocem, suoči se sa svojom sudbinom u čarobnoj zemlji nastanjenoj vilenjacima. U avanturi mu društvo prve tvrdoglavi sob Blitzen i vjerni ljubimac miš.

Čarobni božićni kolač (The Enchanted Christmas Cake) HBO GO, od 23. prosinca

Nakon nedavne bakine smrti Gwen (Erica Durance) pokušava voditi njihovu pekarnicu, vratiti božićni duh i pronaći bakin čarobni recept za gradski legendarni čarobni božićni kolač. Stoga kada vrhunski kuhar dođe u grad snimiti božićni specijal, Gwen nevoljko pristane pomoći producentu Gavinu (Robin Dunne) da se pripremi za snimanje kako bi pomogla pekarnici...

Karte i imela (Maps And Mistletoe) HBO GO, od 23. prosinca

Emilia Martin veseli se ugodnom Božiću kod kuće. Njezin posao kartografkinje školskih karata zahtjevan je jer nastoji držati korak s globusom koji se neprestano mijenja, a odmor pun tihih večeri uz vatru čini se dobrodošlim predahom. Ali njezin šef ima ideju u posljednji trenutak. Može li dizajnirati novu kartu blaga Sjevernog pola pod nazivom "Gdje je Božić"? Emilia potraži stručnu pomoć Drewa Campbella, istraživača koji je pješačio polom – dvaput!

Povratak djeda Božićnjaka (Father Christmass is back) Netflix

Urnebesna britanska komedija sa zvjezdanom postavom koju predvode John Cleese, Kelsey Grammer i Liz Hurley priča je o četiri sestre koje su nauče sve o obiteljskoj slozi kada se njihov davno nestali otac pojavi na obiteljskom imanju za blagdane i to u društvu nove djevojke.

Božićnjak, D.D. (Santa Inc.) HBO GO, petkom

Animirana serija za odrasle koja priča priču o Candy Smalls (glas posudila Sarah Silverman), najviše pozicioniranoj vilenjakinji na Sjevernom polu. Kad nasljednik Djeda Božićnjaka (glas Setha Rogena) na Badnjak prijeđe u "Amazon", Candy kreće u ostvarenje svog najvećeg sna – da postane prvi ženski Djed Božićnjak u povijesti Božića.

Za nepopravljive romantičare i gledanje u paru...

Love Hard, Netflix

Savršen film za one kojima je dosta klišejiziranih filmova u kojem se par prvi put poljubi pod imelom. Jimmy O. Yang je Tago, dečko koji u kontaktu preko aplikacije za upoznavanje, zavara romantičnu Natalie (Nina Dobrev) šaljući joj fotografije svojeg zgodnog prijatelja Josha. Ona ga odluči iznenaditi posjetom uživo za blagdane. Kada shvati da je žrtva catfishinga Natalie natjera lažljivca da je spoji s dečkom kojeg je glumio...

Let it snow, Netflix

Film snimljen prije dvije godine, temelji se na istoimenom romanu koji potpisuju Maureen Johnson, John Green i Lauren Myracle, a dobio je epitet tinejdžerskog "Zapravo ljubav". Radnja filma prati grupu srednjoškolaca tijekom velike snježne oluje u njihovom malom gradu na Badnjak. Tu su pop zvijezda koja ne može otići zbog nevremena, plesači, pivo, zabava...

Dok si spavao (While you were sleeping), Amazon

Lijepa i emotivna romantična komedija nije izgubila ništa od svoje privlačnosti i nakon 26 godina od nastanka. Sandra Bullock je Lucy Moderatz, zaposlenica podzemne željeznice koja mora raditi na Božić. Kada spasi život muškarcu koji joj se dugo sviđa (dobro, on padne u komu), zbog zbune u bolnici njegova obitelj pomisli da mu je ona zaručnica. I naravno, uspiju je uvjeriti da provede blagdane s obitelji "tipa u komi".

Male žene (Little Women), Netflix

"Little Women" možda nije klasični božićni film, no toliko se toga vrti oko prosinačkih blagdana u njemu da se može svrstati u tu kategoriju. Obitelji March najljepše se stvari događaju za Božić.

Najsretnije doba godine (Happiest Season), HBO GO

Romantična komedija koja se čvrsto drži na listi najgledanijih filmova HBO-a, mogla bi dobiti nastavak - barem ako je vjerovati glumici Aubrey Plazza koja je na TikToku objavila video s pomalo kriptičnom porukom "Bit će još jedan. Moj lik zaslužuje naći ljubav", rekla je. Najsretnije doba godine govori o lezbijskom paru Abby (Kristen Stewart) i Harper (Mackenzie Davis) - tijekom blagdana Abby shvati da je Harper tajila njihovu vezu od svoje obitelji i da roditelji ni ne znaju da im je kći lezbijka. Film, kažu kritičari urnebesno bilježi niz emocija vezanih uz želju za prihvaćanjem vaše obitelji, vjernosti sebi i nastojanja da ne pokvarite Božić.

Za obiteljsko gledanje...

Božićne kronike 1 i 2, Netflix

Kurt Russell iznenadio je mnoge prihvativši se uloge Djeda Božićnjaka, no posao je obavio sjajno. U prvom filmu gledatelji su vidjeli što se događa kada dvoje klinaca koji pokušavaju uhvatiti djedicu, potrgaju njegov sanjke, a svi pokloni popadaju s njih. Moraju se udružiti s djedicom i spasiti stvar. Dvije godine kasnije, pod redateljskom palicom Chrisa Columbusa (Sam u kući) snimljen je i nastavak, u kojem se uz Kurta Russella pojavljuje i njegova životna partnerica Goldie Hawn, kao supruga djeda Božićnjaka. I u njemu je, naravno, zločesti tip pokušava uništiti blagdane svima i zauvijek.

Klaus, Netflix

Dugometražni animirani film iz 2019. godine, pravi je praznik za oči, priča je lijepa, duhovita i sviđa se "svim generacijama". Nagori učenik s poštarske akademije završi u mračnom, smrznutom gradu na dalekom sjeveru. Tamo upoznaje povučenog i tihog Klausa, majstora izrade igračaka. Poštar (glas Jason Schwartzmana) i Klaus (J.K. Simmons) postanu prijatelji i odluče napraviti sve što mogu da u tužni grad donesu radost i svjetlost uz pomoć darova.

Božićno putovanje obitelji Jangle (Jingle Jangle: A Christmas Journey), Netflix

Obiteljski film na Netflixu je od prošlih blagdana, za one koji će ga pogledati prvi put ili mu se vratiti. To je još je jedna priča o čovjeku koji se bavi igračkama. Jeronicus Jangle (Forest Whitaker) proizvođač je igračaka koji gubi magiju kad mu podmukli šegrt (Keegan-Michael Key) ukrade izum. No, tu je unuka (Madalen Mills) koja djedu pomaže mu da vrati svoj izum, vedri duh i osigura da božićne želje budu ostvarene.

Polarni ekspres (Polar Express), Amazon

Kada je, 2004. godine počeo prikazivati, ovaj dugometražni crtić bio je pravo čudo. Tom Hanks, koji daje glas kondukteru neobičnog vlaka, tada je proveo mnogo vremena snimajući pokrete svojeg lika pred zelenim ekranom. Kompjutorska animacija u međuvremenu je toliko napredovala da se Polarni ekspres, koji govori o putovanju jednog dječaka na Sjeverni pol u božićnu večer, čini pomalo zastarjelim no ipak je i dalje šarmantan, topao crtić.

Vilenjak (Elf), Amazon

Teško je pronaći osobu koja nije vidjela barem dio "Vilenjaka", filma koji se nalazi na svim popisima "obavezno gledati u blagdansko doba". Iako je snimljen 2003. godine, publika ne propušta pogledati kako Will Ferrell kao Buddy, čovjek odrastao među vilenjacima na Sjevernom polu, putuje u New York u potrazi za biološkim ocem. Na Amazonu je trenutno na šestom mjestu liste najgledanijih filmova.

Kako je Grinch ukrao Božić (How the Grinch Stole Christmas) Netflix

Još jedan film s početka 21. stoljeća koji nikad nije izgubio publiku. Jim Carrey na vrhuncu izvedbe kao grozni tip koji svima u gradiću Whovilleu želi pokvariti Božić.

Za šareno društvo...(i rasprave o tome što su, u biti, božićni filmovi)

Krampus (Krampus) Amazon

Nije lako raditi uspješne horor-komedije a kada se tu još doda pridjev "božićni" rizik od neuspjeha još je veći. Ipak, redatelj Michael Dougherty uspio je u filmu utemeljenom na narodnoj predaji, dati pravu dozu humora, parodije i straha. Nakon filma, rijetkima će pasti na pamet da svojoj obitelji pokvare blagdanske dane.

Kiss Kiss Bang Bang (Kiss Kiss Bang Bang), Netflix

Ma što rekli, ovaj uradak Shanea Blacka iz 2005. godine definitivno spada u filmove za blagdansko doba. Doduše, u vrućem Los Angelesu. Robert Downey Jr. pljačka trgovinu igračkama tražeći novac (i igračke), svi likovi druže se na božićnom partyju, a glumica Michelle Monaghan pola filma provede noseći baršunastu crvenu haljinicu u stilu djeda Božićnjaka...

Umri muški (Die Hard), Amazon

Spada li Umri muški u kategoriju božićnih filmova raspravlja se otkako se taj film pojavio 1988. godine. Oni koji tvrde da spada imaju dosta argumenata - priča počinje na božićnoj zabavi tvrtke Holly McClane, otuđene supruge njujorškog policajca Johna. On neće dopustiti da zli teroristi ukradu 600 milijuna dolara od Hollyna šefa, likovi često spominju blagdane, ukrasi su posvuda... Uostalom, čak i šef loših momaka Hans u jednom trenutku umiruje svojeg pomoćnika zabrinutog zbog Johnovog uplitanja u njihov plan riječima "Božić je, Theo. Vrijeme za dobro raspoloženje".

Gremlini (Gremlins), Amazon

Ima li što slađe od Gizma s kapom djeda Božićnjaka? Da, Gremlini su, recimo, božićni film. Kritičari kažu da je taj film svojevrsna kritika potrošačkog društva, da savršeno oslikavaju odnos dobra i zla (slatki Mogvaji i grozni Gremlini) u svakome... No, bez filozofiranja, ovaj film je urnebesno zabavan i nakon mnogo godina. Uvijek vrijedi ponovno vidjeti scene u kojima gremlini idu od kuće do kuće i pjevaju božićne pjesme, gledati Gizma kako svira klavir pa čak i čuti Phoebe Cates koja priča najgoru božićnu priču svih vremena - onu o tome kako njezina obitelj ne slavi jer joj je otac umro nakon što je slomio vrat pokušavajući se, poput djedice, spustiti niz dimnjak.

Anna i apokalipsa (Anna and apocalypse), Amazon

Britanska glazbena horor-komedija ili zombie-komedija od 2017. godine zabavlja ljubitelje božićne tematike s malo drugačijim ukusom. Priča se događa u gradiću Little Haven, koji postaje središte navale zombija i to u vrijeme blagdana. Anna i prijatelji plešu, pjevaju i pokušavaju spasiti svoj grad i ljude koje vole.

Nisu filmovi, ali je tematika blagdanska...

Dash i Lili, Netflix

Romantična božićna komedija o osam nastavaka vrijedna je binganja (posebice ako ste tinejdžer) i bila je jedan od najvećih hitova na Netflixu prošlog prosinca. Dash (Austin Abrams) pametan je dečko iz New Yorka koji vrijeme najradije provodi u knjižari Strand i poznaje je kao svoj džep. Na jednoj polici otkrije crvenu bilježnicu koju je tamo ostavila Lily (Midori Francis). Simpatična i pozitivna, Lily obožava sve što ima veze s Božićem i sušta suprotnost ciničnom Dashu. U crvenoj je bilježnici zadala izazov koji Dash mora ispuniti kako bi nastavio igrati i dopisivati se s njom. Slatko, ali ne sladunjavo.

Božićna priča (A Christmas Carol), HBO GO

Stephen Knight na originalan je način adaptirao legendarnu "Božićnu priču" Charlesa Dickensa. Smješten u kasne 1800-e, ovaj mračan i moderan prikaz uključuje omiljene likove poput Ebenezera Scroogea, Jacoba Marleyja, duhove božićne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te obitelj Cratchit, ali i neke nove. Nova inačica ovoga klasika uranja duboko u psihu hladnog i pohlepnog čovjeka i razotkriva Scroogea kakva publika još nije vidjela.

The Holiday Movies That Made Us, Netflix

Ovo nije blagdanski film, nego serija i to dokumentarna o blagdanskim, božićnim filmovima. Serija istražuje žanr, bavi se onim filmovima koje vole sve generacije, propitkuje što ih čini klasicima i zašto su nam privlačni. Zasad su dostupne samo dvije od planiranih osam epizoda, ona o filmovima "Vilenjak" i "Noćna mora prije Božića".

Dobar, bolji, najbolji... britanski slastičar: blagdansko izdanje, Netflix

Kuharski reality koji hrvatska publika jako dobro poznaje ima i ove godine specijalno izdanje. Zabavan show koji je mnoge nadobudne amatere pretvorio u poznate profesionalce okuplja sudionike raznih sezona koji pripremaju senzacionalne slastice.

Kod kuće za Božić/Hjem til jul, Netflix

Prva originalna norveška produkcija za Netflix na toj je platformi od prošle godine, ima dvije sezone a oni koji su je pogledali nadaju se i trećoj. Serija, koju su kritičari opisali kao kombinaciju filmova "Zapravo ljubav" i "Bridget Jones", prati medicinsku sestru Johanne, tridesetgodišnjakinju koja je svojoj obitelji obećala da će na tradicionalnu večeru za Badnjak, dovesti - dečka. Što će sve učiniti da tako doista bude, možete odgledati u jednoj večeri jer epizode serije traju oko pola sata.

Otok zlih vilenjaka/Nessin, Netflix

Još jedna skandinavska serija, danski "Otok zlih vilenjaka" stigla je krajem studenog na Netflix i idealna je za blagdansko binganje. Uz upozorenje da se ne radi o humornoj, nježnoj priči koja miriše na kekse s đumbirom i borovinu. Jednoj tinejdžerki i njezinoj obitelji božićni blagdani pretvore se u noćnu moru kad otkriju drevno zlo koje progoni otok koji su odabrali za odmor.

15. travanj 2024 20:24