StoryEditorOCM
Lifestylesjajan pothvat

Šibenčani osvojili najljepšu planinu na svijetu: ‘Uspon je trajao čak devet sati, satralo nas je, osjećam se jadno i slomljeno...‘

Piše Toni Veljača
2. studenog 2022. - 11:45
Članovi HPK Sv. Mihovil Šibenik Antonia Viljac, Luka Dubravica i Leonardo Grubelić zajedno s kolegom Aleksandrom Milosavljevićem na himalajskom vrhu Ama DablamAntonia Viljac/Facebook

Članovi HPK Sv. Mihovil Šibenik Antonia Viljac, Luka Dubravica i Leonardo Grubelić zajedno s kolegom Aleksandrom Milosavljevićem iz Srbije, te dvojicom šerpa Furbom i Mingmarom osvojili su vrh Ama Dablam visok 6814 metara.

Na vrh ove, za mnoge, najljepše planine na svijetu, stigli su u ponedjeljak, 31.listopada u 8.15 sati po lokalnom vremenu.

Naglasimo da je uspon iz visinskog kampa na 6050 metara nadmorske visine trajao nevjerojatnih devet sati. Osim tehničke zahtjevnosti s kojima su Šibenčani bili suočeni, uspon im je otežavao i nemilosrdni vjetar koji je puhao i do 50 km/h ali i hladnoća koja je bila 27 stupnjeva ispod ništice.

- Hvala našim šerpama Furbi i Mingamaru što su nas strpljivo vodili kroz ovaj zahtjevni uspon. Koliko god je predivna, toliko je teška za popeti je! Emocije su nam totalno pomiješane, prsa i glava će mi pukniti od sreće i ponosa, a toliko nas je satralo da se osjećam nenormalno jadno, iscrpljeno i slomljeno. Ovo je jedan od najtežih tehničkih uspona na području Nepala. Kombinirano penjanje u snijegu, ledu i stijeni od kampa 2 do vrha, naravno konstantno ukopčani u bloker (sprava za penjanje). Napravili smo s vrha spuštanja po užetu (absajla) za šest života. Upala sam u pukotinu 2 puta, bas ono ostala visiti...smotana sam.

Ne mogu niti zamisliti minuse dok sunce nije izašlo. Nožni prsti mi trne i veličine su krumpira, ruke idu na bolje. Ozbiljno sam dehidrirana i jedva hodam.

Moj najveći pothvat od kad sam u svijetu planinarstva, odnosno u zadnjih 12 godina - napisala je Antonia Viljac, članica HPK sv. Mihovil.

Tim se nakon spuštanja s vrha (opet po užetu 800 m) i noćenja u C2 trenutno nalazi u baznom kampu Ama Dablam te se priprema za dvodnevno pješačenje do Lukle i povratak kući.

23. svibanj 2024 17:15