StoryEditorOCM
LifestyleLJETNO RAČUNANJE

Uskoro pomičemo kazaljke sata unaprijed! Znate li zašto je praksa uvedena? Ukinemo li je, evo kad će svitati u Europi

Piše Šibenski.hr
11. ožujka 2023. - 10:59

Krajem mjeseca, točnije u noći sa subote na nedjelju, 26. ožujka, prelazimo na ljetno računanje vremena i tada satove pomičemo s 2 na 3 sata ujutro.  

Europska komisija prije nekoliko godina predložila je da se ukine sezonsko pomicanje sata, ali države članice o tome se još nisu dogovorile, a čini se da u dogledno vrijeme ni neće.

Odluka o tome hoće li neka država uzeti kao trajno ljetno ili zimsko vrijeme ovisi o njezinu zemljopisnom položaju pa sezonsko pomicanje sata, uz sve nedostatke, čini se ostaje najbolji kompromis.

image
/Shutterstock

Kad bi, primjerice, sve zemlje iz srednjoeuropske vremenske zone uzele trajno ljetno vrijeme, u Španjolskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prijepodneva, a na sjeverozapadu Španjolske oko 10 sati.

U slučaju da uzmu zimsko kao trajno vrijeme, sunce bi na istoku Poljske ljeti izlazilo u tri sata ujutro.

Ljetno računanje vremena uvedeno je nakon naftne krize 1970-ih u nadi da će se time uštedjeti energija. Od 1996. sve zemlje EU-a pomiču sat unaprijed zadnje nedjelje u ožujku i vraćaju ga nazad zadnje nedjelje u listopadu.

Koliko se time šteti samom organizmu, ostaje kontroverzno pitanje na kojeg nema jedinstvenog odgovora. Znanstvenici su, pak, u mnogim studijama pokazali da pomicanje sata šteti tijelu.

image
/Shutterstock
25. rujan 2023 02:50