StoryEditorOCM
Lifestyletajna naglog mršavljenja

U ljekarnama teška pomama za injekcijama od 700 kuna koje skidaju kilograme: ‘Taj lijek ima i ozbiljne nuspojave‘

Piše Javorka Luetić
9. prosinca 2022. - 10:52

Izgubiti u dva mjeseca desetak kilograma, san je mnogih koji se bore s prekomjernom težinom. Od nedavno taj san postaje stvarnost, a tajna naglog mršavljenja, izgleda krije se u lijeku za dijabetes tipa 2, priznale su mnoge poznate osobe od Kim Kardashian do Elona Muska. Ovaj lijek koriste i mnoge hrvatske zvijezde, pa i priličan broj liječnika. I splitskih. Da potražnja za ovim lijekom raste potvrđuju nam i u hrvatskim ljekarnama bilo da se kupuje na privatni recept ili kao dio redovite terapije za dijabetes. Cijena mu je 700 kuna!

‘Riječ je o ozbiljnom lijeku koji ima i ozbiljne nuspojave. Treba ga dobiti prema preporuci dijabetologa, odnosno endokrinologa. Smatramo da uzimanje lijeka ako nemate dijabetes tipa dva, nema smisla‘, kaže Zrinka Mach predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

image

Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga

Zeljko Puhovski/Cropix

A što o lijeku kaže prof. dr. sc. Tina Tičinović-Kurir specijalistica interne medicine, endokrinologinja i dijabetologinja te pročelnica Zavoda za endokrinologiju, dijabetologiju i poremećaje metabolizma u KBC-u Split.

- Kad se danas postavi pitanje koji je najpopularniji lijek na društvenim mrežama, odgovor je Ozempic. Popularan je zato što ga prati glas da pomaže u onome čime smo svi danas opsjednuti: mršavljenju. Do danas su kratki videozapisi s oznakom #Ozempic i #OzempicJourney prikupili više od 141,2 milijuna pregleda na TikToku, kaže dr. Tičinović-Kurir, ali dodaje da je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) Ozempic odobrila samo za liječenje dijabetesa tipa 2, što je napisano i u sažetku uputa za lijek, pa je, ako ga liječnik propiše samo u cilju mršavljenja, "off-label use" (nenamjenska upotreba!).

image

prof. dr. sc. Tina Tičinović-Kurir

Privatni Album/

U svijetu postoji snažna potreba da se liječi debljina, no po društvenim mrežama se o debljini ne govori iz zdravstvenih, nego većinom iz estetskih razloga. Važno je naglasiti da je debljina ozbiljna kronična bolest koja dovodi do brojnih drugih teških kroničnih bolesti i komplikacija. Debljina je čimbenik rizika za bolesti srca i krvnih žila, šećerne bolesti tip 2, opstruktivne apneje, kronične bolesti bubrega, bezalkoholne bolesti masne jetre, a povezuje se i s pojavom nekih malignih oboljenja, ističe dijabetologinja, te podsjeća da nerijetko osobe s prekomjernom tjelesnom težinom razviju teška degenerativna oštećenja lokomotornog sustava i imaju brojne psihološke probleme. Dok su promjene u ponašanju vrlo često bezuspješne, a kirurški postupci teški i invazivni, često se pribjegava različitim preparatima za mršavljenje čija je učinkovitosti i sigurnost upitna, uz trošak.

Profesorica Tičinović-Kurir objašnjava i kako Ozempic djeluje:

- Ozempic - semaglutid je analog ljudski peptid-1 (GLP-1) koji stimulira izlučivanje inzulina i inhibira izlučivanje glukagona u mehanizmu ovisnom o koncentraciji glukoze, što značajno poboljšava razinu glukoze u krvi u bolesnika s dijabetesom tipa 2 i ima niski rizik od hipoglikemije. Osim toga, Ozempic dovodi do gubitka težine smanjenjem apetita i smanjenjem unosa hrane. Ozempic koji se dozira jednom tjedno u obliku subkutanih injekcija, kontrolom glukoze i drugim metaboličkih parametara je učinkovita, jednostavna i sigurna opcija za liječenje pacijenta sa šećernom bolesti tip 2.

image





 

Jakov Prkic/Cropix

Upala gušterače

- Uzimanje ovog lijeka može imati i vrlo ozbiljne nuspojave, priznao je i proizvođač!?

- Usprkos pozitivnim učincima ovog lijeka koji se pokazao u liječenju pacijenta sa šećernom bolesti tip 2, postoji značajan oprez zbog nuspojava povezanih s primjenom lijeka kao što su mučnina, povraćanje i proljev. Nadalje, rijetka ozbiljna nuspojava je upala gušterače. Iznimno je važno reći da se ovaj lijek Ozempic koristi isključivo uz preporuku, redoviti nadzor i kontrolu liječnika.

Lijek registriran u Hrvatskoj za liječenje debljine u odraslih i adolescenata je liraglutid (Saxenda). To je lijek analog humanog glukagonu sličnog peptida (GLP-1) proizvedenog tehnologijom rekombinantne DNK i dolazi u injekcijama, uz vrlo jednostavno doziranje. Lijek je od prosinca 2014. godine odobren od američke Agencije za hranu i lijekove, potom europske regulatorne agencija te Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Izdaje se isključivo na liječnički recept.

Lijek Saxenda u kombinaciji s dijetom sa smanjenim unosom kalorija i povećanom fizičkom aktivnošću preporučuje se pacijentima koji imaju indeks tjelesne mase 30 ili veći te onima s ITM-om većim od 27 ako imaju i pridruženu komplikaciju debljine poput povišenog krvnog tlaka. Vrlo je važno uz uzimanje lijeka pridržavati se pravilne prehrane i provoditi tjelesnu aktivnost uz redovitu kontrolu liječnika.

31. ožujak 2024 18:26