StoryEditorOCM
Lifestylenešto nije u redu

Tri malo poznata simptoma ukazuju da vaša crijeva nisu u najboljem stanju, nije riječ samo o proljevu ili grčevima

Piše Šibenski.hr
5. lipnja 2023. - 22:17

Vaša crijeva mogu otkriti mnogo o vašem zdravlju, a naročito vam mogu poslati znakove da unutra nešto nije sasvim u redu. Ne radi se samo o proljevu ili grčevima u trbuhu, postoje i neki drugi simptomi kojih biste trebali biti svjesni.
Vjetrovi

Prosječna osoba ispušta vjetrove do 40 puta dnevno, tvrde stručnjaci iz britanske dobrotvorne organizacije za medicinska istraživanja probavnih smetnji Guts UK.

No, ako ispuštate vjetrove nakon konzumacije određene vrste hrane, to bi mogao biti znak da vaša crijeva ne prerađuju tu hranu onako kako bi trebala.

- Plinovi i nadimanje, kao i vjetrovi, u određenoj su mjeri normalni i predstavljaju dobar znak da naša crijevna mikrobiota naporno radi probavljajući prehrambena vlakna za čiju razgradnju nemamo enzime pa to mikrobiota čini za nas - objašnjava Anna Pettit, nutricionistica i stručnjakinja za probavu iz Klinike za zdravlje probavnog sustava.

Dodaje da dugotrajno nadimanje trbuha i prekomjerno vjetrenje, što je obično popraćeno s nekim drugim simptomima, poput mekane stolice ili naglog poriva na pražnjenje, mogu biti znak malapsorpcije, piše Živim.hr.

- To, pak, može biti uzrokovano netolerancijom određene hrane, poput netolerancije laktoze - kaže Pettit objašnjavajući da se ona javlja kad ljudima nedostaje dovoljna količina enzima laktaze koji pomaže u probavljanju laktoze, šećera prisutnog u mliječnim proizvodima.

Ponekad su ti simptomi malapsorpcije uzrokovani time što gušterača ne proizvodi dovoljno enzima za pravilno probavljanje hrane.

Stolica tada može biti narančaste boje ili blijeda s komadićima neprobavljene hrane, uz prateće simptome nadimanja i prekomjernog ispuštanja vjetrova.

Osjećate li stalno nadimanje ili je ono praćeno naglim gubitkom tjelesne težine, bolovima u trbuhu ili povraćanjem, trebali biste o tome porazgovarati s liječnikom jer bi to mogao biti simptom neke ozbiljnije bolesti probavnog sustava.

Promjene raspoloženja

Zdrava crijeva mogu ujedno značiti i zdrav um, smatraju stručnjaci.

- Naša probava i mentalno zdravlje povezani su takozvanom „osi crijevo-mozak” – direktnom komunikacijom između mozga i crijeva. Bilo koji poremećaj u toj komunikaciji može za posljedicu imati stres, anksioznost, depresiju i druge psihološke poremećaje, poput šizofrenije - pojašnjava Pettit.

Poremećaj može biti uzrokovan neravnotežom između mikroorganizama u crijevima koji su odgovorni za održavanje zdrave probave.

Kad se previše „loših” bakterija razmnoži u crijevima, to može dovesti do razvoja psiholoških, ali i fizičkih problema, pokazale su brojne studije.

Stručnjaci kažu da je to zbog toga što crijeva osiguravaju 95 posto serotonina u tijelu - hormona koji utječe na raspoloženje i emocije.

Kožni problemi

Neke vrste hrane mogu uzrokovati osip, prištiće i druge kožne probleme. Rafinirani šećer i zasićene masti često mogu biti krivci za probleme s kožom zbog toga što mogu uzrokovati neravnotežu crijevne mikroflore, poznatu pod nazivom disbioza.

To može doprinijeti razvoju kožnih problema kao što su akne, rozaceja, ekcem, psorijaza pa čak i perut.

Baš kao što postoji os crijevo-mozak, postoji i os crijevo-koža. Mikroflora crijeva nema dovoljno „dobrih” bakterija kod osoba koje se nezdravo hrane, a to može dovesti do razvoja disbioze koja potiče imunološki sustav na upalni odgovor.

Mnoge bolesti kože uzrokovane su disbiozom mikrobiote crijeva.

Disbioza crijeva može izazvati pojavu prištića na koži, ekcema, rozaceje, dermatitisa i drugih kožnih problema koji su svi posljedica upale.

22. travanj 2024 14:07