StoryEditorOCM
LifestyleBez dileme

Treba li sirovu piletinu prije kuhanja oprati ili ne? 'Mot' koji mnogi imaju u kuhinji mogao bi biti potencijalno opasan, evo odgovora na vječno pitanje

Piše J. V.
14. ožujka 2019. - 15:08

Navike u kuhinji vrlo ste vjerojatno naslijedili od vlastitih roditelja, a još je vjerojatnije da ih iz tog razloga smatrate jedinima ispravnima.

Trikovi i "mot" za kuhinjskim pultom potom sami izvježbate, a jednom ih prenesete i svojoj djeci bez da ste i u jednom trenutku dvojili je li riječ o pravilnome ophođenju. Kako ne uništiti dno posude podgrijavanjem, kako u trenu pripraviti savršen umak ili pak kako posložiti suđe u perilicu, svatko ima svoje načine.

No "vječno" pitanje ili barem ono koje se iz godine u godinu više puta reciklira na društvenim mrežama, tiče se upravo ispravnosti jedne kuhinjske tehnike, one koja problematizira pripremu hrane za kuhanje, a ono glasi:

Treba li prati sirovu piletinu? Ili, u drugoj varijanti: je li ispiranje sirovog mesa štetno?

Jedni ne mogu zamisliti pripremu jela bez da prethodno obave tu radnju, drugi se kunu da u životu nisu to napravili i da je upravoto ispravno. Tko je u pravu?

Iste su se problematike dotaknuli na portalu Metro. Kontaktirali su glasnogovornika agencije Food Standards Authority koji im je rekao sljedeće:

"Ne perite sirovo meso. Pranjem samo raspršujete bakterije i prenosite ih na ruke, potom i odjeću, kuhinjski pribor i aparate te kuhinjsku plohu. Kuhanjem ćete ionako ubiti bilo koju prisutnu bakteriju", izjavio je službeno.

Pa iako znamo da sirova piletina može sadržati bakterije roda kampilobakter koje izazivaju bol u stomaku, težak proljev i povraćanje u trajanju između dva i pet dana, pranjem se nećemo osigurati od "trovanja". Dapače.

Stvar kulture

No pitanje ide i malo dalje od čiste navike - riječ je o kulturološkoj komponenti nekih naroda. 

Blogerica Halima Khatun za Metro je pojasnila: "Uvijek sam prije pripreme jela prala sirovu piletinu, kao i svi u mojoj obitelji - mislim da je u pitanju kultura budući da svi Azijati to rade, čini se manje čistim ako se taj korak preskoči".

"Jedan od razloga je i taj što, kad kupim cijelu kokoš, lakše odvajam dijelove prilikom pranja", dodaje.

Na sličan način razmišlja i kemičarka po struci, Abbas Kanani: "Brine me što postoji mogućnost širenja bakterija jer znam da je jedini način da ih uklonim kuhanje, ali ne mogu se prisiliti pripremati piletinu sa svim onim sluzavim dijelovima po njoj".

"Koristim ocat za ispiranje iako znam da ni on ne može ukloniti sve bakterije", kaže.

Poznati kuhar Aidan Mannion pak tvrdi kako u svojoj kuhinji to ne dozvoljava zbog opasnosti od kontaminacije površina i ostale kuhinjske opreme. Uz to, tvrdi i kako ispiranjem rok trajanja mesa značajno opada.

"Zanimljivo, u Velikoj Britaniji pileće meso se ne ispire, ali u afro-karipskoj kulturi obavezno je oprati ga u limunovom soku, limeti ili octu. Uvijek raspravljamo o tome... Ako već "morate", najbolje je meso natopiti u kombinaciji vode, soli, šećera i začina te limonova soka ili octa", kaže chef.

Ne slažu se ni svi kolege s njim. Kuhar Norman Musa u prestižnom restoranu The Hague ima nešto drugačiji pristup...

"U našoj kuhinji peremo svaki sastojak jer ne želimo da u obzir dođe ikakva kontaminacija sastojaka u doticaju, ali ispiranje piletine, iako je u određenim dijelovima svijeta tradicionalno, ne bih preporučio nikome tko kuha kod kuće jer se na taj način samo šire bakterije", zaključuje.

27. travanj 2024 17:07