StoryEditorOCM
Lifestylebudite na oprezu

Sve više djece završava na psihijatriji zbog ovisnosti o internetu, TikTokom se šire izazovi koji mogu završiti kobno: ‘Ovo su znakovi za uzbunu‘

Piše Šibenski.hr
1. lipnja 2022. - 10:55

"Izazov onesvješćivanja" u kojem se maloljetnici sami dave različitim vrstama konopa sve dok ne izgube svijest i "izazov selotejpa" u kojem se adolescenti vezuju za stup ili komad namještaja pa se zatim pokušavaju osloboditi, neki su od najopasnijih i najpopularnijih izazova na TikToku.

Sad se pojavio jedan još opasniji - pretrčavanje ceste ispred kamiona.

"Javlja kuma psihoterapeut da je zvala majka tinejdžerice koja je saznala da se spremaju za TikTok izazov pretrčavanja ceste ispred kamiona! Zaustavljajte planetu, Internet, sve!", napisala je na Twitteru jedna uplašena majka.

Roditelji su priznali da se obraćaju stručnjacima za mentalno zdravlje.

- Moja kćerkica je na psihijatrijskom liječenju zbog TikToka i ovisnosti o internetu koja je otišla u krajnost. Ovome se mora stati na kraj! Najopasnije je to što većina roditelja ne vjeruje da su djeca u ozbiljnoj opasnosti. Dječja psihijatrija je puna - glasi jedan od komentara.

Nastavak istog otkrio je da se problem tiho i neprimjetno ušuljao, te da su roditelji kasno primijetili da njihova 16-godišnja kćerka pati od ovisnosti.

Novinari portala Hayat.ba upitali su psihologa kako navrijeme prepoznati da djeca imaju problem koji može biti ozbiljan i opasan.

- Ne možemo konstantno špijunirati djecu, niti možemo kontrolirati svaki njihov postupak ili interakciju. Možemo pokušati, ali to nije ni zdravo, ni preporučljivo. Jedino što roditelji mogu je da se što aktivnije uključe u život svoga djeteta, da otvoreno i bez osude razgovaraju s njim i da ga pitaju: 'Pokaži mi što pratiš na mrežama?'. Educirajte se o tome kako mreže funkcioniraju, kakve sadržaje možete naći, i razgovarajte s djecom o tome. Otkrijte čemu im služe društvene mreže i mobitel – izjavio je psiholog Leo Ivanišević.

image
Voisin/Phanie/AFP

Dodao je, zatim, da djetetov način upotrebe društvenih mreža može odgovoriti na pitanja o njegovom psihičkom stanju i emotivnom zdravlju.

- Opće emotivno zdravlje i zrelost djeteta ogleda se u njegovom cjelokupnom ponašanju, pa tako i u njegovoj aktivnosti na mreži. Zato oduzimanje telefona i rigidna kontrola nisu načini da se riješi ili spriječi problem. Da, to će dijete spriječiti da koristi društvene mreže, ali neće otkloniti uzrok problematičnog ponašanja koji ne leži u samim mrežama, koliko leži u obitelji, neposrednom okruženju, načinu odrastanja i odgoju - smatra Ivanišević i naglašava da djeca mogu osjetiti kad im nešto ograničavate samo da "vas ne bi boljela glava" ili "da drugi ne bi pričali" i da će u tom slučaju pronaći način da ne budu uhvaćena te da se zato preporučuje da se uspostavi povjerenje, otvoren odnos i podrška.

Tinejdžeri koji su u procjepu između djetinjstva i odraslog doba nerijetko su nesigurni i proganja ih osjećaj odbačenosti, zbog čega se najčešće bore s mislima i emocijama da su manje vrijedni. Jedna od učestalijih intruzivnih misli je suicidalna. Iako ju je teško ustanoviti kao roditelj, postoje vidljivi signali i obrasci koji se ponavljaju ili predugo traju.

- Ako dijete odjednom jede previše ili odbija hranu, ako spava previše ili ne spava dovoljno, ako više ne radi stvari koje su mu pričinjale radost, ako se počelo da zatvarati u kuću i izolirati od svijeta, ako poklanja drugima njemu jako važne predmete, sve ovo mogu biti znakovi za uzbunu - posebno ističe psiholog.

Važno je da budemo upućeni koji su to izazovi koji mogu biti veoma opasni, vrlo često sa smrtnih ishodom, a u koje se upuštaju djeca i tinejdžeri.

Aplikacije za nadzor na internetu​

Aplikacija "SecureTeen Parental Control", koju besplatno možete preuzeti u Google Play prodavaonici, omogućava vam kontrolu uređaja koji koriste Android. Samo je instalirajte na uređaj svog djeteta i možete pratiti što dijete radi na internetu, koje aplikacije koristi, kuda se kreće, koga poziva ili tko ga zove, kao i to s kim se dopisuje. Možete i blokirati neke aktivnosti.

Aplikacija "Kids Place Parental Control" funkcionira na principu "profila". Možete odrediti što vaše dijete može ili ne može koristiti i tako kreirati profil. Kad se aktivira profil, dijete će moći koristiti mobitel samo onako kako ste vi zamislili. Postoje već spremni profili koje možete izmijeniti po vašoj želji. Ova aplikacija je pogodna za manju djecu.

Aplikacija "Screen Time Parental Control" je idealna za roditelje koji žele na vrijeme naviknuti svoju djecu na određeno trajanje korištenja telefona ili određene aplikacije. Pomoću ove aplikacije roditelj može postaviti vremensko ograničenje korištenja neke aplikacije, navodi Hayat.ba.

02. svibanj 2024 00:18