StoryEditorOCM
LifestylePredstavljen šibenski modni krug

Šibenski dizajneri oduševili svoje sugrađane

Piše Marija LONČARNIKŠA STIPANIČEV/HANZA MEDIA
29. prosinca 2016. - 12:49

Tko su šibenske modne uzdanice? Na to je pitanje pokušala odgovoriti Udruga za promicanje kreativnih aktivnosti Faust koja je u suradnji s Muzejom grada Šibenika organizirala prvi Šibenski modni krug.
U atriju muzeja okupila se tako brojna publika, ljubitelji mode i dizajna koji su sa znatiželjom iščekivali predstavljanje šestero šibenskih dizajneri odjeće i nakita od kojih su neki odavno poznati na hrvatskoj modnoj sceni. Šibenske manekenke koje je za ovu reviju pripremala Ljiljana Stamenković na maloj pisti nosili su tako modele Irene Vodišek Babaje, Ankice Lalić, Danijela Hrga, Šibenčanima poznatog kao Deni design, Andrijane Lucić, mladog Duje Kodžomana te Loredane Bahorić koja je sa svojim Charlie designom odavno postala nezaobilazno ime hrvatske mode.
Reviju su otvorili modeli Vodišek Babaje koja već 12 godina stvara svoj brend Kešidov i Šibenčanima je već davno dobro poznata. Njezini proizvodi ne sadrže kožu, krzno ni perje, a izrađeni su uglavnom od prirodnih, recikliranih materijala, a osim odjeće, torbica, šalova i drugih dodataka tu su i zanimljive dječje igračke. Svaki komad nastao u rukama ove dizajnerice ima i svoje ime, primjerice Pristojna haljina, Haljina priviđenje, Rukavice zauvijek itd.
– Kešidov je dinamična grupacija koja radi osebujne predmete od tekstila za neobuzdane ljude. Osnovni cilj je napraviti koristan, nosiv, savršen komad odjeće ili odjevni dodatak koji odolijeva trendovskim i vremenskim promjenama – kazala je Vodišek Babaja.

Ručno tkanje i jedan bomboni

Andrijana Lucić inspiraciju je ovaj put pronašla u ručnom tkanom tekstilu koji je spojila s jednostavnim konstrukcijama. Iako ne voli robovati pravilima, ističe kako njezini modeli moraju biti nosivi.
– Zanimaju me stare tehnike koje pokušavam iskoristiti na novi način. U ovom slučaju to je bilo ručno tkanje. Inače, volim iskušavati nove i drugačije stvari. Nisam od onih koji jednu ideju guraju cijeli život – istaknula je Lucić.
Siva, crna i bijela boje su koje preferira Ankica Lalić koja se, nakon što je sudjelovala na niz modnih manifestacija diljem Hrvatske, a prije nekoliko godina na Fashion Weeku u Zagrebu bila je proglašena i najboljom mladom dizajnericom Hrvatske, vratila u rodni Šibenik gdje je lani otvorila i svoj obrt. Svoj je brend nazvala La fabrica.
– Moj stil plod je dugogodišnjeg rada. Zanima me igra konstrukcijom i kombinacija materijala. Da bih postigla željenu formu nastojimo što manje rezati i kidati materijal i to je karakteristično za moje komade – objašnjava Lalić, a da sve ipak ne bude crno ili bijelo, svjedoči i jedan "bombon“ odjevni komad kojim su dominirale plava i crvena boja.

Kultni Charlie

Jednostavan i neobičan! Takav je nakit Danijela Hrga koji su odavno prepoznale i mnoge viđenije Šibenčanke. U atriju muzeja Hrg je ovaj put pokazao kolekciju inspiriranu budućnošću. Krugovi s kojima se autor poigrao više su sličili na skulpturu negoli na uobičajeni nakit, no, Hrgu je to, kako je kazao, na neki način bio i cilj. S druge strane Duje Konžoman, koji nije mogao ovaj put doći u Šibenik, predstavio je kolekciju nastalu kao diplomski rad na studiju modnog dizajna.
Posljednji, ali ne i manje važni predstavljeni su modeli Charlie designa koji su davne 1987. godine osmislili Šibenčanka Loredana Bahorić i njezin suprug Branko. Charlijevu odjeću, koji danas ima gotovo kultni status na hrvatskoj modnoj sceni, karakteriziraju monokromatizam i minimalizam, a među Šibenčanima osobito ju rado kupuju i nose dame iz šibenske gradske i županijske uprave!
Šibenski modni krug nesumnjivo je događaj koji je privukao pozornost javnosti. Unatoč manjkavostima u organizaciji poput loše rasvjete, kratke piste, praznog hoda između završetka jedne i iščekivanja sljedeće kolekcije u kojem su voditelji morali improvizirati i snalaziti se kako znaju i umiju, mnogi, kako se čulo u publici, očekuju da pokazani modni krug ne ostane prvi i posljednji takav događaj u Šibeniku!

 

19. travanj 2024 00:15