StoryEditor
LifestyleŽivili!

Šibenski barist i barmen preporučuje: Espresso s rumom i čokoladnim likerom za jesenske i zimske dane

Piše Tomislav Stančić
28. rujna 2021. - 13:27
Tomislav Stančić, barista u svom kafiću Mihovil sprema kavu. Nikša Stipaničev/Hanza MediaNiksa Stipanicev/Cropix

Iako Hrvati baš nemaju naviku konzumirati alkohol s kavom, dapače kod nas je uvriježeno mišljenje da su ljudi koji piju pijanci, vani je to nešto posve normalno, pa tako u Italiji imamo Caffe coretto, u irskoj Irish Coffe, u Meksiku Mexican Coffe, dok nam iz Engleske dolazi jedan od najpoznatiji koktela na svijetu, Espresso Martini. Ukoliko je riječ o već spomenutom Caffe coretto koji je u stvari kombinacija espressa i nekog likera najsigurnije je donijeti traženi alkohol u čašici sa strane tako da gost može sam uliti točno onu količinu koju sam želi. Na taj način izbjegavamo potencijalno neugodnu situaciju kao kod kave s hladnim mlijekom i komentare: „Daj, koliko si mi ovo ulija“ ili „Šta štediš na meni, pa nisam platija pola kave“ itd. Jer, ako sami dodamo samo one „tri kapi“ koliko gost traži možemo znatno promijeniti okus kave od onog što on želi, a ovako je sve na njemu.

Bilo da je riječ o toplim ili hladnim napicima na bazi kave, najčešće se koriste slatki likeri kao što su Amaretto, Grand Marnier, Bailey's itd, ali bitno je napomenuti da kava voli i jake destilate kao što su grappa, whiskey, brandy, rum, votka. Međutim, pogotovo u novije vrijeme često se zna naći u kombinaciji s Gin&Tonicom te na taj način pruža idealno ljetno osvježenje kao i dozu kofeina.

Ono što je zajedničko i kavi i koktelima je to da su oba svijeta dosta šarolika i raznovrsna te iz tog razloga otvaraju bezbroj mogućnosti za igranje. Primjerice, jedan Irish Coffee se može napraviti na bezbroj način, pa je zbog toga obvezni koktel na svjetskom prvenstvu barista Coffee in good spirit. Ukoliko sve sastojke ostavite iste, a promijenite npr. kavu ili je skuhate nekom drugom metodom, to je odmah osjetno drugačiji koktel. Naravno, možemo se igrati i s omjerima: malo više irskog viskija ili kave, ali to je sve stvar osobne preferencije.

Za kraj evo jedan koktel koji je idealan i za ovo prijelazno razdoblje kao i za hladnije dane:

4 cl tamnog ruma

1 espresso

1 cl likera od čokolade

dodati cherry sodu

Najbolje bi bilo kada bi rum bio španjolskog stila jer su oni malo slađi te se bolje slažu s kavom. Sve sastojke dobro protresti u shakeru, te ih izliti u čašu za viski s ledom. Kava će prilikom trešnje napraviti pjenicu koja će dati koktelu lijep izgled. Ukoliko želite još kremastiju pjenu može se dodati bjelanjak koji će dodatno učvrstiti dekoraciju. Koktel možete dekorirati dehidriranom narančom i amarena višnjom. Ukoliko ga radite u zimskom izdanju, sve sastojke dodajte u kućno kuhalo, tj. kuhalo za vodu i zagrijte do 80°C te izlijte u šalicu. Ukrasite dehidriranom narančom i štapićem cimeta.

Živili!

item - id = 1130692
related id = 0 -> 1131359
related id = 1 -> 1130940
22. listopad 2021 00:02