StoryEditorOCM
LifestyleMeđunarodna gastro elita na tvrđavi sv. Mihovila

Šibenik je grad odlične gastronomije koji je u mogućnosti predstaviti i ponuditi odabir po želji, od obične pučke kuhinje i marende, pa do vrhunskih restorana (FOTO)

9. svibnja 2017. - 16:54

Međunarodno okupljanje JRE chefova iz 16 zemalja Europe po prvi put je ove godine održano u Hrvatskoj, a domaćinstvo nad ovim uglednim skupom nacionalnih predsjednika i potpredsjednika Udruge mladih restoratera Europe (JRE) pripalo je Gradu Šibeniku, odnosno njegovoj ustanovi Tvrđava kulture Šibenik. Na tvrđavi sv. Mihovila održana je njihova redovita konferencija. Udruga, inače, okuplja 360 članova, od kojih je 14 restoratera iz Hrvatske, među njima i jedan iz Šibenika (Pelegrini). Osnovana je u Francuskoj 1974. godine, a Hrvatska je u članstvu JRE sedam godina.

– Jako smo počašćeni što nas je ova međunarodna organizacija respektabilnih i uglednih chefova prepoznala kao lokaciju na kojoj se mogu održavati odlične stvari. Šibenik je grad odlične gastronomije koji je u mogućnosti predstaviti i ponuditi odabir po želji, od obične pučke kuhinje i marende, pa do vrhunskih restorana, a u svom zaleđu ima i lokalne OPG-e sa biranim namirnicama. To je jedan potpuni krug od dobavljača do restorana u kojem se gostima Šibenika nudi samo lokalno, izvorno i autohtono. Za same šibenske tvrđave, od kojih se jedna, tvrđava Barone, i bavi predstavljanjem lokalnih OPG-a, dolazak JRE chefova znači jako puno- rekla je Vera Jergović Bolanča, voditeljica marketinga, prodaje i odnosa s javnošću Tvrđava kulture Šibenik.

Ovaj događaj je, po riječima Irine Ban, voditeljica hrvatskog Ureda JRE za našu zemlju i Šibenik izuzetno značajan jer Hrvatsku pozicionira na mapu gastronomski zanimljivih i obećavajućih zemalja.
- JRE ima i svoj brend tako da chefovi nose uniforme s prepoznatljivim logotipom, a pod tim se znakom radi niz kvalitetnih proizvoda među kojima Hrvatska ima već dva kvalitetna brendiranja s Vinarijom Kozlović i Uljarom Chiavalon. Sama oznaka JRE je prestižna, a podrazumijeva odgovornost i predanost radu i usavršavanju te najvišim standardima. Ona je i motivacija mladim restoraterima. Budući da je riječ o jednoj europskoj obitelji, na ovim sastancima određuju se smjernice i u smislu evenata, komunikacija i drugih događanja. Valja kazati da JRE okuplja chefove među kojima više od polovine ima od jedne do tri Michelinove zvjezdice, dvije trećine Gomio bodove od 14 do 18. To je doista respektabilna udruga za visoku gastronomiju-zaključila je voditeljica JRE Hrvatska.

26. travanj 2024 13:07