StoryEditorOCM
LifestyleNijedan početak nije lak

Šibenčani, još vam nije kasno: Dolazi zima - oplemenite svoj stan zelenim ‘sustanarima‘

Piše Marija Lončar
27. listopada 2020. - 13:15

Nijedan početak nije lak, pa vrlo skroman odaziv Šibenčana na prvi "Zelenarijum", sajam biljaka koji je zbog kiše, umjesto na otvorenom ispred "Azimuta", održan na prvom katu kluba, nije iznenadio, a još manje pokolebao Snježanu Klarić iz kulturne udruge "Fotopoetika", koja je, uz Inkubator kulturnih programa "Azimuta" i organizirala ovaj sajam.

Zamišljen je s ciljem da Šibenčane potakne da i u nadolazećim zimskim danima prostor u kojem žive oplemene zelenim "sustanarima".

U ponudi sajma našlo se tako više vrsta mente, sukulenata, kaktusa, origana i drugog mediteranskog ukrasnog i začinskog bilja, ali i mirkozelenja, sve popularnije i cjenjenije superhrane, s vodičkog OPG-a Sanela Hajdarpašića Petrova.

Ideja o sajmu biljaka Šibenčanki Margiti Maričić toliko se svidjela da je iz svog vrta brižljivo pipremila i u lonce presadila svoju mentu, a ako i ne bude kupaca, rekla je u šali, lako će svoje lončanice zamijeniti s biljakama drugih izlagača.

No, sajam nije zamišljen samo kao mjesto gdje će se samo prodavati i kupovati, već i kao mjesto razmjene biljaka, onih koje su vam višak u kući ili vrtu, ali i kao adresa na kojoj se mogu potražiti i savjeti o uzgoju biljaka. Zato su organizatori pozvali i sve one koji imaju znanja i iskustva oko sadnje i uzgoja svakojakog bilja, bilo kao amateri ili im je to struka, da na sajmu budu zeleni savjetnici, no ovaj put tom pozivu nitko se nije odazvao.

– Moram reći da me s obzirom na vrijeme i situaciju oko korone nije iznenadilo što baš i nema ljudi. Žao mi je što nam se nitko nije javio za zelenog savjetnika. Ali nećemo odustati. Tako je bilo i kada smo organizirali naš sada već tradicionalni sajam rabljene odjeće. U početku i nije bio neki odaziv, a sada nas ljudi stalno zovu, pitaju kada će se sajam održati i sve ih je više koji žele sudjelovati. Vjerujemo da će tako biti i sa sajmom bilja i nema veze što dolazi zima. Baš zato, treba oplemeniti zatvoreni prostor u kojem boravimo, a što je za to bolje od neke lijepe biljčice – kazala je Snježana Klarić.

18. travanj 2024 06:11