StoryEditorOCM
LifestyleTrebamo li ga izbjegavati?

Savjet je ne više od jedne porcije tjedno: Visok unos ove vrste mesa povezan je s dijabetesom, bolestima srca, rakom...

Piše Suzana Ciboci/Živim.hr
10. prosinca 2024. - 12:27

Dolaze blagdani kada je većini meso središnji dio slavljeničkih obroka. No, savjetuje se pripaziti na količinu mesa, osobito crvenog, jer tako možemo smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i produljiti život ako već imamo dijagnosticiran ovaj oblik šećerne bolesti, piše Živim.hr

- Visok unos crvenog mesa povezan je s mnogim zdravstvenim rizicima, uključujući dijabetes tipa 2, koronarnu bolest srca, neke vrste raka i ukupnu smrtnost - rekao je Walter C. Willett, liječnik i profesor epidemiologije i prehrane na Harvard TH Chan School of Public Health u Bostonu.

- Velike količine zasićenih masti i kolesterola s minimalnim količinama polinezasićenih masti vrlo vjerojatno pridonose riziku, ali velike količine hem željeza, prekursori trimetilamin N-oksida i drugi čimbenici također mogu pridonijeti štetnim ishodima. Prerađeno crveno meso može dodatno povećati neke od ovih rizika - istaknuo je prof. dr. Willett, koautor nedavne udružene meta-analize koja je obuhvatila gotovo dva milijuna ljudi iz 20 zemalja. Istraživači su otkrili da je konzumacija crvenog i prerađenog mesa povezana s povećanim rizicima za razvoj dijabetesa tipa 2 i smrtnosti, a čak se i meso peradi, koje je dosad slovilo kao zdraviji izbor mesa, pokazalo kao mogući pojačivač rizika.

Ako crveno i prerađeno meso povećavaju rizik od dijabetesa, je li potrebno suzdržavati se od te hrane? Vjerojatno ne, kažu liječnici, ali pacijenti bi trebali biti svjesni mogućih posljedica njihove konzumacije.

- U našoj studiji redovita konzumacija svakih dodatnih 50 grama prerađenog mesa dnevno, što je ekvivalentno dvije kriške šunke ili slanine ili jedna mala kobasica, bila je povezana s 15 posto većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 u sljedećih deset godina. Utjecaj neprerađenog crvenog mesa bio je manji jer smo otkrili da je konzumacija svakih dodatnih 100 grama neprerađenog crvenog mesa dnevno povezana s 10 posto većim rizikom - kaže Nicholas Wareham sa Sveučilišta Cambridge za Medscape Medical News.

- Imamo dobre dokaze da će prelazak na pretežno biljnu hranu kao izvor biljnih proteina umjesto crvenog mesa imati važne zdravstvene prednosti. Ako netko i dalje želi konzumirati crveno meso, savjetuje se ne više od jedne porcije tjedno - rekao je Willett, piše Živim.hr

24. prosinac 2024 02:51