StoryEditorOCM
LifestyleJednoglasna odluka

Samo jedna od šest dama ponijeti će titulu „Šibenska grandeca 2020“. Proglašenje je u četvrtak na svečanosti u Muzeju grada Šibenika

Piše Katarina Rudan
4. ožujka 2020. - 17:22

Povjerenstvu za izbor nove „Šibenske grandece“ nije bilo lako donijeti odluku, jer svaka od šest žena koje su ušle u uži izbor zaslužuje ponijeti tu titulu. No, odluku se moralo donijeti i ona je donesena  jednoglasno. Ima je poznato samo članovima Povjerenstva, a koja je dama „Šibenska grandeca 2020.“, saznat ćemo sutra (četvrtak) 5.ožujka, na svečanosti u foajeu Muzeja grada Šibenika, koja počinje u 18.30 sati.

Podsjetit ćemo vas da su u konkurenciji bile žene  koje pomiču granice, a javnosti najčešće nisu dovoljno poznate.

Jedna od njih je Biserka Šmit, žnastavnica kuharstva u Turističko- -ugostiteljskoj školi u Šibeniku koja sa svojim učenicima postiže “čuda” i kuhanje pretvara u umjetnost.

Snježana Klarić novinarka je i producentica na Županijskom radio Šibeniku i uvijek je na “sto strana”: volonterka, aktivistica i promotorica humanog i urbanog Šibnika.

Tina Biluš, turistička vodičica i predsjednica šibenske Udruge turističkih vodiča “Mihovil”, jedna je od zaslužnih što je udruga na čijem je čelu zbog svojih aktivnosti i originalnih projekata zadnjih godina postala prepoznatljiva i izvan granica Šibensko-kninske županije.

Helena Šarić učiteljica je razredne nastave u šibenskoj Osnovnoj školi Jurja Šižgorića i osim što uči i odgaja svoje učenike, posebno s njima njeguje ljubav prema glazbi, dramskoj i likovnoj umjetnosti, za što su pobrali brojne domaće i međunarodne nagrade.

Tatjana Bračanov članica je HGSS stanice Šibenik, vodičica i instruktorica Hrvatskog planinarskog saveza (HPS), učiteljica zen joge i prva žena iz Hrvatske i jugoistočne Europe koja je krajem svibnja prošle godine u 68 dana prohodala stazu “Via Dinarica”, dugu 1300 kilometara, koja se proteže najvišim vrhovima Dinarida od Slovenije do Albanije.

U izabranom društvu je i Stela Dumančić Čuturić, učiteljica savjetnica likovne kulture u šibenskoj Osnovnoj školi Vidici, glazbenica, slikarica, pjesnikinja i inovatorica, koja je prošle godine na 17. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2019. osvojila brončanu medalju za “Inovativnost u slikarskom izričaju likovnom tehnikom kolaža na platnu”.

Koja će od njih nastaviti niz “Šibenskih grandeca”, u kojemu su do sada dr. Danči Mihovilčević, predsjednica Lige protiv raka Šibensko-kninske županije, anesteziologinja u Općoj bolnici Šibenik, dr. Irena Bralić, pedijatrica, docentica i doktorica znanosti i medicinska sestra u mirovini Ana Paić, saznat ćemo u večernjim satima ovog četvrtka. 

Organizator i nositelj projekta “Šibenska grandeca” Udruga “Volim Šibenik” pobrinula se za prigodan glazbeni program u kojem će nastupiti Oliver Jakovčev iz “Berekina” i Sonja Huljev, članica klape “Stine”. Na repertoaru je obvezno izvođenje pjesme “Šibenska grandeca”, po kojoj je ova manifestacija i dobila naziv. Stihove je napisao šibenski pjesnik Dinko Šekvin, ujedno i jedan od članova povjerenstva za izbor “Grandece”, uglazbio ju je Duško Šarac, a pjeva je Ivana Kovač. Pobjednica ili, bolje reći, prva među jednakima dobit će prigodan dar, mozaik od stakla, uradak drniške umjetnice Silvije Sunare.

Ikona stila

Naime, svake godine Udruga “Volim Šibenik” angažira nekog od mladih umjetnika sa šireg šibenskog područja, koji izradi prigodno djelo koje ostaje u vlasništvu izabrane grandece, a ujedno je to prilika za njegovo umjetničko predstavljanje.

Nadalje, prije dvije godine, organizatori izbora “Šibenske grandece” uveli su i proglašenje modne ikone Šibenika, po njihovu izboru, a radi se o ženama koje ne mogu nezapaženo proći šibenskim kalama i skalama jer su besprijekorno i sa stilom odjevene.

Prva ikona stila bila je Nada Josipa Škarica, koja svakodnevno ulicama grada prolazi baš takva. Druga ikona stila je Vanja Dadić, bivša zaposlenica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije i turistička vodičica. A koja je šibenska dama treća ikona stila, saznat ćemo na večeri proglašenja četvrte “Šibenske grandece”.

Dodajmo da u medijski pokrovitelji projekta i ove godine Šibenski list, Šibenski.hr, ŠibenikIN, Županijski radio Šibenik i Šibenik News.

 

 

 

19. travanj 2024 17:18