StoryEditorOCM
Lifestyle'MOJE ZDRAVLJE'

Roditelji ga često daju djeci u previsokim dozama, čak i kada uopće nije potrebno, a kod svih može izazvati ozbiljna oštećenja; Poznata farmaceutkinja upozorava na opasne greške s popularnim lijekom

Piše Melita Petrović, mag. farmacije
27. studenog 2019. - 14:27

U prodaji je novi broj zdravstvenog priloga 'Moje zdravlje', kojeg samo danas možete kupiti uz Slobodnu Dalmaciju.

Iz novog broja izdvajamo temu o paracetamolu, lijeku koji mnogi olako troše, bez prethodnog konzultiranja s liječnikom ili ljekarnikom, a čije nekontrolirano uzimanje može izazvati ozbiljna oštećenja.

Magistra farmacije, Melita Petrović, samo za čitatelje "Slobodne Dalmacije", izdvojila je sedam najbitnijih stavki, kojih se moramo pridržavati, ukoliko ne želimo riskirati negativne posljedice.

1. Pogodan za trudnice

Paracetamol je jedini lijek koji se može primjenjivati tijekom cijele trudnoće i dojenja, kao blagi analgetik i antipiretik, naravno uz ispravno doziranje i racionalnu uporabu.

2. Ne uzima se kod blago povišene temperature

Povišena tjelesna temperatura prirodna je obrana organizma i ne treba je odmah snižavati.

Kod odraslih se preporučuje snižavanje tek kad poraste iznad 38,5°C pod pazuhom, ali kod rizičnih skupina (starije osobe, iscrpljeni bolesnici...) može se snižavati već kod 37,5°C.

3. Lijek izbora kad dijete ima vrućicu

Povišenom temperaturom kod djece smatrala se ona viša od 38°C pod pazuhom, odnosno 38,5°C rektalno. Novije smjernice kao kriterij za snižavanje temperature preporučuju pratiti izgled i raspoloženje djeteta, pa se temperatura može snižavati i prije dostizanja navedenih vrijednosti ako npr. dijete klone i prestane uzimati tekućinu, te ako je razdražljivo, umorno i pospano.

Paracetamol se daje u prikladnom obliku i uz strogo pridržavanje propisanih doza prema dobi ili tjelesnoj težini. Obavezno treba ići liječniku ako dijete ima temperaturu višu od 40°C.

4. Kombinacija analgetika

Uvijek se kombiniraju lijekovi različitih skupina, tj. oni koji imaju različite mehanizme djelovanja, primjerice paracetamol s tramadolom (lijek za jake bolove, samo po preporuci liječnika).

Za snižavanje temperature kod djece roditelji se često pitaju dati paracetamol ili ibuprofen. Važno je znati da se ne smiju davati oba lijeka istovremeno.

Preporučuje se prvo dati paracetamol, a ako nije učinkovit unutar 1-4 sata, u sljedećoj dozi zamijeniti ga ibuprofenom.

Naizmjenično davanje kod djece preporučuje se samo u slučaju da se jednim lijekom ne može postići efekt.

5. Važno je ispravno doziranje

Općenito je pravilo doziranja paracetamola 10-15 mg/kg tjelesne mase, a razmak između pojedinih doza ne smije biti kraći od četiri sata.

Najvažnije je zapamtiti da je maksimalna dnevna doza za odrasle 4 g i ona se ne smije prekoračiti.

6. Mogući štetni učinci

Iako je u racionalnom korištenju dobar i siguran lijek, paracetamol može izazvati teška oštećenja jetre pri visokim dozama.

Roditelji daju djeci sirupe s paracetamolom prečesto i u previsokim dozama, ponekad i kada lijek uopće nije potreban.

7. Kupuje se bez recepta, ali...

Paracetamol je dostupan bez recepta u ljekarni, a neki oblici i doze i u takozvanim specijaliziranim prodavaonicama. Na tržištu postoji tridesetak preparata koji sadrže paracetamol ili kao jedini sastojak ili u kombinaciji, a dolaze pod različitim zaštićenim (tzv. tvorničkim) imenima, pa se zbog neinformiranosti može dogoditi nepotrebno i štetno udvostručivanje terapije.

Savjetovanje sa stručnjakom nužno je kako bi se izbjegle neugodne nuspojave i odabrao pravi lijek u pravoj dozi, ovisno o stanju pacijenta te vrsti i intenzitetu boli.


Dragocjene informacije

Prilog 'Moje zdravlje' u današnjem broju obrađuje još i ove važne životne i zdravstvene tegobe:

- Tema broja: Menopauza

- Prevencija osteoporoze

- Pomoć biljnih pripravaka kod krvarenja iz nosa

- Kako s jabuke oprati pesticide

- Operacije proširenih vena

- Liječenje spuštenih stopala

Vježbe za laktove

- Razbijanje bubrežnih kamenaca prirodnim putem

- Orašasti plodovi - uz koje se se mršavi, a koji debljaju

- Zdravstveni rizici tetoviranja

18. travanj 2024 22:01