StoryEditorOCM
Lifestylesve je spremno

Predstavljena Hrvatska kulinarska reprezentacija i menu za Svjetski kup u Luksemburgu, među pozvanima i Mark Kranjčević iz Vodica

Piše Šibenski.hr
10. studenog 2022. - 14:52

Nacionalna kulinarska reprezentacija po prvi puta je oformljena 2006. godine te je od tada prisustvovala na svim najprestižnijim svjetskim kuharskim natjecanjima. Članovi reprezentacije su svake dvije godine sudionici Svjetskog kulinarskog kupa i Kulinarske olimpijade te individualnih natjecanja poput Bocuse d‘Or-a i Global Chefs Challenge-a. Znanja koja sudionici tim iskustvima prikupe, neophodna su za njihov daljnji razvoj, a nakon natjecanja novostečena znanja prenosimo kolegama u sklopu radionica te kroz ostale aktivnosti Saveza.

Jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog kuharskog saveza je promocija kuharske i slastičarske struke te hrvatskog kulinarstva kako u zemlji tako i na međunarodnoj sceni. I upravo u tom ozračju realiziraju se gotovo svi projekti HKS-a, pa tako i predstojeći projekt – odlazak na Svjetski kulinarski kup u Luksemburg.

U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem svijetlu, pripreme za natjecanje započete su početkom ove godine. Jela koje su hrvatski predstavnici osmislili i kreirali, testirani su u nekoliko navrata te su jučer, (srijeda 10. studeni) u hotelu Antunović u Zagrebu predstavljani javnosti. Uoči predstavljanja, jela su komentirali i članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a koji su reprezentativcima dali posljednje upute za završne korekcije prije odlaska u Luksemburg na Svjetsi kulinarski kup (26. do 30. Studeni), gdje će jela ocjenjivati najugledniji svjetski kuhari.

Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju čine četiri kuhara, jedan slastičar i tri pomoćnika te na natjecanju ima zadatak pripremiti hladni stol koji se sastoji od:

- 4 različita finger food-a

- Svečana hladna plata

- 3 različita predjela

- Svečeni menu od 5 slijedova

- 4 različita deserta

- 4 različita petit four-a

Članovi Hrvatske kuharske reprezentacije:

Izbornik reprezentacije: Marinko Jurešić, Stella Maris, Plavalaguna d.d., Umag

Pomoćnici izborniku: Ivan Đukić, Restoran Lipov hlad, Osijek

Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin

Nikolina Lončar, Hotel Zlatan, Koprivnica

Članovi tima:

Ivan Ergović, slastičar, kapetan Valamar Marea Suites, Valamar Riviera d.d., Poreč

Tomislav Greganić, Hotel Westin, Zagreb Klaudio Mrkić, Turisthotel d.d., Zaton

Karlo Štorga, Restoran Bedem, Varaždin

Ivan Divković, Biološki edukacijski centar Virovi, Otok

Pomoćnici: Patrik Prnjak Restoran Atrium, Histring d.o.o., Pula Antonio Tot, Hotel Lug, Baranja, Mark Kranjčević, Imperial park hotel, Vodice

O Svjetskom kulinarskom kupu

Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već preko 40 godina. Ove godine od 26. do 30. studenog, Luksemburg će ponovo biti mjesto susreta za preko 3000 kuhara i slastičara iz svih krajeva svijeta. Sajam kao i kulinarska natjecanja posjeti preko 50000 posjetitelja, a natjecatelji imaju priliku prepustiti se mašti i kreaciji koju možda ne mogu izraziti kroz svoj svakodnevni posao. Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja, a kroz te dane imaju priliku upoznati se sa posljednjim novitetima u gastro industriji i najnovijim kuharskim i slastičarskim tehnikama.

Cilj Svjetskog kulinarskog kupa je prvenstveno promocija kulinarstva i kuharske i slastičarske struke. Njime se želi skrenuti pažnja na kulinarsku profesiju i važnost nacionalnih kuharskih saveza. Održavanjem takvim natjecanja potiče se konkurentnost kuhara i slastičara te razvoj svjetskog kulinarstva. Idealno je mjesto za edukaciju kuhara i slastičara, prezentaciju noviteta u svijetu kulinarstva, razmjenu ideja i iskustva koje naši reprezentativci šire ostatkom godine, a posebice na radionicama Hrvatske kulinarske akademije.

29. svibanj 2023 16:34