StoryEditorOCM
LifestylePET DANA USPONA

Poznati šibenski poduzetnik i ugostitelj kreće u avanturu života: ‘Našu zastavu ću zabosti na vrh mitske planine‘

Piše Zdravko Pilić
7. lipnja 2024. - 13:08

‘Možete otići tko zna gdje i posjetiti i popeti se ne znam na kakve širine i visine, ali ako niste donijeli priču onda je to uzalud. Jednom kada nas ne bude, jedino što iza nas ostaje je priča.‘ - Stipe Božić, objavio je na svom fejs profilu Anton Dobra uz znakovitu najavu - ‘A moja priča uskoro kreće. Ararat 5165 m.‘

Bivši gradski vijećnik, ugostitelj i poduzetnik, a u zadnje vrijeme i kroničar i komentator društvenih zbivanja u Šibeniku na podkastu ‘Dobra priča s Dijanom Ferić‘, na portalu Šibenik News, u utorak kreće u avanturu života. Sa zastavom grada Šibenika, s likom Svetog Mihovila, koju će zabost na vrh mitske planine na kojoj je Noa, prema predaji, nasukao svoju arku.

image

Anton Dobra na Promini - Crvene Stijene

Privatni album

- Putovanje počinje 11. lipnja, zrakoplovom Zagreb – Istanbul, let traje dva i pol sata, pa se nakon toga jednako toliko leti Istanbula do Igdira, koji je zadnji aerodorom u Turskoj, prema Iranu, i onda još 400 kilometara s kombijem, do krajnje točke, a to je podnožje Ararata, 16 kilometara zapadno od Irana, i 32 km južno od Armenije. S tog mjesta, Dogubayazita, kreće uspon, koji traje pet dana, spava se u šatoru, a već od tri tisuće metara visine, temperature padaju ispod nule. Noćne su temperature su od – 6 do – 10, a prve visinske krize javljaju se na četiri tisuće metara, kada i najviše ljudi odustaje. No, ja se ipak nadam da ću izdržati i uspjeti se ispeti do vrha‘ – kazao nam je Dobra, koji se dobro opremio za ovu ekspediciju, za koju treba i posebna oprema, odjeća i obuća ponajprije.

Pogledao je i vremensku prognozu, po njoj ga svaki dan očekuje snijeg, što je priličan kontrast prema njegvom Žirju, na kojem je već počelo ljeto i sezona kupanja, a stigli su mu i prvi gosti.

image

Anton Dobra - Triglav Slovenija

Privatni album

Ono što je posebno interesantno u Dobrinom slučaju je da on u planinu ide u vlastitom aranžmanu, a ne u paketu s planinarskim društvom ili klubom:

- Stavio sam na fejs objavu da idem na Ararat, i pitao je li tko zainteresiran da ide sa mnom. Javio mi se jedan momak, Kristijan Žagar iz Zagreba, iskusni planinar, pa ćemo nas dva ići sami iz Hrvatske. Vodiči će nam biti Kurdi, a najvjerojatnije ćemo upasti u jednu tursku grupu s desetak članova‘ – priča naš sugovornik koji jedva čeka da krene na put prema Vatrenoj planini, kako je zovu Kurdi, ili ‘Planina boli‘ na turskom, koja je prvi put ispenjana 1829. godine. Dotad se vjerovalo da je jedino Noa stao na njezin vrh, i da nikom drugom tamo nije mjesto.

Dobra, inače, planinari već nekoliko zadnjih godina, ide po planinskim vrhovima po Sloveniji i Hrvatskoj, bio je na Dinari, Sinjal, Veliki Risnjak, Svilaja, Velebit, Mali i Veliki Maglaj, Kijevskiom batu, Mosoru. Za Ararat se sa Žagarom kondicijski pripremao na Žirju, na kojem je najveći vrh Kapić, sa 131 metrom. U svakom slučaju, ako uspije ispeti Ararat, bit će prvi Žirjanin kojem je to pošlo za rukom.

image

Dobra - Veliki Risnjak

Privatni album
08. lipanj 2024 13:03