StoryEditorOCM
Lifestylesamo za hrabre

Posjetili smo čarobni kanjon Čikole: pogledajte kako izgleda prolazak ‘feratom‘ do nerazvikanog bisera Dalmacije

Piše Lana Mindoljević/JL
16. svibnja 2022. - 17:43

Okolica Šibenika bogata je riznica najraznolikijih prirodnih ljepota. Ispred njega se prostire plavetilo Jadranskog mora, u blizini su mistični Kornati, poput bisera rasuti po pučini, leđa mu čuva moćna Dinara, a nedaleko od grada u more se ulijeva razigrana Krka, pa ne čudi što sve više ljubitelja prirode i zelenila odabire upravo Krešimirov grad koji im je polazište za brojne uzbudljive izlete.

Jedan od njih, onaj u kanjon Čikole, donedavno je bio nekako na margini, u sjeni obližnjeg Nacionalnog parka Krka, no posljednjih godina to se mijenja i Čikola je sve češće obavezna postaja u istraživanju ovog kraja.

Rijeka Čikola duga je 46 kilometara, izvire podno Svilaje, a jedinstvenom ju čini raznolikost: od mirnog toka u Petrovom polju, do živahne bujice u zadnjem dijelu. Kanjon Čikole, dio od Petrova polja do ušća u Krku, dug 13 kilometara, zaštićen je kao značajni krajobraz, a njegova dubina na nekim dijelovima seže i do 130 metara.

Ovaj je kraj idealan za aktivni i adrenalinski odmor, pješačenje, penjanje, a za one najhrabrije tu su i prolazak ferate i spuštanje zip lineom. Mi smo odlučili biti hrabri i uputili smo se na feratu.

image
Domagoj Sever
image
Domagoj Sever

Dolazimo do zaseoka Bašići u blizini Drniša, od Šibenika smo se vozili dvadesetak minuta, i nalazimo se s ekipom iz agencije Šibenik Outdoor Adventure uz čiju ćemo pomoć i vođenje upoznati sve skrivene tajne ovog čarobnog kanjona. Upravo je proljeće idealno vrijeme za posjet Čikoli, saznajemo od naših vodiča, već u travnju i svibnju, ako su temperature visoke, razina vode počne ozbiljnije opadati. Nakon kratke šetnje uskoro se pred nama pojavljuje prizor od kojeg smo svi zanijemili od divljenja. Okovanu sivim stijenama, daleko u nizini vidimo Čikolu, vijugavu tirkiznu nit na rubovima prošaranu zelenilom drveća.

Ferata je, počnimo od definicije, penjački put osiguran sajlama i klinovima, kojim se prolazi do teže dostupnih, a nerijetko i najljepših dijelova nekih planina i kanjona poput ovog. Iako se ferata Čikola naziva laganom i turističkom, napominjemo da ipak nije prikladna za ljude koji se imaju strah od visine, no što se spremnosti tiče dovoljno je biti u nekoj prosječnoj tjelesnoj formi.

Oni koji se inače bave penjanjem po feratama i imaju vlastitu opremu mogu na nju ići i sami, ali apsolutno svi ostali trebali bi ići u pratnji stručnih vodiča, kao što smo to mi napravili.

Kompletnu opremu, kacigu, pojas i komplet za samoosiguranje osigurat će vam vodiči iz agencije Šibenik Outdoor Adventure, na nogama možete imati tenisice ili gojzerice, a, ako ih imate, ponesite i rukavice kako bi vam bilo lakše hvatati se za sajle.

image
Domagoj Sever

Iako se feratom, koja je duga oko dva kilometra, može krenuti s dvije strane, pravilan početak je onaj na koji se dolazi iz ranije spomenutog mjesta Bašići. Od mjesta na koje ostavljamo automobil kreće šetnja duga oko kilometar, na kojoj se u jednom trenutku pred nama otvara prekrasan pogled na cijeli kanjon. Još nekoliko stotina metara i na samom smo početku ferate.

Ako krećete s ove strane, vodite računa o tome da je prvi dio najteži na cijeloj ferati jer prolazi preko dosta izloženih kamenih ploča s plitkim gazištima, dok je pod vama duboki i strmi kanjon. No onaj tko uspješno svlada taj prvi dio sigurno će bez problema svladati cijelu feratu koja vas u nastavku spušta duboko u kanjon, kroz uske prirodne tunele, slikovite pećine u stijeni... U jednom trenutku naći ćete se i pored same rijeke i njezinom vodom možete osvježiti od uzbuđenja vruće čelo. U nastavku se ponovo penje uz stijene, na dijelovima uživa u hodanju bez potrebe za osiguranjem, te naposljetku ferata završava u blizini mjesta Ključ.

Tu, zapravo završnu točku, mnogi koriste i kao početnu. To ima prednosti, pogotovo onima koji se prvi put susreću s feratom i može ih prestrašiti taj početni, strmi dio. U slučaju da se kreće obrnutim smjerom treba imati na umu da ćete na onoj najstrmijoj stijeni s početka priče završiti turu, kad su već umorni, ali moguće se u bilo kojem trenutku okrenuti i vratiti prema početnoj točki u Ključu.

image
Domagoj Sever

Ako se odlučite za ovaj smjer, trebate automobilom pratiti putokaze za zip-line Šibenik do zaselka Delalije kod sela Ključ. Do ferate ćete od parkirališta hodati oko kilometar i pol putem na kojem je uređeno nekoliko vidikovaca s prekrasnim pogledom na Čikolu. Na putu ćete proći i pored zip-linea Šibenik, još jedne adrenalinske atrakcije ovog kraja. Zip line ima tri žice ukupne dužine čak 1,4 kilometra! Prva je duga 250, druga 500, a treća čak 600 metara i prolaze iznad najljepših dijelova kanjona.

Na putu za feratu treba proći pored početne točke zip-linea, ubrzo se puteljci križaju, a vi trebate krenuti onim koji vodi prema unutrašnjosti, a ne prema rijeci. Sve su to male udaljenosti od nekoliko stotina metara, i uskoro ćete vidjeti početak puta osiguranog sajlama. Ovdje nema velikih strmina, puteljak je ugodan, a pojas i sajle samo daju dodatnu sigurnost šetnji. Ne propustite na samom početku zastati i s jednog isturenog kamena pogledati jedan od najljepših vidikovaca na tirkizni kanjon!

Kanjon Čikole uistinu nas je oduševio. Šetnja, prekrasni pogledi na rijeku, adrenalin na ferati i zip-lineu... Ovo iskustvo niti jedan ljubitelj prirode i aktivnog odmora ne bi smio propustiti!

image
Domagoj Sever
image
Domagoj Sever
image
Domagoj Sever
image
Domagoj Sever
image
Domagoj Sever
image
Domagoj Sever
image
Domagoj Sever
image
Domagoj Sever
15. travanj 2024 10:16