StoryEditorOCM
Lifestyle‘streertforma‘

Plesačica Vesna Grandeš se nakon dugog niza godina rada u Zagrebu i Londonu vratila kući: ‘Ovdje su me dočekali raširenih ruku‘

Piše Toni Veljača
20. svibnja 2022. - 12:36

Festival uličnog plesa i eksperimentalnog kazališta "Streetforma" prošlog je tjedna imao svoju premijeru na daskama Kuće umjetnosti Arsen. Posljednjih sedam godina festival je uspješno organiziran uz podršku Plesnog centra "Tala" iz Zagreba, a od ove godine, u svojem osmom izdanju, preselio se u Krešimirov grad.

Platformu za plesače uličnih i klupskih stilova, čija je namjera osvijestiti postojanje kazališne forme u Hrvatskoj, osnovala je Vesna Grandeš, Šibenčanka koja se tako nakon dugog niza godina rada u Zagrebu i Londonu vratila kući – barem privremeno.

– Riječ je o platformi koja, na neki način, okuplja plesače koji su amateri, odnosno nemaju diplomu na osnovi koje bi se mogli izražavati u kazališnom kontekstu. Preko "Streetforme", osim što se zalažemo za afirmaciju uličnih plesova, tim mladim ljudima, koji su u biti profesionalci u tom poslu jer se bave plesom od svoje 12. godine, pružamo mogućnost da se pokažu – kazala nam je Vesna.

Nije komercijalno

– Ovdje su me dočekali raširenih ruku. Osim što su mi iz Kuće umjetnosti Arsen dali slobodu u pogledu organizacije, bili su mi i velika moralna podrška. Ipak je riječ o poprilično alternativnoj vrsti sadržaja koja nije komercijalna. Želja nam je bila, barem za ovaj prvi nastup u Šibeniku, pobuditi u ljudima interes za plesnom kulturom, i nadam se da smo u tome barem malo uspjeli – ističe Vesna.

image

Vesna Grandeš i Anis Habibović

Inače, Vesna u Zagrebu ima svoju plesnu školu "Funkadelik", koju zajedno sa "Streetformom" namjerava trajno preseliti na šibensku adresu.

– U Zagrebu živim od 2011. godine. Mislim da je grad s godinama jednostavno postao depresivan, pogotovo nakon ove pandemije i potresa prošle godine. Ne motivira me više kao nekada, tako da kad sam čula za Kuću umjetnosti Arsen i vidjela o kakvom se prostoru radi – poželjela sam se vratiti natrag. Sada sam u toj nekakvoj tranzicijskoj fazi pa ćemo vidjeti – tvrdi ova simpatična Šibenčanka.

Trodnevni je festival, osim plesnih predstava, obuhvaćao i radionice koje je vodila Nina Kraljić, ali i natjecanja u obliku "battle forme". Vesna je otvorila festival predstavom "Moderato Cantabile/Arsen" za zaljubljene, čiju je glazbenu podlogu osmislio Mirko Rak, s kojim je, tvrdi Vesna, imala odličnu suradnju.

– Ma bilo je sjajno, mislim da se ni Amsterdam ne bi posramio – kroz smijeh će Vesna pa dodaje: – S Mirkom smo se našli dan prije predstave, i srećom, odmah smo kliknuli. Istina, sumnjičavo me je pitao: "A što vi to ono radite?", ali kad smo krenuli s radom, to je bilo to. Što se tiče tog dijela suradnje – mislim da nismo mogli bolje odabrati. Odlučili smo se za Arsenovu pjesmu kao glazbenu podlogu, Mirko je napravio remiks na moj prijedlog, i bilo je zaista posebno – iskreno će Vesna.

Jesenska premijera

Ideja je, govori nam Vesna, "Streetformu" održati i u jesenskom terminu, izvan turističke sezone, koja je ionako prepuna događanja.

– Svakako ćemo ovu priču još dodatno razraditi i proširiti, tako da se nadam da bismo mogli imati i jesensku premijeru u listopadu ili studenom. Mislim da je ovo sadržaj koji bi se mogao svidjeti mladima, jer koliko sam primijetila, nije ni Zagreb puno otvoreniji kad je u pitanju ples koji ima nekakvu kazališnu strukturu. Koncept je zapravo jednostavan, istovremeno zabavan jer nema ograničenja – možeš, primjerice, plesati hip-hop na klasičnu glazbu i to je ono što je interesantno – dodaje Vesna.

image

Vesna Grandeš i Anis Habibović

Zanimljivo je da je Vesni ovo prvi konkretniji nastup u rodnom Šibeniku.

– Od svoje 12. godine znam što želim – plesati. Bilo je malo nervoze jer su me i roditelji došli gledati, ali, srećom, stvarno je sve prošlo odlično. Nadam se, eto, da će ovaj moj, nazovimo, polupovratak privući neku novu, mladu publiku željnu plesa i ovakve vrste zabave – zaključila je Vesna.

07. svibanj 2024 08:53