StoryEditorOCM
Lifestylewannabe doktor

Pernar ponovno dijeli sulude savjete na društvenim mrežama, svoje medicinske ideje primijenjuje i na nedavno rođenoj bebi; Liječnici u čudu: To što on govori, može ozbiljno škoditi djetetu!

Piše Ivana Pavić
21. kolovoza 2019. - 15:01

Nakon što je početkom godine davao savjete o liječenju gripe megadozama vitamina C, Ivan Pernar nastavlja sa zdravstvenom edukacijom 273.000 svojih Facebook pratitelja, iako je jedino obrazovanje koje je završio iz medicinskog područja tek srednja škola.

Ovih dana ponovno dijeli s publikom svoje medicinske eksperimente.

Podsjećamo, početkom mjeseca postao je otac malenom Noi i ubrzo nakon što je s pratiteljima podijelio sretnu vijest, osvrnuo se i na cijepljenje, kojega je inače veliki protivnik.

Odbili smo da se djetetu daju ikakva cjepiva jer imam loša iskustva s prvim sinom, a naslušali smo se iz prve ruke svakakvih horor priča od drugih roditelje. Cijepljenje sa sobom nosi rizik koji je za mene i njegovu majku Viktoriju, inače zubaricu, bio neprihvatljiv", napisao je, između ostalog, Pernar na svom Facebook profilu.

No, nije na tome stao. U svrhu širenja svojih medicinskih savjeta i metoda, osnovao je i grupu “Mali Noa koji nikad nije cijepljen”. U njoj dijeli iskustva s primjenom svojih metoda liječenja na vlastitom djetetu.

Tamo je jučer napisao da je mali Noa imao prvi zdravstveni problem i daje savjet kako ga riješiti. Curenje oka Pernar je liječio i navodno izliječio s nekoliko kapi majčinog mlijeka i, naravno, nezaobilaznog vitamina C, ovoga puta u minidozama.

Većina liječnika pedijatara koje smo kontaktirali nije ni željela komentirati Pernarove objave, jer ih smatraju politikantskim i besmislenim, bez medicinskog pokrića.

Za Slobodnu Dalmaciju pristala je govoriti Katica Obradović, pedijatrica s preko 40 godina iskustva liječenja djece. Ona ističe da se C vitamin nekoć smatrao svojevrsnom pomoći terapiji, poput čaja, no u posljednjih 15 godina izgubio je i tu ulogu. Pogotovo je besmisleno da se spominje u kontekstu liječenja:

“U medicini nikad nije bilo da je C vitamin lijek za to, davao se ranije kao adjuvantna terapija, ali kod veće djece kod viroze, a kod ovako male djece je bolje ništa ne davati. Taj C vitamin može jako loše djelovati, tako da se ne preporučuje. Generalno, C vitamin je izgubio težinu koju je imao za pomoć u liječenju prehlada” ističe doktorica Obradović.

Pernarovo ponašanje opasno je s obzirom na broj ljudi koji ga prati na društvenim mrežama i iz nekog razloga mu vjeruju. Ali doktorica Obradović dodaje da bi na to trebala reagirati državna tijela, poput Ministarstva zdravstva.

 “Uvijek je bitno ne škoditi. A to što on govori, to može škoditi djetetu. Tako da je iz tog razloga jako opasno,” napominje doktorica

Inače, megadoze vitamina C koje Pernar već duže vrijeme spominje kao lijek za različite bolesti, mogu biti jako opasne za ljudski organizam, osobito dječji, upozorava doktorica Obradović.

26. travanj 2024 21:30