StoryEditorOCM
LifestyleProglašen vrlo opasnim

Panika u klinikama za plastičnu kirurgiju: popularni tip implantata navodno izaziva rijetku vrstu raka, a ugrađen je tisućama žena

16. travnja 2019. - 10:53

Prije nekoliko dana u Francuskoj je zabranjeno korištenje nekoliko vrsta implantata za dojke, (tzv. 'makro-teksturirani' odnosno hrapavi implantati) jer ih se povezuje s rizikom obolijevanja od anaplastičnog limfoma, rijetkog oblika raka.

Ta je vijest prilično uznemirila i tisuće žene u Hrvatskoj kojima su ugrađeni sporni silikoni tijekom protekla tri desetljeća. Prema dostupnim podacima svake se godine u Hrvatskoj ugrađuje oko 2500 ovih implanatata, a smatra se da čak 90 posto svih koji su ugrađeni ženama u europskim zemljama čine upravo makro teksturirani implantati.

U obrazloženju Francuskog Nacionalnog ureda za sigurnost lijekova i zdravstvenih proizvoda - ANSM-a navodi se podatak da je od 2011. godine registrirano 59 slučajeva anaplastičnog limfoma, a većina oboljelih žena imala je makroteksturirane ili poliuretanske implantate u dojkama. Iako sigurnosna agencija nije pronašla uzročno-posljedičnu vezu između raka i implantata, zabranu je nametnula kao "mjeru opreza". U pismu ANSM-a ovog tjedna, koje su francuske novine Le Monde objavile na svojoj internetskoj stranici, dr. Christelle Ratignier-Carbonneil, zamjenica direktora agencije, zatražila je od proizvođača da povuče sporne implantate s tržišta zbog moguće, iako rijetke, opasnosti koju mogu prouzročiti.

Nakon zabrane u Francuskoj, uslijedila je i ista reakcija i u Nizozemskoj, Švicarskoj, Kanadi i SAD-u koje su najavile zabranu prodaje ovih implantata. Inače, mjere opreza potaknute su između ostalog i zbog prošlogodišnje medijske istrage koju je koordinirao Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, a koja je otkrila da su loše dizajnirani implantati doveli do zdravstvenih problema pacijenticama širom svijeta.

No, zanimljiva je i jučerašnja reakcija Europskog društva za plastičnu kirurgiju koje je izrazilo žaljenje zbog zabrane korištenja makroteksturiranih implantata budući da nema nikakvih znanstvenih dokaza da oni uzrokuju zloćudnu bolest.

- Zbog straha koji se pojavio među ženama na stručnom sastanku na Klinici za plastičnu kirurgiju KBC Zagreb odlučili smo da više nećemo ugrađivati makro teksturirane implantate nego isključivo mikro teksturirane i glatke, jer unatoč tome što zaista nema znanstvenih dokaza da oni 'makro' izazivaju karcinom, smatram da moramo osluškivati što se događa i prilagođavati se novonastaloj situaciji. Da je strah među ženama itekako prisutan pokazuje primjer kojem sam svjedočio ovih dana u jednoj njemačkoj klinici gdje su pacijentice koje su bile na programu za ugradnju implantata jednostavno odustale od zahvata, posvjedočio nam je prof. dr. sc. Davor Mijatović, predstojnik Zavoda za plastičnu kirurgiju i voditelj Katedre za kirurgiju zagrebačkog Medicinskog fakulteta.

Ovih dana će i Hrvatsko društvo za estetsku kirurgiju donijeti svoj stav i preporuke za postupanje liječnicima koji se bave ugradnjom implantata, najavio je dr. Mijatović, iako nam nije mogao odgovoriti na pitanje ugrađuju li se sporni implantati i dalje u privatnim poliklinikama kao što to tvrde neki plastični kirurzi. Odgovorio nam je i zašto su se proteklih desetljeća u Europi uglavnom koristili makro teksturirani implantati, za razliku od američke prakse gdje se već godinama koriste isključivo glatki:
- Dva su razloga, prvi jer imaju manji rizik od tzv. kapsularne kontrakture (stvrdnjavanje dojki), i reakcije organizma na strano tijelo. Za ilustraciju ovi impalantati imaju samo 2 postotni rizik, u odnosu na neke ranije generacije koje su imale čak 30 postotni rizik. Drugi razlog je to što bolje srastaju s okolnim tkivom zbog čega su stabilniji i onemogućeno je njihovo okretanje, pojasnio nam je dr. Mijatović, te otkrio da u Hrvatskoj nije zabilježen ni jedan slučaj anaplastičnog limfoma i nema nikakvog razloga da se ugrađeni makro teksturirani implantati vade, nego svim ženama preporučuje da se redovito kontroliraju.

Kapsularna kontraktura ili stvrdnjavanje grudi, može se javiti bilo kad posle operacije, obično u roku od nekoliko meseci. Tkivo ožiljka stvara kapsulu koja pritiska implantat, uzrokujući da grudi izgledaju iskrivljene. U najtežim slučajevima implantat je težak i ružan. Sam implantat se ne promeni i ne stvrdne, ali kapsula koja stiska implantat stvara takav osećaj.
okvir
- U proteklih nekoliko desetljeća u Splitu se godišnje ugrađivalo 50-tak makro teksturiranih i poliuretanskih implantata i nikada nismo imali nikakvih komplikacija i nije zabilježen ni jedna slučaj obolijevanja od karcinoma koji bi bio povezan s implantatima kaže. doc. dr. sc. Zdravko Roje, plastični kirurg s dugogodišnjim iskustvom. Štoviše, on tvrdi kako su ovi implantati bili bolji izbor i nakon odstranjivanja dojki zbog karcinoma.

Obzirom na novonastalu situaciju vjeruje da će preporuka hrvatskih strukovnih udruženja biti da se ova praksa prekine i da se ubuduće koriste isključivo mikro teksturirani i glatki implantati, tim više što su i druge zemlje Europske unije poput Francuske gdje je zabilježneo 50-tak slučajeva limfoma i Velike Britanije gdje je zabilježeno 40-tak slučajeva, od kojih su neke žene i umrle.

No, otkrio nam je još nešto. Naime, prof. Dirk Richter, predsjednik Svjetskog udruženja plastlčnih kirurga (International Society of Plastic Surgery - ISAPS) -a u svojem najnovijem članku ističe da nije pronađen ni jedan znanstveno potvrđeni dokaz da su sporni implantati uzok anaplastičnog limfoma te da treba provesti dodatna istraživanja svih slučajeva obolijevanja u Francuskoj i Velikoj Britaniji, te dodaje da treba provjeriti i način ugradnje tih implanatata. Naime, uzrok razvoja limfoma može biti i infekcija koja se stvara na biofilmu oko implantata. Tome treba dodati i moguće nestručno obavljene operacije koje izvode kirurzi koji nemaju odgovarajuće licencije, pa je to možda dobar razlog i da naše Ministarstvo zdravlja provjeri tko se sve bavi ovim poslom i ima li odgovarajuće stručne kompetencije za to, smatra dr. Roje.

Smrtni slučaj

Smatra se da makroteksturirane implantate ima ugrađene oko 30 milijuna žena diljem svijeta, a 400 ih je oboljelo od limfoma koji se povezuju s implantatima, od kojih su dvije umrle.

Strože kontrole

Implantati za dojke postali su strože kontrolirani u Francuskoj tijekom posljednjih desetak godina zbog tvrtke Poly Implant Prothèse, koja je optužena za prodaju stotina tisuća neispravnih implantata u 65 zemalja. Nakon suđenja u kojem je sudjelovalo više od 7.000 optuženika, osnivač tvrtke Jean-Claude Mas i četiri bivša zaposlenika proglašeni su krivima za prijevare 2012. godine. Jean-Claude Mas osuđen je na četiri godine zatvora.

27. travanj 2024 02:15