StoryEditorOCM
Lifestylekako prepoznati

Ovih sedam znakova srčanog udara najčešće osjete žene, a ni ne znaju što ih čeka; Bol u grudima nije jedini signal

Piše Šibenski.hr
28. studenog 2023. - 08:27

Žene nemaju uvijek iste klasične simptome srčanog udara kao muškarci, kao što je bol u prsima koja se širi niz jednu ruku. Ovi se simptomi srčanog udara svakako mogu dogoditi ženama, ali mnoge od njih osjećaju nejasne ili čak "tihe" simptome koji nisu povezani sa srčanim udarom.

Ako spadate u skupinu koja ima izraženije čimbenike rizika za srčani udar ili imate nasljedne čimbenike, liječnici savjetuju da više pozornosti posvetite svom načinu života kako biste smanjili taj rizik, ali i da obratite pozornost na neke ne tako česte znakovi koji mogu ukazivati ​​na srčani udar.

Ovih šest simptoma su uobičajeni kod žena:

Bol ili nelagoda u prsima

Bol u prsima najčešći je simptom srčanog udara, no neke ga žene mogu doživjeti drugačije od muškaraca. Mogu se osjećati stegnuto, a bol može biti bilo gdje u prsima, ne samo na lijevoj strani, prenosi Kurir.

- Obično postoji vrlo neugodan osjećaj zatezanja - kaže dr. Rita Redberg, kardiologinja i direktorica ženske kardiovaskularne službe na Sveučilištu California u San Franciscu, a prenosi portal WebMed.

Bol u ruci, leđima, vratu ili čeljusti

Ovaj simptom može zbuniti žene koje očekuju da će se bol pojaviti u prsima ili lijevoj ruci, a ne u leđima ili čeljusti. Bol se može pojaviti postupno ili iznenada, a može rasti i nestajati prije nego što postane intenzivna. Ako spavate, može vas probuditi. Sve atipične ili neobjašnjive simptome u bilo kojem dijelu tijela iznad struka trebali biste prijaviti svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku, kaže Noel Bairei Merz, dr. med., kardiolog u Medicinskom centru Sinai u Los Angelesu.

Bol u želucu

Ponekad ljudi brkaju bolove u trbuhu koji signaliziraju srčani udar sa žgaravicama, gripom ili čirom na želucu. Žene doživljavaju veliki pritisak u abdomenu i osjećaju veliku težinu u želucu, kaže kardiologinja Nieca Goldberg, direktorica Joan H. Tisch centra za žensko zdravlje u New Yorku, prenosi Kurir.

image
/Shutterstock

Kratkoća daha, mučnina ili vrtoglavica

Ako imate problema s disanjem bez vidljivog razloga, možda imate srčani udar, osobito ako imate jedan ili više drugih simptoma.

- Možete se osjećati kao da ste istrčali maraton, a da se niste ni pomaknuli - kaže dr. Goldberg.

Znojenje

Izbijanje hladnog znoja uobičajeno je kod žena koje su imale srčani udar. Osjećat će se kao da je znojenje uzrokovano stresom, a ne znojenjem od, primjerice, vježbanja ili previsoke temperature u prostoriji. Provjerite ovaj simptom sa svojim liječnikom, pogotovo ako je neobičan za vas ili nema drugog razloga za znojenje, kao što su valovi vrućine, kaže Bairei Merz.

Umor

Neke žene koje imaju srčani udar osjećaju se izrazito umorno, čak i ako su neko vrijeme mirno sjedile ili se nisu puno kretale.

- Pacijenti se često žale na umor u predjelu prsa. Ističu da ne mogu obavljati jednostavne aktivnosti, poput odlaska na nuždu.

Vrtoglavica i mučnina

Ovo nije baš poznat simptom koji ukazuje na srčani udar, a češće se javlja kod žena. Nesvjesticu i vrtoglavicu, prema mišljenju stručnjaka, uzrokuje začepljenje jedne od krvnih žila koje vode do srca.

Što nikako ne smijete činiti kada osjetite ove simptome?

•Ne odgađajte traženje pomoći - Stručnjaci ističu da su žene te koje češće oklijevaju potražiti pomoć. Čak i ako se vaši simptomi ne čine tako lošima, rizik bi mogao biti prevelik.

•Nemojte se sami voziti u bolnicu - Nazovite 911 ili zamolite nekoga da vas odveze liječniku.

•Nemojte ignorirati kako se osjećate – Nemojte se osjećati nelagodno i misliti da pretjerujete u stanju.

25. travanj 2024 15:46