StoryEditorOCM
Lifestylesavjet stručnjaka

Ove tri namirnice dobre su za mozak, a ni novčanik neće ostati prazan! Matcha, avokado i acai bobice idu u zaborav

Piše Ana Špoljarić/Živim
26. rujna 2023. - 11:34

Učinci hrane na naš organizam su neupitni. Loša, puna trans masnih kiselina dugoročno će ostaviti neželjene posljedice na opće zdravlje, dok će ona prirodno nutritivno obogaćena, doprinijeti tijelu pravo malo bogatstvo. Među ostalim, pravilan odabir hrane utjecat će pozitivno na naš mislilački organ, mozak.

Zahvaljujući sadržaju bogatih biljnih spojeva, Caroline Hind, nutricionistica tvrtke čiji su fokus zdravstvena dobrobit korporacija, nabrojala je nekoliko za mozak učinkovitih namirnica za koje nije potrebno izdvojiti velike novčane iznose, piše Živim.

Orašasti plodovi kao dobra zamjena za avokado

U posljednjih desetak godina ovo voće je doživjelo pravi procvat. Gotovo nema teksta u kojem se ova kremasta namirnica ne spominje kao idealna za opće zdravlje. Zahvaljujući sadržaju vitamina E, mnogi će preporučiti konzumaciju avokada za zdravlje mozga. Ipak, nutricionistica nudi odličnu alternativu.

-Slažem se sa zdravstvenim dobrobitima kad je u pitanju avokado, no postoji niz svakodnevno dostupnih namirnica koje možete dodati svojoj prehrani, a koje će pružiti iste rezultate. Razni orašasti plodovi, sjemenke i zeleno povrće mogu zadovoljiti potrebe organizma za vitaminima E i B vitamine koji podržavaju mozak – sugerirala je.

image
/Shutterstock

Zeleni čaj dobra alternativa matchi

Bilo da ju volite piti ledenu ili toplu, matcha je svojevrsna tradicija koju smo u modernom svijetu nedavno usvojili. Sadržaj L-teanina ublažava stres, poboljšava raspoloženje i pomaže u reguliranju obrazaca spavanja. Iako matcha ima više antioksidansa, jeftinija varijanta, zeleni čaj također pruža snažne učinke na mozak.

-Pokazalo se da kombinacija L-teanina i kofeina u matchi ima pozitivne učinke na funkciju mozga. Međutim, razlike između matche i zelenog čaja nisu dramatične. Redovito ispijanje ovog čaja nudi iste kognitivne prednosti zbog bogatog sadržaja antioksidansa, L-teanina i kofeina, a uz to je jeftinija varijanta i jednostavnija za pripremu - izjavio je James Roy, stručnjak za zdravlje mozga.

image
/Shutterstock

Bobičasto voće zamjena acai bobicama

U kombinaciji s antioksidansima i protuupalnim svojstvima, acai bobice mogu zaštititi mozak od neurodegenerativnih bolesti te pomoći u poboljšanju pamćenja. No, ovo skupo voće nije jedino koje nudi antioksidanse.

- Flavonoidi odnosno pigmenti koje sadrže bobice, pomažu u pamćenju. Dva obroka borovnice tjedno održat će razine flavonoida na višoj razini - rekao je Roy i zaključio da ako netko i nije ljubitelj borovnica, može probati jednako tako flavonoidima bogate kupine, maline te ribiz.

image
/Shutterstock
28. travanj 2024 09:15