StoryEditorOCM
LifestyleMaja Klarić

Ova Šibenčanka spojila je svoje dvije velike strasti: Proputovala je i prehodala mnoge dijelove svijeta, a sada starim kombijem putuje Hrvatskom

Piše Šibenski.hr
30. svibnja 2022. - 09:45

Maja Klarić je putopjesnikinja, prevoditeljica, književna urednica, vlasnica Bookmobila, knjižare na kotačima. Spojila je svoje dvije velike strasti - putovanja i ljubav prema knjizi i čitanju. Proputovala je i prehodala mnoge dijelove svijeta, a sada starim kombijem putuje Hrvatskom, piše HTV

Gdjegod je Bookmobil došao i Maja Klarić s njim, dočekali su ih osmjesi. To je zato što je zapravo, ruku na srce, kaže Maja, jedno šašavo staro vozilo koje je tzv. hipi kombi i mnogim ljudima zbog toga budi neke pozitivne asocijacije.

Misija Bookmobila i većina projekata koje radi, a koji se tiču poezije, jest da promovira književnost, čitanje, da knjigu učini dostupnijom, bližom i interesantnijom. 

- Knjige, kao što sam se uvjerila čitavog svog života, nudile su mi mogućnost da pronađem utjehu, one su me rasplakale, one su mi pomogle, ponekad i otežale, njih sam na nekoga bacala, ponekad i pogodila, udarila, s druge strane, nekog raznježila, poklonila za rođendan, imendan, Božić. Znači, one imaju nevjerojatno puno mogućnosti sudjelovanja u životu. Jedna knjiga može se čitati i nekoliko puta i donijeti nešto novo. Pita se - za koliko stvari oko nas možemo reći tako nešto?

Poezija joj, kako kaže, kroz čitav život daje nekakvu toplinu, radost. Kad pišem poeziju, to sam ja, kad je čitam, to sam ja. Kad o njoj pričam, to sam ja, nastavlja Maja Klarić.

- U smislu neke osobne upravo katarze i nekog osobnog razvoja i rasta, najviše su mi značila putovanja pješice. To je započelo 2010. godine na Camino de Santiagu u Španjolskoj. Prvi put sam otkrila da ljudi uopće putuju pješice, da netko to radi, kazala je. 

U Japanu joj je bio najveći pješački put dosad, 1150 km, oko otoka Shikoku, o čemu priča knjiga "Približavanje zore", piše HTV

27. travanj 2024 02:06