StoryEditorOCM
LifestyleU paleti Toskane

Otvorite vrata proljeću uz ove ultimativne trendove - okupajte dom bojom sunca, razvedrite ga nježnim nijansama roze, a osvježite tonovima kadulje  

11. ožujka 2018. - 20:15
Living4media

Ova se zima nekako predugo vukla, a s njom i sumorno sivilo koje nas, htjeli ili ne, okružuje već mjesecima. No kiša, oblaci i snijeg uskoro će ustupiti mjesto vedrijim danima, čemu svjedoče ocvali bademi i prvi lisni izdanci na ogoljenim granama.

A upravo će se priroda, koja se budi iz zimskog sna, ovog proljeća oslikavati u našim domovima, i to uzorcima lišća, paprati i cvijeća, te bojama šuma, livada, crvene zemlje, kamena i neba. Trendi tonovi nekoliko osnovnih boja, za koje bez sumnje možemo kazati da su hit sezone, obilježit će nadolazeće zatopljenje te će kroz pamuk, lan, lamiju, baršun, rese i pompone u naše interijere unijeti dozu znalačkog ukusa, te glamur i vedrinu.

Living4media


Pastelene i zagsite nijanse 

Zagasite nijanse bordo i terakote, s bojom koralja i pastelnom prljavoružičastom, lanjskom hit-blush nijansom na drugom kraju spektra, u tom smislu apsolutno dominiraju.

Kao vedrija varijanta boje senfa, koja je obilježila prethodne mjesece, s ljepšim nam danima dolazi i boja sunca, odnosno kurkume, još jednog začina koji je poslužio kao inspiracija dizajnerima, ali i boja limuna, koja trendu zagasitih boja pruža potrebnu protutežu.


Na nju se nadovezuje i boja limete, odnosno svijetlozelena, koja se u ovoj sezoni ipak najčešće utapa u pastelnim nijansama kadulje ili bljedilu "mint" tonova, da bi se na tamnijoj strani ljestvice boja pronašla u dubokim nijansama smaragda ili petroleja, koje se bogato presijavaju na svakoj vrsti tkanine.
Gotovo svuda vidjet ćete i plavu boju, odnosno tamnoplavu u "ozbiljnijim" varijantama, te nježnu, pastelnu svijetloplavu u vedrijim prostorima.

Baza za postizanje kontrasta

Od zimskih boja nasljeđujemo sivu, koja nam u svim tonovima, a pogotovo svjetlijim, uz bijelu boja služi kao dobra baza za postizanje kontrasta s "in" bojama.


Osim na sofama i foteljama, koje ove sezone izuzetno dobro nose i zagasite tonove bordo, smaragdne i tamnoplave boje, sve je češće nalazimo i na stolariji te na drvenom namještaju, a pogotovo u kuhinjama.

Kad smo već kod slaganja boja, među omiljenim su kombinacijama susreti svjetlijih nijansi kadulje i prljavoružičaste, ili svih nijansi terakote s tamnozelenom, kao i tamnoplave sa žutom. S bijelom ćete najljepše spojiti limun žutu i svijetloplavu, a treba li vam orijentir za spretno uklapanje više boja, inspirirajte se paletom Toskane, čija ljepota ujedinjuje sve navedene tonove.

Bilo u svojoj raskošnoj prirodi ili rustičnoj arhitekturi urbanih područja, slikovita talijanska regija najjasnije reflektira ugođaj koji ćemo ovog proljeća nastojati probuditi u našim domovima.

18. travanj 2024 10:35