StoryEditorOCM
Lifestylenevjerojatno

Novi trend, opasan po život, širi se društvenim mrežama: ‘Ne radite to, to je otrov, ne uzimajte ni u maloj količini‘

Piše Šibenski.hr
1. rujna 2023. - 10:51

Društvenim mrežama širi se opasni trend prema kojem se korisnicima savjetuje da piju ili jedu boraks kao dodatak prehrani te se tvrdi da može pomoći u smanjenju upale i čišćenju tijela, piše Dnevnik.hr.

Boraks, bijela praškasta tvar, svojevremeno je bio jedno od čestih sredstava za čišćenje i pojačivač deterdženta za pranje rublja u kućanstvima. Danas se njegovo ime širi društvenim mrežama, a neki ga čak promoviraju i kao pojačivač zdravlja, trend za koji stručnjaci kažu da je opasan.

"Kao liječnica govorim vam vrlo jasno, nikada nemojte piti boraks u bilo kojoj količini", rekla je doktorica Jennifer Ashton za ABC News. "To je toksin. To je otrov", naglasila je.

Ashton je oštro komentirala trend da se boraks konzumira za smanjenje upale te je naglasila da je rizik od takve konzumacije velik, a nema nikakve koristi.

Izloženost boraksu – kombinaciji bora, natrija i kisika – može dovesti do opasnih posljedica koje uključuju iritaciju očiju, poteškoće s disanjem, kašalj i krvarenje iz nosa, prema američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti. U visokim razinama, boraks može uzrokovati zatajenje bubrega i smrt.

Liječnica kaže kako se čini da boraks nema nuspojava te da nije štetan, "no možda rizika nećete biti svjesni dok ne završite na hitnoj", upozorava te dodaje da su prvi simptomi počinju kao mučnina, povraćanje, proljev, zaključuje Dnevnik.hr.

04. svibanj 2024 16:25