StoryEditorOCM
LifestyleVELIKA ŠKRTICA

Nisu vas pustili u restoran sa psom ‘jer to brani zakon‘? Lažu vam, evo kako to propis zaista regulira

Piše Dora Koretić/JL
15. svibnja 2023. - 08:35

Bit će ovo, očito, još jedna sezona u kojoj će se svi vlasnici kućnih ljubimaca u Hrvatskoj, a posebno turisti sa psima, naslušati nebuloza o tome gdje se u Hrvatskoj smije, a gdje ne smije sa psom.

Doživjela sam to već pri prvom ovogodišnjem posjetu hotelu koji se, kao, naveliko reklamira kao pet friendly.

"Nažalost, ne smijete sa psom u restoran. Nije do nas, nego je to zakonski zabranjeno. Znate, psi ne smiju u restoran", kaže mi recepcionist.

Koji je to zakon?

Ne zna, ali zna da postoji i tu se ne može ništa.

Kako mi je to već stoti put diglo tlak, zainatila sam se pa odlučila provjeriti postoji li doista zakon koji na razini zemlje brani da se sa psom uđe u restoran, kako se taj zakon zove i kojim je to točno člankom propisano?

Kolike su kazne?

Oduzmu li ti odmah psa, a hotelu automatski smanje kategoriju?

Dobiješ li zabranu posjeta destinaciji na pet godina?

Kao što sam i očekivala, od Državnog inspektorata stiže mi odgovor iz kojeg je posve jasno da recepcionisti diljem Jadrana gostima govore gluposti.

Ne, ne postoji zakon koji bi ljudima branio da sa psom uđu u restoran, nego se postojeći propisi odnose samo na ograničenja uvođenja životinja u prostore gdje se hrana priprema - kao što je to, uostalom, zabranjeno i ljudima koji u tim prostorima nisu zaposleni.

"Sukladno odredbama Zakona o hrani i Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu, nije dozvoljen ulazak životinja u prostore u kojima se hrana priprema i prodaje kao što su trgovina, kuhinje, radni dijelovi u ugostiteljskim objektima poput šanka i slično", kažu u Inspektoratu, no dodaju kako je država jedinicama lokalne samouprave prepustila mogućnost reguliranja ulaska životinja u ostale prostore ugostiteljskog objekta kao što je to prostor za usluživanje hrane.

Dakle, ne postoji zakon koji bi branio da se sa psima odnosno kućnim ljubimcima uđe u restoran, nego je eventualno moguće da takva odluka bude donesena na razini jedinice lokalne samouprave, a većina njih, na sreću, nije išla u zabranu dovođenja kućnih ljubimaca u prostore restorana, nego uglavnom navode kako je to zabranjeno u onim slučajevima u kojima je vlasnik objekta odlučio zabraniti ulazak psu.

Slično je vrijedilo i za hotel koji sam posjetila - ne, u njemu nije zabranjeno dovoditi pse u restoran zato što bi to bilo zabranjeno zakonom, nego zato što je tako odlučio vlasnik hotela pa je upitno čemu uopće služi oznaka "pet friendly" i je li ona tamo samo kako bi opravdala izdašan račun na kojemu će vam, prije odlaska iz objekta, fino obračunati 20 eura po noći za kućnog ljubimca, i to samo zato što su vam dopustili da ga držite u sobi i prošećete hodnikom.

Kako su za Jutarnji pojasnili iz udruge Prijatelji životinja, zakon koji bi vlasnicima pasa zabranio ulazak u restoran s kućnim ljubimcem doista ne postoji, a iz udruge napominju kako trenutačno nemaju informaciju ni da bi u Hrvatskoj postojala jedinica lokalne samouprave koje bi to izrijekom zabranila.

"Naime, time bi bila u sukobu s važećim zakonima koji omogućuju dodatnu regulaciju, ali ne i zabranu. Sve se rješava regulacijom, u kojem dijelu, pod kojim uvjetima, na koji način se kućne ljubimce može dovoditi u određene prostore. Mnogi ugostitelji naglašavaju da su pet friendly i time dobivaju dodatne posjetitelje", poručili su te pojasnili kako bi hoteli koji se smatraju pet friendly trebali pronaći način da gostima s kućnim ljubimcima omoguće pristup pojedinim zajedničkim dijelovima objekta.

"S obzirom na to da smo turistička zemlja, trebali bismo znatno više razviti pet friendly ugostiteljstvo, što je u drugim europskim državama već desetljećima potpuno normalno", rekli su.

I gostima sa psima, koji to masno plate, onda pružiti i neku uslugu.

16. travanj 2024 13:29