StoryEditor
LifestyleOpet sjeda za volan

Niko Pulić više se mjeseci oporavljao od koronavirusa: ‘Bio sam savršeno zdrav i do Covida u bolnici nisam proveo nijednu noć‘

Piše Dolores Tolić/Gloria
6. rujna 2021. - 10:42
ZELJKO PUHOVSKI/Hanza Media

Naš proslavljeni automobilist, koji je zbog korone dva mjeseca proveo u bolnici, ovo ljeto oporavljao se ploveći s obitelji na brodu, a za vikend opet će sjesti za volan i pokušati pobijediti, piše Gloria.

Nakon višemjesečnog oporavka od teškog oblika koronavirusa, zbog čega je proljetos gotovo dva mjeseca proveo u bolnici, automobilski as Niko Pulić (58) ponovno vozi u višoj brzini. Posljednjih tjedana svojim brodom krstari obalom, a idući vikend sudjelovat će na međunarodnoj rally utrci koja se održava u Kumrovcu.

- Ne očekujem pobjedu, ali se veselim što ću ponovo osjetiti adrenalin - kaže Pulić. Za jednog od naših najtrofejnijih vozača automobilističkih utrka skorašnje natjecanje i simbolički je povratak u život.

Niko kaže da ni danas ne može vjerovati kroz koju je agoniju prošao, a to što je pobijedio virus zahvaljuje svojoj snazi i želji za životom te požrtvovnom i stručnom osoblju dubrovačke bolnice Sveti Vlaho i Klinici za plućne bolesti Jordanovac u Zagrebu.

- Do trenutka kad sam se zarazio bio sam savršeno zdrav. Nikada nisam pušio, zdravo se hranim, vježbam i do ovoga proljeća u bolnici nisam proveo nijednu noć. Naravno, od početka korone strogo sam se pridržavao epidemioloških mjera jer sam zbog prirode posla mnogo putovao. Kad sam završio u bolnici, imao sam 105 kilograma, a nakon dva tjedna izgubio sam petnaest. Lijevo plućno krilo nije mi funkcioniralo, dok je desno bilo oštećeno više od 80 posto - priča Niko Pulić, koji je u bolnici završio 11. travnja.

Više od mjesec dana disao je uz pomoć maske s kisikom, a najteže mu je bilo kad je nekoliko dana poslije zbog korone hospitalizirana i njegova supruga Vikica.

- Nisam želio biti priključen na respirator, premda mi je stanje sredinom travnja bilo toliko loše da su me liječnici pod svaku cijenu htjeli priključiti. No, nisam htio pristati na to jer sam se grozio pomisli da nisam svjestan što se događa oko mene. Supruga je u bolnici ostala dva tjedna, dok sam ja ležao ukupno 51 dan, jedan sat i dvadeset minuta - ističe Niko Pulić, dodajući da mu je nakon izlaska bilo loše i mislio je da se nikada neće oporaviti.

Davali mu slabe šanse za oporavak

Slabe šanse davali su mu i liječnici, koji su mislili da će mu zbog ozbiljnosti situacije stradati srčani mišić. Niko je tijekom hospitalizacije toliko onemoćao da mu je trebalo petnaestak dana da istrenira svoje tijelo i prijeđe dva metra od kreveta do prozora.

- Liječnici ne znaju zašto sam tako teško reagirao na covid. U bolnici sam završio s relativno blagim simptomima. Na Uskrs me uhvatila groznica, no nisam imao visoku temperaturu. Test sam napravio dva dana kasnije i sva sreća da sam potražio bolničku pomoć nakon što mi temperatura nije pala, jer sam siguran da danas ne bi bio živ - priča Niko Pulić, dodajući kako je uvjeren da bi sve prošlo s mnogo manje muke da se cijepio na vrijeme. No, nije mogao jer u to vrijeme nije bilo dovoljno cjepiva i morao je čekati da dođe njegov red.

- Stvarno me rastužuje kad čujem da je procijepljenost nezadovoljavajuća, a cjepiva ima dovoljno. Zbog svog stanja prvu dozu ću primiti tek u listopadu - govori Pulić, napominjući da će posljedice korone osjećati još dugo, a barem godinu dana trebat će da mu se pluća oporave, iako ide na terapiju u zagrebačkoj klinici na Jordanovcu.

Natjecanju u Kumrovcu raduje se, kaže, kao da mu je prva vožnja u životu. A prvi put suvozačica će mu biti žena, inženjerka prometa iz Zagreba Aleksandra Kovačić, čiji je zaručnik Luka Devunić jedan od organizatora utrke.

Ostatak ljeta planira provesti na brodu sa suprugom Vikicom, s kojom će u listopadu proslaviti 37 godina braka, te s djecom Petrom, Ivonom i Ivanom i unučicama Lucom i Nikol. Dubrovački otočić Olipa i uvalica Tratica na otoku Kakanu kod Šibenika omiljena su mu utočišta otkako je zbog korone morao povući kočnicu.

item - id = 1125137
related id = 0 -> 1125134
related id = 1 -> 1125037
06. rujan 2021 10:47