StoryEditor
Lifestylesjajna adaptacija

Nesvakidašnji spoj tradicije i modernog: pogledajte kako su vlasnici za vrijeme lockdowna u Brodarici uredili kuću za odmor

Piše Marijana Galović/D&D
16. kolovoza 2021. - 17:57
Villa Frana u BrodariciRajna Raguž

Vlasnici kuća, apartmana i stanova za kratkoročni najam već dugo ulažu zamjetan trud u uređenje svojih nekretnina. Konkurencija je velika, stoga treba otići korak dalje. Upravo to učinili su vlasnici divne Ville Fana, kuće za najam s tri apartmana.

- Kuća se nalazi u mjestu Brodarici, pet kilometara južno od Šibenika. Villa-Frana je kuća za odmor s apartmanima, a ime je dobila po omiljenoj baki Frani. Ukupna površina kuće je 330 četvornih metara, a u njoj se nalaze tri apartmana - F, B i K. Svaki od apartmana također ima simboličan naziv: F je ime dobio po baki Frani, B po Brodarici, a K po obližnjem otoku Krapnju. Apartmani F i B su dvosobni, a K je studio apartman - pričaju nam vlasnici, i dodaju kako je riječ o naslijeđu pa je bilo potrebno pristupiti nekim preinakama.

Tri odvojene jedinice za najam unutar kuće imaju zanimljive nazive. Apartman F dobio je ime po voljenoj baki Frani, B po Brodarici, a K po obližnjem otoku Krapnju.

image
Rajna Raguž

- Projekt je obuhvaćao adaptaciju i nadogradnju postojeće kuće. Naime, prije početka radova to je bila jednokatnica koja je u sklopu adaptacije potpuno renovirana (fasada, krovište, stolarija...) te je dobila dodatni kat, visoko potkrovlje s drvenim gredama u kojem visina na mjestima doseže gotovo pet metara - kažu, a mi često pitamo vlasnike koja je bila najdramatičnija faza uređenja. U posljednje vrijeme odgovor je svagdje sličan: izazovi zbog pandemije.

Renovirani su fasada, krovište i stolarija, a napravljen je i dodatni kat, visoko potkrovlje s drvenim gredama

- Kao najdramatičniju fazu izdvojili bismo sve faze, ha-ha. Radovi na kući su započeli u rujnu 2019. i sve je više-manje išlo po planu dok u proljeće 2020. nije došao lockdown. Radovi su privremeno zaustavljeni, a dodatni problem je predstavljala činjenica da živimo i radimo u Zagrebu te da nam je za odlazak u Brodaricu trebala propusnica. Osim toga, problem je bila i nabava opreme i namještaja iz inozemstva, prvenstveno Italije, što nas je ponukalo da budemo kreativniji - prisjećaju se vlasnici.

Kuhinje imaju samo donje elemente, a na mjestima gornjih elemenata nalaze se otvorene police

Osnovna misao vodilja pri dizajniranju interijera bila je napraviti prostrane apartmane koji odskaču od klasične apartmanske ponude. Što se tiče materijala, apartmanima dominiraju drvene grede i razne zanimljive keramičke pločice.

image
Rajna Raguž

- Upravo smo pločice najdulje birali s obzirom na to da smo htjeli nešto drugačije. Podovi su obloženi keramičkim pločicama izuzev spavaćih soba u kojima se nalaze parketi. Namještaj je nabavljan posvuda. Neki komadi su rađeni po mjeri, dio namještaja smo pronašli u didinoj staroj konobi, neke smo kupili na Britancu, a nije izostala ni IKEA. Jedan od najdražih komada je stara šivaća mašina koja je pripadala baki Frani, a koja danas stoji na samom ulazu. Gostima su pak najdraži kreveti, uvijek ih hvale - ponosni su vlasnici.

Prilikom opremanja spavaćih soba puno je pažnje posvećeno krevetima. Rađeni su po mjeri, a posebno dugo su se birali madraci i jastuci jer su vlasnicima važniji do svega bili udobnost i kvalitet

Kuhinja i dnevni boravak su povezani, i u apartmanima zauzimaju veći dio površine. Apartmanima prevladavaju šarene pločice uz koje je kombiniran namještaj mirnijih tonova. Kreveti i trosjedi su rađeni po mjeri, kuhinje kupljene u IKEI, a ostali su namještaj nabavljali zaista posvuda. Detalji su stigli s Britanca, iz Zare Home i iz bakine konobe.

Kuhinje imaju samo donje elemente, a na mjestu gornjih elemenata nalaze se otvorene police. Opremljene su pločom za kuhanje, pećnicom i perilicom rublja. Imaju velike bijele keramičke sudopere i crne pipe.

- Prilikom opremanja spavaćih soba puno smo pažnje posvetili krevetima. Radili smo ih po mjeri i posebno dugo birali madrace i jastuke. Htjeli smo da naši gosti zaista uživaju u udobnosti kreveta - pričaju nam dok nas vode prema terasama.

Naime, apartmani B i F imaju terase s kojih se pruža pogled na more, i koji su idealni za ispijanje prve jutarnje kave. Iza kuće nalazi se lounge dio s ležaljkama, a u dvorištu, u debelom hladu starog hrasta crnike nalazi se stol sa osam stolica.

Za kraj, pitamo vlasnike čime su najzadovoljniji i zašto.

- Jako smo zadovoljni finalnim izgledom kuće i apartmana. Naime, uređivali smo ih sami bez pomoći struke, s limitiranim budžetom u doba lockdowna. Vjerujemo da smo dobili malo drugačiji spoj tradicije i modernog - zaključuju.

image
Rajna Raguž
item - id = 1120475
related id = 0 -> 1137423
related id = 1 -> 1137328
25. listopad 2021 08:36